Vasaros gidas: ką slepia sarkofagas?

Vasaros gidas: ką slepia sarkofagas?

15. Aug 2021, 14:54 Kristina B. Kristina B.

Istorijų namai yra naujausias Lietuvos nacionalinio muziejaus padalinys, duris atvėręs tik šiais metais. Pastatas modernus, o dabar jame eksponuojami visi su Egipto istorija susiję eksponatai, kurie tik yra Lietuvoje. Taigi, visos mumijos ir artefaktai iš visos Lietuvos laikinai atkeliavo į Vilnių, kad čia galėtume pamatyti juos visus po vienu stogu . Jei kam neįdomi Egipto istorija, tai ekskursijos rengiamos ir apie patį pastatą, bet mumijos!!!! Taip paslaptinga ir įdomu, kad vaikai nedvejodami panoro jas pamatyti. Ekskursijas galima rinktis orientuotas į vaikus (turėtų būti itin įdomu), bet mes likom sužavėti ir suaugusiems skirtos ekskursijos.

Kaina apsilankymui 6 eur suaugusiam, lengvatinis - 3. Gido paslaugos kainuoja dar 2 eur. Tikrai rekomenduoju ekskursiją su gidu - mums vedė labai žavi ir charizmatiška moteris, likom sužavėti to lengvumo kaip pateikiama informacija. Muziejus tikrai draugiškas vaikams. Šalia įprastų lentelių apie eksponatus yra pateiktos ir vaikiškos lentelės su paprastesniu tekstu - per kelionę lydi draugiškas Nilo krokodilas.

Ekskursija prasideda nuo tamsios baugios salės, kurioje pagarbiai guli visos keturios Lietuvoje saugomos mumijos. Kai kurios iš jų - sarkofaguose. Kaip matote, vienas sarkofagas dar truputėlį ir pravertas, kad būtų galima žvilgtelėti vidun. Sakė, kad tai pirmas kartas, kada šis sarkofagas yra eksponuojamas būtent taip - praskleidus paslaptingumo šydą.

Štai dar viena žavi mumija - mažasis krokodiliukas. Greičiausiai buvo mumifikuotas kaip auka Egipto dievams.

Muziejuje daug vietos skiriama ir žymiausiems Lietuvos egiptologams. Jų istorijos tikrai įdomios ir vertos dėmesio. Vien jų dėka mes Lietuvoje apskritai turime šiokią tokią egiptologiją.

Labai patiko, kad muziejus draugiškas vaikams ir savo interaktyviais priėjimais. Vaikai gali pačiupinėti drobinius vyturus mumijai suvynioti, pauostyti mirą ar apžiūrėti indą, į kurį sudėdavo mirusiojo organus. Yra egiptietiškų statulėlių, kurios kiekviena pasakoja savo istoriją, garso dušas - skirtas klausytis istorijų, jei nesinori jų skaityti, netrukdant kitiems lankytojams ir nenaudojant ausinių.

Dar viena salė skirta pristatyti neinvazinius mumijų tyrimų metodus. Viskas išdėstyta gana aiškiai ir moderniai

Vaikams dar padarytos užduočių knygelės, padėta spalvinimo lapų

Apžiūrėjus Egipto parodą, galima pasikelti į antrą aukštą, kur demonstruojamas Jogailos lobis

bei fotografijų paroda

Tikrai rekomenduoju visiems apsilankyti. Valandos ekskursija neprailgo nei man, nei vaikams, nors muziejus ir atrodo nedidukas.