Vaikai ir naminiai gyvūnai

Vaikai ir naminiai gyvūnai

30. Aug 2011, 00:00

Labas rytas, Mamytės :) Kadangi šį savaitgalį su šeima svečiavomės sibiro haskių veislyne "Sajanai", negalėjau neparašyti apie gyvūnus :)

 

 

Ir kadangi jau kitą mėnesį mūsų šeimoje jau gyvens dar vienas mažylis - haskiukas, nutariau ir su jumis pasidalinti šia medžiaga. Apie gyvūnų poveikį vaiko vystymuisi, atsakomybės jausmo ugdymui ir kt. Taigi...

 

Vieni tėvai yra įsitikinę, kad naminiai gyvūnai sukelia daug rūpesčių: maitinti, vesti į lauką, palaikyti tvarką. Kiti teigia, kad vaikui būtini naminiai augintiniai. Tad pabandykime įvertinti visus „už“ ir „prieš“ šiame klausime.

 

Turint naminį gyvūną, ugdomas atsakomybės jausmas ir disciplina. Be kasdienių namų ruošos darbų prisidės: reguliarus maitinimas, pasivaikščiojimai ir kiti rūpesčiai, kurie išmokys ne tik IMTI, bet ir DUOTI.

 

Daug kas priklauso ir nuo suaugusiųjų požiūrio į gyvūną – vaikai atkartoja jų elgesį. Jeigu tėvai priima šuniuką kaip šeimos narį, tai ir vaikui jis taps draugu. Jei gyvūnas – interjero detalė, tai ir vaikas greit taps bejausmis ir žiaurus.

 

Jaunuolis, turintis namie gyvūnų, niekad jų neskriaus, nes supranta ir jaučia jų skausmą. Žinoma, ši taisyklė irgi turi išimčių, bet tai reti atvejai, susiję su psichopatologija arba perkelta agresija: jei vaiką muša tėvai, jis irgi skriaus šuniuką ar kačiuką, kuris priklauso jam, kaip jis nuo tėvų.

 

Tačiau neretai gyvūno priežiūra atsigula ant tėvų pečių. Yra tokių, kurie sąmoningai neleidžia vaikams rūpintis gyvūnėliais, manydami, kad vaikas nepajėgs. Tik vat įdomu, kaip išugdyti atsakomybės jausmą, jei mes jais nepasitikim?

 

Turint namie gyvūną vaikui atsiranda daugiau erdvės bendravimui. Šiniukas, kačiukas, žiurkėnas ar kitas gyvūnėlis – vaiko žaidimų būtinas herojus, su kuriuo bendraujama kaip su žmogumi, atskleidžiamos paslaptys, jiems suteikiami „žmogiški“ bruožai, jie – idealūs klausytojai ;)

 

Jei vaikas nepasitiki savimi – puiki galimybė pakeisti situaciją dresuojant šunį. Supratimas, kad tavo keturkojis draugas vykdo tavo komandas, tarsi reabilituoja vaiką jo paties akyse.

 

Buvimas su gyvūnu kažkiek gali kompensuoti ir žmogiškųjų kontaktų stoką, tame tarpe ir kūno kontaktų. Juk meilė ne tik žodžiai ir santykiai, o ir prisilietimai.

 

Mažus vaikučius dažnai pasąmoningai traukia dideli pūkuoti šūnys – jų šiluma tarsi primena jiems mamą. O jaunuoliams – atvirkščiai – patinka maži šuniukai – taip miglotai atsiranda tėvystės instinktas.

 

Gyvūno dėka vaikas susilieja ir su gamta, atsiranda smalsumas, pasaulio pažinimas. Bet ir čia gali atsirasti sunkumų: suprasdamas, kad jo gyvūnas kartais elgiasi padoriau ir sąžiningiau už žmones, vaikas gali užsiskleisti savyje, pasitenkindamas bendravimu su savo augintiniu.

 

Gyvūnų dėka lavinami ir sensoriniai gebėjimai. Ir nei vienas lavinantis žaislas jiems neprilygs. Savo organų dėka vaikas analizuoja objektą: jo formą, dydį, spalvą, kvapą, išsidėstymą erdvėje, judėjimą, kailio faktūrą ir minkštumą ir t.t.

 

Gyvūnai lavina ir loginį mąstymą: katytė miauksi prie lėkštutės – nori valgyti, šeškas aukštai šokinėja – nori žaisti.

 

Su gyvūnais galima žaisti, juos stebėti, dirbti, kurti... Taip formuojasi smalsumas, pastabumas, lavinama fantazija.

 

Be to, vaikas išmoksta elgtis atsargiai (pasyviai) ir rūpestingai (aktyviai) su visu gyvūnijos pasauliu. Formuojami ekologinės kultūros pagrindai, kas sudaro dvasinės kultūros dalį. Natūralus grožis skatina vaiką kurti – eilėraštukus, pasakas, ir beabejo – piešti.

 

Gyvūnai veikia ir terapiškai. Šiuolaikinė medicina teigia, kad pozityviaus emocinio faktoriaus dėka galima išgydyti kai kuriuos širdies – kraujagyslių ir nervų susirgimus. Užsienio mokslininkai nustatė, kad šunų, kačių, papūgėlių savininkai gyvena- metais ilgiau už kitus žmones. 

 

 

Naminiai gyvūnai pakelia nuotaika, stabilizuoja atmosferą namuose, gali net numalšinti konfliktą. Yra veislių, kurios jaučia gresiančią „audrą“ ir visada įsikiša.

