Vasaros blogas: prasminga lietuviška animacija

Vasaros blogas: prasminga lietuviška animacija

22. Aug 2018, 14:23 Stebulė Stebulė

Visos lietuvės mamos jau žino liaudies dainelių ir animacinių filmukų rinkinį "Tilidūda dainelės".  Bet ar yra tokių prasmingų, gražių lietuviškų filmukų daugiau? Šią vasarą mes juos atradome ir savo atradimu norėtume pasidalinti ir su jumis.

Romuvos stovykloje sutikome animacinių filmukų, spalvinimo edukacinių knygelių kūrėją Jūratę Leikaitę. Keista, kad iki šiol nebuvome jos atradę. Jūratė kartu su vyru kuria nuostabiai gražius animacinius filmukus vaikams ir suaugusiems, kurrie pristato mūsų protėvių papročius ir mitologiją įkvepiančiai, gražiai, suprantamai, patraukliai ir stebėtinai tiksliai. 

Man labiausiai patiko vyresniems vaikams ir suaugusiems skirtas filmukas "Taip Laima lėmė", kuris pasakoja apie visą žmogaus gyvenimą ir likimo deivės dalyvavimą jame. Filmuke perteikiama lietuvių mitologinė samprata apie žmogaus gimimą, jo gyvenimo sėkmę ir nesėkmę, gyvenimą ir mirtį. vaikams apie mirtį kalbėti apskritai yra nedrąsu, o filmukas puikus būdas pasakyti tiesą net labai mažiems vaikams gražiai, jautriai, neišgąsdinant. 

Taip pat labai gilų įspūdį paliko ir filmukas apie Rasų šventę "Joninių žiedas", pasakojantis tikrąją paparčio žiedo istoriją. Fuilmuke žaismingai vaizduojami velniukai vaikus prajuokina ir sudomina, o kartu perteikia tikrąsias gyvenimo vertybes: kad meilė svarbiau už turtus, kad žmogiški santykiai, šeima ir yra didžiausias mūsų turtas.

Filmuke "Svajonių bokštas" vaikai susipažins su M. K. Čiurlionio kūryba. Žavu, kad yra būdų apie tokius sudėtingus menininkus papasakoti kelių metukų pypliams. 

Jūratės kurtose spalvinimo knygelėse taip pat vaizduojami lietuvių papročių ir mitologijos vaizdiniai. Šalia yra paaiškinimai, kuriuos tėvai gali perskaityti mažyliams. Paaiškinimai raiškūs, suprantami tiek pradinukui, tiek ikimokyklinukui, o ir tėvams bus ką naujo sužinoti. 

Egelė Egelė 24. Aug 2018, 13:27

Kaip įdomu! Ačiū

Stebulė Stebulė 23. Aug 2018, 12:08 picama

yra yra internete, buvau ir pati radus. http://www.patogupirkti.lt/Jurate-Leikaite-knygos/ čia pvz įvairių jos darbų galima gaut.

picama picama 22. Aug 2018, 21:17

Sudominot, reikės pasiieškoti ir mums šitų filmukų. Kažin jų internete rastume?