Vasaros kelionių sezonas atidarytas: per Dubysą į Lyduvėnus

Vasaros kelionių sezonas atidarytas: per Dubysą į Lyduvėnus

22. Jun 2014, 17:51 kodelcia kodelcia

Noriu pasidalinti savo patirtimi plaukiant baidarėmis. Manau, tokio gamtos artumo ir gerų emocijų nepasikrausi niekur kitur kaip plaukiant pasroviui žemyn upe. Šį antradienį draugų dėka pirmą kartą gyvenime teko patirti tą nenusakomą džiaugsmo, susijaudinimo ir kartu susižavėjimo pliūpsnį. Ko jau ko, o emocijų dar ir šiandienai pakanka. 

20140622174744-81255.jpg

Pats plaukimo baidarėmis procesas išties paliko neišdildomą įspūdį. Juolab kad ir diena pasitaikė saulėta, nors nekaršta ir su trupučiu lietaus. Tad trumpai apie maršrutą, kainas ir kitus su plaukimu baidarėmis susijusius dalykus. 
Plaukimo atkarpa - 20 km srauniais Dubysos vingiais (išplaukimo vieta Kelmės raj., atplaukimo vieta - Raseinių raj., Lyduvėnų baidarių nuomos punktas). Aišku, plaukimo atsumą galima imti ir ilgesnį, ir trumpesnį. Sustoti galima bet kurioje smėlingesnėje pakrantėje.
Plaukimo laikas 4-5 valandos, priklausomai nuo to kokiu intesyvumu irkluosite ar dažnai stosite užkandžiauti, grožėtis gamta.
Dviviečių baidarių nuomos kaina - 40-50 lt (kaina svyruoja priklausomai nuo besinuomojančių žmonių skaičiaus ir tikriausiai plaukiamo atstumo). Mums kiekvienam žmogui kainavo po 20 lt. 
 
Baidarėmis galima plukdytis ir vaikučius (jiems nemokamai pridedama spec. kėdutė). Beje, aš kol kas savo trimečio dar neplukdžiau, nes ir pačią kaip pirmą kartą plaukiančią kamavo šioks toks nerimas. Tačiau po poros metų nebijočiau ir mažylio pasiimt, nes baidarėje pakankamai stabilu ir išvirst galimybė labai menka.  
Štai foto iš https://www.facebook.com/Lyduvenubaidares
20140622172206-14362.jpg
 
Nuomininkai aprūpina ir gelbėjimosi liemenėmis bei jei reikia neperšlampamais maišais daiktams susidėti. 
 
Patarimai:
 
  • būtinai turėti antrus rūbus persirengimui (maža kas: sušlapsit, užklups lietus ir pan.)
  • saulėtą ar lietingą dieną praverčia kepurė ar skrybėlė;
  • akiniai nuo saulės (man jų neprisireikė);
  • polietileninis apsiaustas nuo lietaus (dėl visa ko)
  • užkanda
  • telefonus ir kitus brangus daiktus geriau palikti automobilyje arba dėti į neperšlampamus maišus. 
 
Kadangi plaukiau pirmąjį kartą, tai fotoaparatu beveik nesinaudojau (nesinorėjo sušlapinti, tad laikiau atokiau nuo vandens), bet kitą kartą manau sugalvosiu būdą kaip įamžinti nepakartojamas akimirkas vandenyje. Ypač fotoaparato pasigedau beisgrožėdama gyvąja gamta: teko praplaukti ir pro antį su būriu mažų ančiukų, tai vienur tai kitur paklidavo gervės, sužavėjo kažkokių kitų paukščiukų aukštose Dubysos pakrantėse išgraužti urveliai, šiaip įvairios laukinės augalijos atkrantės, miškų masyvai. 
20140622175003-54162.jpg
 
Pasiekus tikslą mus pasitiko gidas ir dar įdomiai papasakojo apie Lyduvėnų geležinkelio tiltą. Pasirodo, tiltas unikalus tuo, jog yra

