Versli mama Dovilė pristato originalius karolius žindymui!

Versli mama Dovilė pristato originalius karolius žindymui!

11. Nov 2014, 12:31 Goda_Mamyciuklubas.lt Goda_Mamyciuklubas.lt

Labai smagu Verslios mamos rubrikoje pristatyti ne tik veiklią, bet ir netradiciniu verslu užsiimančią mamą. Tokia viešnia pas mus ir yra šiandien! Dovilė Ščebedienė pristato rankų darbo maitinančių mamų karolius - mažylių kramtukus "Eco Teething" (www.ecoteething.com). Verslą moteris pradėjo susilaukusi antro vaikučio ir dabar pasakoja kaip jį sekasi vystyti.

20141111104836-93635.jpg

- Kaip sugalvojote mamoms pasiūlyti pasipuošti "naudingai" - ir gražiai, ir taip, kad vaikučiui būtų įdomu bei smagu? 

- Jei mokyklos laikais būtų kas nors pasakęs, kad prekiausiu savo rankų darbo papuošalais - būčiau tik skaniai nusijuokusi. Darbų pamokoje užduotus namų darbus man padarydavo mama, nes nei vašelio, nei virbalų rankose laikyti neturėjau noro. Viskas pasikeitė gimus sūnui Justui - pradžiai mezgiau kojines, tada megztinukus, kelnytes, apsiribodavau smulkmenom savo šeimos nariams, draugams. Taip ir leisdavau savo laisvas minutes, bet apie pardavinėjimą net negalvojau.

Gimus dukrytei, netyčia feisbuke pamačiau maitinimo/žindymo karolių nuotraukas ir jie iškart patraukė mano dėmesį. Pradėjau domėtis, kaip ir iš ko jie pagaminti, kokia jų paskirtis ir nauda. Nusprendžiau įsigyti, tačiau neradau kas tokius gamintų Lietuvoje. Teko pirkti iš užsienio gamintojų ir laukti gerą mėnesį, kol papuošalai buvo pas mane rankose. Ir jie buvo tikrai veiksmingi - galėjau maitinti dukrytę jai netampant mano plaukų, nekišant pirštukų į burną ir nežnaibant kaklo, papuošalai puikiai tarnavo ir kalantis dantukams. Visuomet pasipuošdavau ir išeinant iš namų - dukrytė visuomet turėdavo užsiėmimą, kuomet laikydavau ją ant rankų - ištikimąjį mamos aksesuarą, kurį ji bet kada galėdavo pasigriebti ir pažaisti. 

20141111112727-13752.jpg

- O kaip supratote, jog tai galėtų tapti verslo idėja?

- Pati idėja gaminti pačiai kilo labai netikėtai. Buvo ankstyvas pavasaris, Milda miegojo vežimėlyje, kol vaikščiojom lauke. Pradėjau galvoti, kaip greitai bėga laikas, kad vaikai paaugs ir teks galvoti apie darbą. Visą gyvenimą svajojau dirbti sau, namuose - daug kam tas nepatiktų, bet aš visuomet to norėjau. Besisukant panašioms mintims, kažkodėl prieš akis atsidūrė būtent mano minėti papuošalai. Kažkas lyg 'atvėrė duris' ir visas planas tiesiog atsirado mano galvoje. Kodėl gi nepradėjus tokių gaminti pačiai? Juk jie tokie veiksmingi ir naudingi! Ekologiški ir nekenksmingi! Tinka ir mamai ir vaikams! Pliusų daug, o minuso iki šiol nesugalvojau nei vieno! (juokiasi)

- Kada pradėjote ir kaip viskas vyko visas verslo kūrimas?

- Viskas vyko labai greitai - dar bevaikštant lauke, visas mintis sudėliojau į savo vietas. Vakare, užmigus vaikams, sėdau prie visažinio interneto ir pasinėriau į paieškas. Susiradau verslo centrą, kuris teikia nemokamas konsultacijas panašiais klausimais, parašiau jiems laišką su keliais elementariais klausimais - kaip verslą įteisinti, kokią verslo formą pasirinkti, kaip tvarkyti popierius ateityje ir pan. Gavau visus rūpimus atsakymus, begales patarimų ir iškart perėjau prie tolimesnio žingsnio - individualios veiklos įregistravimo. Kuomet jau turėjau priskirtą veiklą ir galėjau legaliai veikti - kibau į medžiagų paiešką.

20141111112744-47285.jpg

- Ar ruošėte verslo planą?

