Versli mama Elvyra: "Muilo gamyboje yra vietos ir improvizacijai" + KONKURSAS!

Versli mama Elvyra: "Muilo gamyboje yra vietos ir improvizacijai" + KONKURSAS!

17. Jun 2014, 12:00 Goda_Mamyciuklubas.lt Goda_Mamyciuklubas.lt

Kiekvienos Verslios mamos rubrikos istorijos - ne tik savitos ir nepakartojamos, bet ir įkvepiančios pačioms imtis kažką daryti. Taip pavadintume ir Elvyros Vilkienės verslo “Wilkės" muilų įkūrimo pasakojimą, kuomet moteris nusprendė, kad tik pabandžiusi iki galo supras - vertėjo tai daryti ar ne?

20140616091332-61814.jpg

- Kaip susidomėjote muilo gamyba?

- Besilaukdama patekau į prieraišiosios tėvystės bendruomenę, kurios nariai propaguoja natūralesnį gyvenimo būdą ir sveikų produktų vartojimą. Jaunystėje esu baigusi molekulinės biologijos studijas ir turbūt tai vienas iš dalykų, kodėl mane sudomino muilų gamyba. 

Pusę metų skaičiau įvairiausią literatūrą, internete rastą informaciją apie muilų gamybą ir tik tuomet pirmą kartą nusprendžiau pasigaminti pirmąjį muilą. Ir nesustojau! 

Gaminau ir toliau, dovanodavau draugėms, giminaičiams, bet vis tiek to muilo buvo, todėl nusprendžiau sudalyvauti Kaziuko mugėje. Tai būtų pirmasis mano bandymas pardavinėti savo produktus ir, tiesą sakant, man ten neblogai sekėsi!

- Ir po Kaziuko mugės nusprendėte, kad tai verslas, kuriuo norite užsiimti?

- Pirmiausia, nusprendžiau jog reikia viską pateikti brandžiau ir rimčiau, jog tai nebūtų mėgėjiškas lygmuo. Tuomet sukūriau prekės ženklą “Wilkės muilai”. Pats pavadinimas susijęs su pavarde, vilko ženklas nors ir griežtokas, bet primena šeimos spaudą, o užrašas parašytas švelniau, jaučiasi moteriškasis pradas. Tikiuosi, kad tai bus šeimos tradicijos pradžia. 

20140617104946-75681.jpg

Viskas nėra padaryta šiaip sau - susipažinau su reglamentais, išsiaiškinau, kokia pakuotė privalo būti, kokie muilo gamybos saugos reikalavimai. Mes gyvename name, todėl gamybos patalptas įsirengiau rūsyje, gavau visus būtinus leidimus, higienos pasą, todėl mano gaminiai atitinka visus saugos reikalavimus. 

Tuomet su dizaineriu kūrėme pakuotes, kurių kiekvieną detalę apgalvojome ir nieko nekopijavome. Po to susikūriau elektroninę parduotuvę www.wilkes.lt ir startavau. Nuo starto Kaziuko mugėje viskas užtruko apie pusantrų metų!

- Iš kur atsiranda "Wilkės" muilų receptai?

- Kuriu pati. Veiklos pradžioje susikūriau keletą savo veiklos taisyklių, kurių griežtai laikausi. Pirmoji būtų "natūralu yra gražu", todėl mano muilai nėra nei pyragaičių pavidalo, nei šokoladukų, kuriuos labiau norisi suvalgyti. Man svarbu išsaugoti muilo formą ir jo paskirtį - muilas yra muilas. Nenaudoju jokių cheminių dažų ar kvapų, visi muilai dažyti aliejais, vaistažolėmis ar prieskoniais, todėl jie visi kvepia natūraliai ir spalva taip pat yra natūrali.