 

Paaugliai, augantys šeimoje su keturkojais draugais, šeimos atmosferą įvertina kaip palankią. Vaikai rėčiau jaučia nepilnavertiškumo jausmą, mažiau agresyvūs, labiau bendraujantys. O vaikai, turintys šunį, lengviau išgyvena tėvų skyrybas.

 

Tačiau atkreipkite dėmesį į labai svarbų faktorių: dauguma naminių gyvūnų pagal gyvenimo trukmę užleidžia vietą žmogui. Ir niekas nežino kuo pasibaigs vaiko suvokimas, kad jo draugo nebėra.

 

Šaltinis:http://menobr.ru/

 

 

06. Oct 2011, 16:37

sveikos,mamytes.
jau nebezinau kur ir pas ka klausti patarimo. bukit geros padekite. mes turime suni ir kate. jiems abiem 4metai. mano sunui 7-jau pirmokas.jis labai myli musu suni,net miega kartu,bet...
bet as laukiuosi antro vaikelio,kuris turi gimti nauju metu proga. bendradarbes uzsipuole del augintiniu ir ragina juos iskeldinti iki gimdymo. priezastys-galimos elergijos,suns lojimas gali isgazdinti,kitokios galimos ligos mazyliui. mane taip prigazdino,kad nebezinau ka ir daryti su augintiniais,atsirado antipatija.
bet ar tikrai reikia atsikratyti augintiniu?ar taip netraumuosiu vyresnio sunaus? ir ar tikrai taip jau pavojingas tas kaciu kailis,jei kate laikoma kambaryje ir niekur nevalkatauja? su kuo dar pasitarti,su gydytoja vaiku ar su veterinaru?ar naujagimiui tikrai pavojingi augintiniai?gal esate tureje problemu del sunu ar kaciu,susijusiu su vaiku sveikata?kaip sprendete?
aciu uz informacija...

30. Aug 2011, 20:49

tai jus suni isgydykit nuo kirminu visu pirma,tada vaikas ir neuzsikres

30. Aug 2011, 16:39

nebenoriu suns, nors ir labai mazas, bet plauku pilna visur... o juk vaikas dar viska kisa i bura, kam paskui vaikui be reikalo girdyt vaistus nuo kirminu... Siaip tai labai myliu gyvunus, bet geriau susilaikysiu...

30. Aug 2011, 16:06

didelio sunio tai bute nelaikyciau😀kaciu nekenciu nei as nei vyras tai nenoretume,o vat maza suniuka tai norim visi laikyt😀

30. Aug 2011, 15:18

mes turime ir suniuka ir kaciuka... dar ir pauksciukus.. manau vaikui yra reikalingi gyvunai... jis taip mokosi bendrauti, zaisti, jais rupintis. aisku kaciuka kartais ir patampo, bet po to myluoja...

30. Aug 2011, 15:01

Mes vis pamąstom apie šuniuką, bet bute jokiu būdu didelio nenorėčiau 😀 tad renkamės ir frizų bišono, westuko 😀 o jau kai kelsimės į namą, vyras nori Malinos, kad galėtų naujų dresavimo technikų mokytis, kažko su šuniuku siekti, mat jaunystėje aktyviai šunų veisimu, dresūra, varžybomis užsiiminėjo 😀

30. Aug 2011, 12:59

mano dukraa turi juru kiaulyte tai ir atein sako niam niam baksiukui😃 aisku bun ir nutampytas😃

30. Aug 2011, 12:09

mes turim anglu buldoga ir siamo katina,tai ji labai graziai su jais draugauja,moka jau caca daryti 😀 ir jai labai linksma buna kai mato juos siuntancius 😀

30. Aug 2011, 10:54

Gustes kriksto mama uzsimine kad noretu pirmojo gimtadienio proga padovanoti suniuka. man net akys issprogo 😀 nekenciu sunu 😀 na tikiuosi dar pavyks atkalbeti ja nuo tokios dovanos.
kai nueinam su dukra pas ja i namus, Guste zaidzia su suniuku ir sesku, kuriuos turi drauge. bet savuose namuose net bijau pagalvot apie toki augintini 😀

30. Aug 2011, 10:49

o man tai gaila, kai tokius suniukus bute augina, juk jiems reikia erdves, juk jie buvo isvesti tam, kad galetu gabenti zmones per salcius, uztat ir kailiuka toki turi😉

30. Aug 2011, 08:41

jo haskiai tai labai grazus,bet toki suni kai nama turi reiktu laikyt😀pas mus lygiai tas pat,mes ir svarstem ar reikia suniuko,dukryte labai nori,pakalbejom su vyru ir nusprendem,kad norim ir mes,dabar ji taupo ant suniuko pinigelius😃ir pavasari pirksim toiterjeriuka😀

30. Aug 2011, 00:14

Pas mus kaip tik sis klausimas yra, reikia ar ne suniuko, as-pries, maniskis-uz,kad kaip vaikas be suniuko,o as jau isivaizduoju suniuka kaip trecia vaika. .Bet kuo toliau vis po turputi leidziuosi maniskio iaklbinejimams, man gal kaip kitom mamom, kurios nenori vaiku, kol neturi savu, gal man su suniuku taip pat bus...mes ziurim mazo, kad mazai sertusi,nes bute gyvename, lyg maniskis nykstukini pinceri nuziurejes 😀 o haskiai man grazuoliai,bet sakem toki, nebent kai nama turesim, kada nors 😀))