- Verslo plano neruošiau, viskas vyko savaime. Gal šios dalies ir nederėjo praleisti, nes dabar viską daryčiau šiek tiek kitaip. Gal būt nebūčiau iškarto kūrusi savo el. parduotuvės, nes tas kainavo labai daug laiko, žinių ir užsisipyrimo, nes viską dariau pati. Kadangi iškart planavau prekiauti tiek Lietuvoje, tiek užsienyje - būtų pilnai pakakę Etsy parduotuvės. Bet tikrai nesigailiu, dabar jau būtų sunku atrasti laiko svetainės kūrimui, kai kasdien turiu dirbti prie užsakymų.

- Užsienio tinklalapiuose esu mačiusi ir daugiau papuošalų-kramtukų-žaisliukų vaikams - kuo išsiskiria jūsiškiai?

- Užsienyje tokių papuošalų begalės, pati stebiuosi, kad anksčiau apie juos negirdėjau. Esu mačiusi tikrai daug skirtingų ir įvairių - visi yra savitai nuostabūs, nes jie visi yra kurti mamų (dažniausiai), gaminti rankomis ir į juos atiduota begalė meilės bei šilumos (šypsosi) Maniškiai gal būt išsiskiria tuo, kad aš stengiuosi labiau žiūrėti iš mamos pusės - bandau juos daryti ne kaip žaislus, o kaip papuošalus, su kuriais vaikai norėtų žaisti. Noriu, kad visos mamos turėtų galimybę atrodyti gražiai ne tik vaikštant namuose ir vilkint kasdienius drabužius, bet ir einant į vakarėlį, vaikų gimtadienį ar netgi vestuves!

Savo papuošalams naudoju ekologiškas ir nekenksmingas medžiagas - neapdirbtus medienos karoliukus ir 100 procentų medvilninius siūlus. Jie yra visiškai saugūs kūdikiams ir vaikams žaisti ir dėti į burnytę.

20141111112802-99291.jpg

- Kuo "Eco Teething" papuošalai naudingi?

- Galima išskirti pagrindinius aspektus:

  • sukoncentruoja vaiko dėmesį valgant
  • skatina jutiminius procesus ir motoriką
  • puikiai tinka vaikams, nešiojamiems nešyklėje
  • tinka naudoti kaip paprastą papuošalą, nepriklausomai ar turite vaikučių ar ne
  • puikiai tinka kaip kramtukas pasikasyti niežtinčius dantukus
  • puiki dovana mamai lankant naujagimį
  • vaikučiui paaugus gali tapti pirmuoju mažosios damos papuošalu, mielu prisiminimu užaugus

- Ar pardavinėjate tik Lietuvoje, ar ir užsienyje?

- Pardavinėju ne tik Lietuvoje. Šiuo metu mano papuošalų daugiausiai iškeliauja į Ameriką, Angliją, Kanadą - užsienio rinka atviresnė rankų darbo gaminiams, juos labiau vertina ir negaili tam pinigų. Tačiau tikrai tikiu ir Lietuvos mamytėmis, tiesiog apie mano gaminius, ir aplamai tokius papuošalus, žino nedaugelis.

20141111112815-26331.jpg

- Kaip reaguoja mamos sužinojusios apie tokį daiktą - juk produktas yra naujoviškas?

- Tos moterys ir merginos, kurios turi vaikų ir yra susidūrusios su tokiomis problemomis, kaip plaukų tampymas valgant, draskymas ir žnaibymas, grandinėlių ir auskarų tampymas ir panašiai - visuomet žiūri teigiamai. Žinoma, būna ir tokių mamų, kurios visas naujoves ir pagalbines priemones vertina neigiamai. Kiekviena moteris sprendžia pagal savo patyrimus, su kuriais jos susidūrė augindamos vaikus. 

- Kur reklamuojatės?

- Niekur (juokiasi). Esu tokios nuomonės, kad visą reikiamą reklamą galim pasiekti nesireklamuojant. Geriausia reklama - papuošalų dėvėjimas. Pati iš namų neišeinu neužsirišusi savo karolių, esu keletą padovanojusi draugėms, organizavau keletą konkursų savo feisbuko puslapyje. Aktyviai dalyvauju Instagramo erdvėje, ten daugiau pritraukiu užsienio mamų, tačiau viskas taip pat vyksta neišleidžiant pinigų - gražios nuotraukos atlieka savo darbą.  

20141111112831-28948.jpg

- Ar tai verslas, iš kurio planuojate pragyventi? 

- Taip, tai yra verslas iš kurio planuoju gyventi. Labai juo tikiu, atiduodu visas jėgas ir neįleidžiu nei vienos neigiamos minties, kuri bent kiek sujauktų mano tikėjimą ir pasitikėjimą. Tai ir yra svarbiausia - tikėti tuo, ką darai. 