Kita taisyklė - "daugiau yra mažiau". Stengiuosi savo receptų neperkrauti medžiagomis. Receptai yra trumpi ir muile būna būtiniausios medžiagos bei keletas papildomų, kurios muilui suteikia įvairių savybių. Man svarbu, kad gaminiai būtų saugūs, todėl gaminu sąžiningai, aiškiai nurodau sudėtį. 

Šiuo metu yra 20 rūšių muilų, kurie skirstomi pagal odos tipus ir poveikį. Vieni yra jautriai odai, kuriems naudojami švelniausi aliejai, be jokių priedų, todėl jie tinka net kūdikiams. Kiti - šveičiamieji, su įvairiais grūdeliais. Treti turi aromaterapinį poveikį - tonizuoja ar ramina. Brandžios moterys mėgsta levandų muilą, labai populiarūs yra "Mėtinio šokolado", "Čiobrelių", "Cinamonų", "Apelsinų ar "Imbiernių citrinžolių" muilai. 

20140616091436-14362.jpg

- Kaip vyksta muilo receptų kūrimas? Juk čia tikra chemija!

- Kaip ir minėjau - studijavau literatūrą, tyrinėjau receptūrą, medžiagas. Įvairovė yra begalinė - gali įvairiausiai marginti, kvėpinti, gaminti iš įvairių medžiagų. Bet kiekvienas pagal savo būdą atsirenka savo kryptį ir ja seka. Jeigu supratau, jog mėlynos gėlytės ar rausvos širdelės ne man, tai to ir nedarau. Taip pasirinkimas po truputį siaurėja ir susiformuoji savo muilininkystės principus.

Geras muilas, kurio receptas yra subalansuotas. Tai nėra laisva improvizacija! Muilų gamyba - laboratorinis darbas, kur viską reikia labai tiksliai apskaičiuoti, išmokti gerai gaminti ir tik tada, kai turi patirties, gali kažką keisti savaip. Aš laikau save labiau konservatyvesne, renkuosi ilgesnio galiojimo medžiagas, kurios netrumpina muilo naudojimo laiko. Ar žinojote, jog pats geriausias Kastiljos muilas pagamintas iš 100 procentų alyvuogių aliejaus, todėl jį galima naudoti ir po dešimties metų!

- Muilų gamyba, taip pat ir pavojingas užsiėmimas. Ar nepasitaikė nelaimių?

- Ne. Mano paslaptis paprasta - jau turėjau patirties darbo laboratorijoje, todėl nieko nedariau neatsakingai. Svarbu laikytis saugos reikalavimų, o jeigu norisi pažaisti - rinkitės kažką kitą.

20140617105143-10434.jpg

- Kai kurios gamina muilus tiesiog perlydydamos paprastą parduotuvinį muilą ir jį papildydamos žolelėmis ar aliejais. Ką manote apie tokius muilus?

- Šie užsiėmimai tinka pramogai. Bet jeigu tai pramoninis muilas su gausybe dirbtinių medžiagų ir jį perlydę įdėsite medetkų, tai bus tas pats muilas tik su medetkomis! Tai nėra tikrasis muilas, kuris pagaminamas šaltuoju būdu imant aliejų ir šarmo pagalba paverčiant jį muilu.

- Ar didelė konkurencija Lietuvoje?

- Muilininkų yra ne vienas, bet kiekvienas turime savo braižą. Su kai kuriais jaučiu didelį sąryšį, su kitais - ne. Konkurentais laikau tik tuos muiladarius, kurie laikosi visų reikalavimų, etikos normų, o tokių nėra daug. O jeigu moteris pagamina kelis muilus ir pardavinėja juos mugėsi, kodėl gi ne? Taip net populiarinamas produktas, tuomet paskui žmogus išbandys ir kito muiladario gaminius.

- Ar daug lietuviai žino apie natūralų muilą?

- Pasitaiko net ir vyresnių žmonių kurie pasakoja, kad iš vaikystės atsimena, kaip močiutės gamino muilą namuose. Daugelis jau žino kas yra natūralus muilas.