"VIENAS AUKŠČIAUSIŲ IR ILGIAUSIŲ TILTŲ LIETUVOJE. 1916 M. VOKIEČIAI ČIA BUVO PASTATĘ VIENĄ IŠ DIDŽIAUSIŲ TUO METU PASAULYJE MEDINIŲ TILTŲ. JIS BUVO PAVADINTAS FELDMARŠALO PAUL FON HINDENBURGO VARDU. DĖL AUKŠTUMO IR DIDUMO JIS NEBUVO TVIRTAS IR NEVISIŠKAI TIKO GELEŽINKELIO REIKMĖMS, TODĖL 1919 M. BUVO PASTATYTAS GELŽBETONINIS TILTAS, O ŠIAS STATYBAS VOKIEČIAI LAIKĖ PAČIOMIS DIDŽIAUSIOMIS RYTŲ FRONTE. JO ILGIS BUVO 570 M, AUKŠTIS - 42 M. PRIE TILTO IKI 1932 M. BUVO PAMINKLAS, ĮAMŽINĘS JO STATYBOS FAKTĄ. TRAUKDAMIESI VOKIEČIAI 1944 M. TILTĄ SUSPROGDINO. PO TO RUSAI PER 29 DIENAS PASTATĖ LAIKINĄ MEDINĮ, TAČIAU NESTABILŲ , O 1952 M. - DABARTINĮ, GELŽBETONINĮ TILTĄ. DABARTINIO TILTO ILGIS 599 M, AUKŠTIS - 42,5 M, PLOTIS - 4,5 M. 1937 M. LĖKTUVU "ANBO 41" PRO TILTO APAČIĄ PRASKRIDO LIETUVOS KARIUOMENĖS LEITENANTAS VLADAS MURMULAITIS".

20140622173430-58631.jpg

Be to, galima aplankyti Lyduvėnų piliakalnius, Šv. apaštalų Perto ir Pauliaus bažnyčią, kurios architektūra turi vėlyvojo baroko bruožų

20140622173048-74374.jpg

Už dešimties kilometrų nuo Lyduvėnų yra garsioji Šiluva. Tad nebuvusiems neprošal ir ten apsilankyti :)

Baigama noriu pasakyti, jog ne veltui mūsų poezijos dainius Maironis apie Dubysą yra ne vieną eilutę sudėjęs, jos grožį pastbėjęs: 

Kaip puikūs slėniai sraunos Dubysos,

Miškais lyg rūta kalnai žaliuoja;

O po tuos kalnus sesutės visos

Griaudžiai malonias dainas ringuoja

ARBA 

Už Raseinių, ant Dubysos,

Teka saulė, teka;

Geltonplaukės puikios visos

Šneka ten, oi, šneka. 

Linkiu ir jums atrasti Dubysą, kaip vandens pramogų objektą, bei susipažinti su jos pakrantėse įsikūrusiomis vietovėmis. 

20140623011148-37466.jpg

23. Jun 2014, 21:56 kodelcia

Pritariu 😀 Mano šešiametis sūnus šiemet pirmąkart plaukė baidarėm - buvo laaaabai patenkintas 😀 Dabar nenustoja zyzti "kada plauksim dar" 😃 Mažesniam gali ilgam įvaryt vandens baimę jei netyčia apsiverstum...
Beje kiek teko plaukti, tai Ūlos upė didžiausią įspūdį paliko 😀

kodelcia kodelcia 23. Jun 2014, 13:31

mes tai visus tuos 20 km nuplaukėm neapsivertę, tačiau irgi manau, kad jau koks penkiametis gal jau ir nebijotų lipti į baidarę, o štai mažesni dar per maži 😀 O užfiksuoti fotoaparatu tikrai labai norėjosi daug ką, bet kaip minėjau buvo gaila sugadinti gerą daiktą 😃

pypse pypse 23. Jun 2014, 12:52

Super

Krisliukas Krisliukas 22. Jun 2014, 18:19

super 😉
mes prieš savaitę plaukėm Ūlos upe..būčiau taip pat įkėlus info apie šią upę,bet gaila,kad nuotraukų vos kelios,nebuvo kada fotografuot
tiesa,mažų vaikų neimčiau,nes mes pradėję plaukt,apsivertėm..tai su mažiukais būtų tragedija..
bet pritariu - plaukiant baidare gamtos artumas jaučiamas labiausiai 😉 jausmas - nuostabus