- Gal turite minčių, kaip plėsitės, kur kitur pardavinėsite savo prekes?

- Minčių pas mane visuomet pilna, trūksta tik laiko, viskam įgyvendinti. Šiuo metu jau dirbu su keliom parduotuvėm, kurioms tiekiu papuošalus didmena: krautuvėlė Kenga.lt, prekiaujanti nešyklėmis kūdykiams, emama.lt parduotuvė, kurie turi nuostabų drabužių asortimentą būsimoms mamoms, draugauju ir su vienu butiku Vilniuje - V&B Boutique, kurie ką tik pristatė savo nuostabiąją Kalėdinę kolekciją, kur galima pamatyti ir mano kurtus papuošalus. Taip pat draugauju ir su viena Malaizijos parduotuve, gaminu jiems karolius specialiai pagal jų pageidaujamas spalvas, nes ten vyrauja mums neįprasti spalvų deriniai, kurių pati niekuomet nebūčiau sugalvojusi sudėti kartu. Ateityje norėčiau apgyvendinti savo papuošalus kiekvienam didesniame mieste, kur mamos galėtų realiai juos pamatyti, pasimatuoti, pačiupinėti. Visuomet lengviau apsispręsti, kai turi galimybę prekę pamatyti gyvai.

20141111112857-50735.jpg

- Ar prekiaujate Etsy? Kokia jūsų nuomonė apie šį tinklalapį?

- Nors turiu savo elektroninę parduotuvę, prekiauju ir Etsy. Mano nuomonė tik teigiama - puiki vieta pasirodyti visam pasauliui ir neapsiriboti Lietuva. Labai daug žmonių iš viso pasaulio kasdien būtent ten ieško gražių ir svarbiausia kokybiškų rankų darbo gaminių. 

- Papasakokite apie savo vaikučius - kiek metų, kokie vardai, ar lanko darželį ir kaip prisideda prie mamos verslo?

20141111112948-47978.jpg

- Turiu nuostabų vyrą Liną, kuris, ačiū Dievui, supranta ir palaiko mano verslo idėją ir du vaikučius pabiručius - šnekutį Justą (3,5 metukų) ir visuomet besišypsančią dukrytę Mildą (15 mėnesių). Vaikai į darželį neina, abudu auga ir dienas leidžia su manim namuose. Neseniai pradėjome stipriai domėtis sveika gyvensena, vegetarizmu, veganizmu ir žaliavalgyste. Drastiškai ir visiškai neatsisakome nieko, tiesiog pasmalsaujame ir vis bandome pasigaminti ką nors naujo, sveiko ir netradiciško. Pusryčius pradedame vaisių kokteiliais, valgome daug vaisių ir daržovių (net ir brokolius!), per šventes ar draugų apsilankymus - visuomet pasigaminame žaliavalgišką tortą.

Prie mamos verslo vaikai kol kas prisideda nedaug, Justas kartais pataria kokias spalvas naudoti, kad derėtų kartu, Milda kol kas padeda tik siūlų tampymu ir karoliukų išbarstymu (juokiasi). Būtent todėl dirbu tik vaikams miegant, arba kuomet su jais būna vyras - dieną stengiuosi kuo daugiau laiko skirti jiems.

20141111112917-54053.jpg

- Ar pati naudojote savo sukurtus papuošalus?

- Visada! Jeigu pati nenaudočiau savo papuošalų, nedrįsčiau ir kitoms mamoms jų siūlyti (šypsosi). Žinoma būna dienų, kuomet net neatsisuku į jų pusę, bet jei tik reikia keliauti į parduotuvę, važiuojame su vyru į kiną ar tiesiog išsiruošiam pasivaikščioti mieste - visuomet pasipuošiu. Kaip jau minėjau, tikiu, kad geriausia reklama, jų nešiojimas.

- Kas populiariau - apyrankės ar kaklo papuošalai? 

- Populiaresni kaklo papuošalai, nes jie labiau pastebimi aplinkinių ir jų panaudojimas yra platesnis. Apyrankes dažniausiai perka derinant prie karolių, kad būtų pilnas komplektas. Kartais mamos nusiperka apyrankę, o vėliau prisiderina ir kaklo papuošalą - pirmam kartui ir pabandymui nevisos drįsta išleisti didelę pinigų sumą. 

- Kokias spalvas, derinius, dažniau renkasi Lietuvos mamytės?

- Lietuvos mamos labiau linkusios papuošalus pirkti pagal vaikučio lytį - jei augina berniuką, renkasi melsvus atspalvius, jei augina mergaitę - rausvus. Jei papuošalai mamai patinka ir nusprendžia įsigyti dar - tuomet dažniausiai derina prie drabužių - išsirenka iš jau sukurtų spalvų derinių arba parašo man ir kartu suderinam tokias spalvas, kurių nori būtent klientė.