20140616091516-13188.jpg

- Iš kur gaunate žaliavas?

- Sertifikuotus aliejus siunčiuosi iš Didžiosios Britanijos, o žoleles, alyvuogių aliejų įsigiju čia, turiu puikius tiekėjus. 

- Ar galvojote, jog susižavėjimas muilais išsivystys į verslą?

- Natūraliai viskas vystėsi. Muilo pagamini ne vieną, o dešimt gabaliukų. Kažkiek padovanoji, bet norisi vėl padaryti naujo, o žaliavos nepigios. Tai užsiėmimas, kuris įtraukia, o tik surizikavęs ir nuėjęs iki galo sužinosi ar tau pavyko. 

- Kiek vaikučių auginate?

- Turiu penkerių metų Adomą ir trejų Povilą. Kai reikėjo grįžti į darbus, intenstyviai svarsčiau - ar pradėti eiti šį kelią. Man svarbu realizuoti sumanymą, nebijau nesėkmės.

- Kaip vyras reagavo į šios pasikeitimus?

- Iš pradžių žiūrėjo pozityviai, bet kai namuose palaipsniui pradėjo daugėti dėžučių, puodų, tuomet ėmė klausinėti kas čia bus. Pasikalbėjome ir įtikinau, kad viskas bus gerai. Jis man tikrai daug padeda!

20140616091534-15428.jpg

- Ar turite samdomų darbuotojų?

- Dabar net neįsivaizduoju, kad galėčiau kam nors kitam patikėti muilo gamybą. Tai toks asmeniškas produktas, kad labai svarbu dalyvauti pačiai. Samdau žmones prekiauti mugėse ir ateityje, manau, reikės pagalbos, bet dabar tai lyg mano pačios kūdikis. 

- Ar jau galite pragyventi iš pelno?

- Finansinis srautas nėra nuolatinis - galiu išlaikyti verslą, jį vystyti, bet atostogoms su šeima į Australiją dar negalėčiau leisti (juokiasi).

- Ar galvojate apie užsienio rinkas?

- Taip, jau kurdama prekės ženklą mąsčiau, kad jis turi būti tarptautinis. Daugybė užsienio lietuvių užsisako mano muilų, bet dar neturiu vieno stambaus platintojo, kuriam siųsčiau produktus. Bet su laiku ateis ir tai. 

- Pardavinėjate ne tik muilus, bet ir muilines. Kaip jos atsirado?

- Tai profesionalios keramikės autoriniai darbai. Vystaų tokią viziką, kad žmogui pasiūlyčiau išpildytą dovanų sprendimą - muilą su muiline, rinkinius. Taip pat gaminu aliejų mišinius kūnui tepti, kurie dabar laukia kol bus išspręsti pakuotės klausimai ir irgi atsiras elektroninėje parduotuvėje. 

20140616092107-72233.jpg

- Kiek motinystė įkvėpė pradėti šį verslą?

- Labai įkvėpė. Pats vaikų gimimas, motinystė, tave paverčia tikra moterimi, atskleidžia daugybę pačios savybių ir spalvų, išlaisvina kūrybinę energiją ir subrandina kaip moterį. Motinystė, kaip ir meilė suteikia drąsos, pasitikėjimo savo jėgomis, atvirumo - visko, ko reikia verslui kurti.

- Kuo dirbote prieš gimstant vaikams?

- Komunikacijos specialiste komunikacijų agentūroje. Tai labai dinamiškas darbas, jaunas kolektyvas ir daugybė įspūdžių bei aukštas tempas. Bet viskam yra savas laikas ir natūraliai ateina ciklas, kai norisi sukurti kažką abstraktesnio, konkretesnio ir pačiupinėjamo. 

- Tai turbūt "Wilkės" muilai turite numačiusi puikią reklamos strategiją?

