Štai nauja savaitė ir trečioji Turkiškosios virtuvės pamoka, pats laikas desertui.
Tradiciški turkiški desertai gali būti skirstomi į pagrindines tris dalis - kepiniai su cukraus sirupu, pieno pudingai ir šviežių ar džiovintų vaisių desertai. Taigi, pasirinkimas gana platus. Turkišką virtuvę labiausiai garsina traškios tešlos pyragėliai su riešutais - baklava, bei kiti sirupu apipilti pyragėliai ir sausainiai. Kadangi bandelių kepimas, plovo virimas buvo pakankamai laiko ir kantrybės reikalaujantys patiekalai, desertui išrinkau gana paprastą, gal netgi vieną iš paprasčiausiai pagaminamų, desertų su sirupu - Şam Tatlısı.
Şam Tatlısı - tai manų kruopų desertas išmirkytas cukraus sirupe. Turkijoje sutinkamos kelios variacijos. Antalijos miesto apylinkėse dažnai jis pagardinamas cinamonu, kuris gali būti įmaišytas į tešlą, tačiau kartais dalį tešlos sudėjus į kepimo indą, ji yra apibarstoma cinamonu, o tada uždedama kita dalis tešlos, bei viskas kepama. Izmir mieste papildomi prieskoniai nededami. Iškepus pyragėliai dažnai papildomai apiberiami smulkintais riešutais, tačiau tai nėra būtina.
Şam Tatlısı
8-10 asmenų
Reikia:
- 2 st manų kuopų (1 st - 250 ml)
- 1 st cukraus
- 1 valg.š. natūralaus jogurto
- 200ml pieno
- 5 g kepimo sodos (ne kepimo miltelių)
- 1 arb.š. malto cinamono
- 1/3 arb.š. sviesto arba aliejaus kepimo formai ištepti
- 50 g žemės riešutų, nuluptų
sirupui:
- 2 st vandens
- 2 st cukraus
- 1 citrinos skiltelė
Gaminam:
Įkaitinkite orkaitę iki 180C. 30cm skermens apvalų arba 30x20cm dydžio stačiakampį indą ištepkite sviestu ir atidėkite.
Dubenyje sumaišykite manų kruopas, cukrų, natūralų jogurtą, pieną, kepimo sodą, cinamoną.
Visą masę supilkite į kepimo indą. Ant viršaus juostelėmis sudėliokite žemės riešutus. Nors šiame deserte tradiciškai naudojami žemės riešutai, tačiau juos galite pakeisti migdolais, pistacijomis arba graikiniais riešutais.
Kepimo indą dėkite į įkaitintą orkaitę ir kepkite kol pyrago paviršius apskrus, apie 30 minučių.
Kol pyragas kepa, išvirkite cukraus sirupą. Į puodą supilkite cukrų ir vandenį, įlašinkite kelis lašus citrinos sulčių ir tada visą citrinos riekelę įmeskite į sirupą.
Užvirus, sirupą virkite apie 10 minučių ir tada nuimkite nuo ugnies, išimkite citriną ir palikite atvėsti. Beja, citrina šiame sirupe gali būti ir nenaudojama, tai daugiau priklauso nuo turkiško regiono, bei šeimininkės, tačiau ji suteikia šiek tiek gaivumo, nes desertas bus tikrai labai saldus.
Kai pyragas iškeps, išimkite jį iš orkaitės.
Kol dar karštas, aštriu peiliu supjaustykite stačiakampiais ar kvadratėliais.
Samčiu lėtai supilkite šiltą sirupą ant viršaus.
Palikite pyragą atvėsti 1-2 valandas ir tada jau skanaukite.
Pateikite pyragą su arbata arba stipria kava. Dažnai šalia tokio deserto gali būti pateikiami ledai, nesaldinta plakta grietinėlė arba tiesiog vandens stiklinė.
Namų darbas - iškepkite Şam tatlisi, pasikvieskite draugus ar giminaičius, bei visus pavaišinkite, nes Turkijoje maistas visada siejamas su dalinimusi, vaišingumu, šeima ir giminaičiais ar draugais! Skanaus!
Saldūs ir saulėti linkėjimai iš Turkijos!
Išmėginom ir mes,nuotraukos nepadarėme.Tikrai skanu,saldu ir verta kepti dar ne vieną kartą😀Dėkui už receptą👍
Ragavau kelionėje, skonis įdomus, bet skanus 😉
Lauksiu atsiliepimų! Skanaus!
Bandysim 😀
Tikiuosi, kad išbandysite ir pasakysite ar tikrai skanu! 😉
Labai skaniai atrodo 👍