20141111112932-92051.jpg

- Papuošalus pati gaminate ar jums gamina pagal užsakymą? 

- Visus papuošalus gaminu pati, dažniausiai prie vieno kaklo papuošalo užtrunku 3-4 valandas, nes mėgstu viską atlikti tobulai ir be priekaištų. Manau ateis laikas, kai viena gaminti tiesiog fiziškai nespėsiu, tuomet ieškosiu pagalbos, tačiau šiai dienai viską suspėju pati.

- Ką dirbote prieš tai, ar žadate grįžti ir ar tai pravertė šiame versle? 

- Dar būdama moksleivė vasaras leisdavau dirbdama parduotuvėje, studijuodama dirbau apskaitininke renginių organizavimo įmonėje, baigiau Vilniaus Pedagoginį Universitetą ir pagal specialybę esu Socialinė pedagogė. 2,5 metų gyvenau ir dirbau Anglijoje drabužių parduotuvėje. Visuomet teko daug tiesiogiai bendrauti su žmonėmis, kas turi teigiamos įtakos patenkinant klientų norus. Labai daug patirties įgijau gyvendama užsienyje - gerai išmokau anglų kalbą ir turėjau galimybę  bendrauti su kitakalbiais klientais - galbūt todėl nebijojau savo produktų pasiūlyti užsienio rinkai.

20141111113005-97655.jpg

- Kiek motinystė jus įkvėpė kurti "Eco Teething"? 

- Mano verslo net nebūtų, jei aš nebūčiau mama. Manau iki šiol net neįsivaizduočiau, kad tokie papuošalai egzistuoja ir kad jie gali būti tokie naudingi ne tik mamoms, bet ir vaikams. Be to, buvo didesnis postūmis ieškoti veiklos namuose, kad galėčiau daugiau laiko praleisti su vaikais.  

- Lietuvės dažnai labai kuklios ir puošiasi į akį nekrentančiais papuošalais. Kaip įtikinate jas pabandyti?

- Noriu visas mamas padrąsinti nebijoti naujovių, ypač tokių gražių  Jei susiduriat su problema ir žinote, kad yra jai sprendimas - nedelskite, o pasinaudokite tuo!

Pasidairykite mano elektroninėje parduotuvėj adresu www.ecoteething.com - šiai dienai esu sukūrusi tikrai nemažai skirtingo dizaino kaklo papuošalų, jei svajojate apie kažką išskirtinio - parašykite man ir kartu sukursime karolius atitinkančius būtent Jūsų norus. Tas pats galioja ir spalvoms. Jei nematote Jums patinkančios - tiesiog perleiskit man savo norus.

Šiuo metu galvoje kuriu vieną gražų projektą - labai noriu suorganizuoti gražią foto sesiją ir įamžinti kūdykio žindymo procesą, kur, žinoma, akcentuotų ir mano papuošalai. Jei atsirastų mama savanorė, kuri nepabijotų sudalyvauti - tegul susisiekia su manimi info@ecoteething.com, pažadu gražių dovanėlių!

Ačiū už pokalbį!

Karolius-kramtukus rasite www.ecoteething.com, o naujienas sekite www.facebook.com/ecoteething

20141111113034-19979.jpg

08. Dec 2014, 18:40

Labai gražu 😀

Krisliukas Krisliukas 11. Nov 2014, 20:02

geras..esu pasidariusi tokius karolius..šiaip pabandymui,aišku be medinių karoliukų..net nepagalvočiau,kad jie galėtų būti skirti maitinančiom mamoms 😀
šaunuolė,gera verslo idėja 😉

motinysteveza motinysteveza 11. Nov 2014, 19:20

kokia nereali idėja!!!!!!!!! ir papuošalas, ir žaislas viename!!! apie tai pirmą kartą skaitau.... manoji žindant visada daro su rankyte kažką 😀 visas sagutes, užtrauktukus, plaukus iščiupinėja 😀 nors visai tai manęs neerzina, bet tokie karoliai tikrai praverstų 👍
bet kaina visai nelietuviška, orientuota į užsienio rinkas ☹ jaučiu, kad pati pasigaminsiu tokį papuošalą. 😀

11. Nov 2014, 18:16

Sakyčiau, kad tokia įdomi idėja, daili ir kartu praktiška puošmena. Nors manosios valgydamos MP nei auskarų, nei grandinėlių, nei plaukų netampė. 😀 Glostomos valgydavo ir iš malonumo net užsimerkdavo arba žiūrėdavo man į akis savo nuostabiom akutėm.