- Mano strategija - parduok nepardavinėdamas. Nesiekiu visiems įpiršti savo muilų, nekuriu dirbtinio įvaizdžio apie produktą. Džiaugiuosi asmeniniu ryšiu, kuomet su klientais užsimezga bičiulystė. Esu už lėtą, sąmoningą vartojimą, kuris pagrįstas emocijomis, todėl man svarbu, kad pirkėjas žinotų kas aš esu. 

- Ką patartumėte moterims, kurios svajoja apie savo verslą?

- Labai svarbu savo svajonę įgyvendinti iki galo ir nesustoti svajonės lygmenyje. Netgi "pabandžiau ir nepavyko, nes padariau klaidų" yra geriau, negu "kas būtų, jeigu būčiau dariusi". Padarykite iki galo!

Ačiū už pokalbį!

"Wilkės" muilų galite rasti internetinėje parduotuvėje www.wilkes.lt arba www.facebook.com/wilkes

KONKURSAS!

Kartu su Elvyra norime dviems mamoms padovanoti po natūralų “Wilkės" muilą: vieną "Mėtinio šokolado", o kitą net kūdikiams tinkantį be priedų "Sviestmedžių".

Iki birželio 23 dienos, pirmadienio, komentuokite: KUO NATŪRALŪS MUILAI JUMS GERESNI UŽ KITUS ir dviems originaliausio atsakymo autorėms įteiksime po "Wilkės" muilą!

blogietee blogietee 21. Jun 2014, 20:06

šiais laikais labai jau madinga būti už natūralumą, ekologiją..
tad kuo natūralūs muilai geresni už kitus .. pamastykime 😉 gal tuo, kad jie natūralūs, be gyvūlinės kilmės ir cheminių produktų..
natūralūs muilai nedžiovina, jonizuoja, gaivina, suteikia minkštumo ir švelnumo. po ilgo naudojimo atstato net ir pablogėjusią odos būklę. Natūralūs komponentai iš gamtos teigiamai veikia net ir psichinę būseną.

19. Jun 2014, 18:06

Tik tapus mama ėmiau domėtis sveiku gyvenimo būdu ir natūraliais produktais. Juk neveltui sakoma, kad vaikučiai pirmiausiai mokosi iš savo tėvelių, tad nuo pirmųjų dienų norisi mažiukui būti geru pavyzdžiu. Taigi ir vartojimo įpročius stengiuosi diegti gerus. Ar tai kas natūralu iš tiesų yra gerai? Tai buvo mano pirmasis klausimas pradėjus domėtis natūraliais produktais. Atsakymą gavau visai netikėtai - skaitydama apie kūdikio odos priežiūrą: jei tai, ką žadate tepti ant kūdikio odos, galite valgyti, tuomet tepkite - tai yra natūralu! Ir dar viena skambi frazė labai įsiminė: kuo mamos oda prastesnė už vaiko? Mama taip pat verta gerų natūralių produktų. Juk iš tiesų: mūsų oda lyg sugertukas, visa tai, kas tepama ant jos, patenka ir po ja, t.y. tiesiai į mūsų organizmą, todėl nesidomėti produktų sudėtim tas pats, kas valgyti užrištomis akimis.
Kitas mano etapas buvo eksperimentas: bandžiau įvairius natūralius produktus, įskaitant ir muilą. Ir man patiko! Natūralus muilas nesausina odos, nedirgina nosies įkyriais kvapais, o juk mama turi kvepėti pienu, tad šie muilai - tikras stebuklas, taip pat natūralus muilas tinka tiek mažam, tiek dideliam ir jį vieną gali dalintis visa šeima. Neslėpsiu, natūralumas man taip pat reiškia ir paskutinį mados klyksmą, juk dabar visi šiek tiek "natūraliai pamišę". Taigi natūralus muilas geriau, nes yra madingiau ir populiariau 😉

irmantaite irmantaite 19. Jun 2014, 11:14

Trumpai ir glaustai parašysiu kad geresni vien tuo kad jie natūralūs ir gaminami puikių žmonių su gera aura. Piktų muiladarių dar net nemačiau. Geresni ir mielesni savo kvapu, kas man labai aktualu. Dar puikiai tinka mano kūnui. Žodžiu natūralus muilas kaip obuolys iš močiutės sodo. Tikras.

17. Jun 2014, 13:30

Turbūt pats klausimas diktuoja atsakymą: naturalu visais atvejais geriau už dirbtinį. Sąžiningai pasakius, muilo išvis nenaudoju, nes jis man.. smirda (niekaip nesugalvojau gražesnio atitikmens žodžiui "smirda" 😃 ). Kad ir kokių cheminių kvapnių medžiagų pridėta, man vistiek nekvepia ☺ O šitų natūralių muilų jau vien pavadinimas "skanus" - mėėėtinio šokolaaado 😀 Savo buityje stengiamės naudoti kuo daugiau natūralių medžiagų, susigundžiau ir šitus muiliukus išbandyt 😀

17. Jun 2014, 12:40

Kuo natūralus muilas geresnis už kitus? Manau viskuom nuo A iki Z 😀 Visų pirma vaikam gerai, nes dažnai tenka plauti rankas, tai nedirgina rankų odos ir nesausėja. Taip pat vyras mėgėjas su muilu plautis veidą, tai dedu natūraliam muilui dideli pliusą, nes nesausina vyrui odos. Nes iš pradžių naudojo paprastą tai buvo siaubas, oda išsausėjo teko naudoti veido kremus, kad atsigautų. ( o kaip žinia vyrai nemegėjei tokių dalykų naudoti, tai dar teko ilgai kalbinti, kad reikia tepti, oda baisi sausa, tai jei sutikdavo pasitepti, tai gaudavau kaip grožio salone jam pati tą kremą ir ištepti 😀 ) . Kai jau pamačiau, kad oda baisi tai tada nupirkau natūralų muilą, tai skirtumas iškart pasimatė. Beto kvapas ne dirbtinis, kaip būną iš parduotuvės muiluose, kad tiesiog kvapas baisus ir su tokiu tikrai nesinori praustis. Ir po tokio muilo naudojimu be rankų kremo niekaip neapseinu. O natūralaus muilo tai ir pats muilo naudojimas malonesnis. 😀 Mūsų šeima tik už natūralų muilą , nors kartais kainą ir kandžiojasi, bet verta. O juolab kad odą greitai galima susigadinti, tad reikia saugoti kaip tik galima. Jei tinkamas muilas gali padėti išsaugoti gražia odą, nuo visų išsausėjimų, tai reikia ir daryti. O juolab, kad esam atsakingi ir už vaikų oda. 😀

Gintarep Gintarep 17. Jun 2014, 12:34

Visos sintetinės medžiagos ir cheminiai priedai, kurių gausu įvairiose higienos priemonėse ir kosmetikoje , suteikia tik trumpalaikį efektą, bet ilgainiui, nuvargina, išsekina, sudirgina odą, todėl dažnai oda tampa jautri, alergiška, ligota, net kūdikių odelė būna ne tokia, kokios mes tikimės .
Nėra cheminių medžiagių, kurių gausu sintetiniuose prausikliuose, kremuose, muiluose ir kitose priemonėse,kurios patenka per odą ir kvėpavimo takus į mūsų organizmą ir tampa lėtai veikiančiais nuodais.Chemikalai patenka į aplinką ir labai teršia gamtą. Blogiausia, kad prasidėjus odos problemoms, mes bandome jas taisyti pirkdami vėl naujus ir kitus sintetinius produktus, ir taip susidaro uždaras ratas, iš kurio jau neimanoma išeiti.

Todėl žemai lenkiyuosi šviesios atminties senoliams, jie buvo viską kuo puikiausiai atradę, išbandę, tad jau “dviračio išradinėti nereikia”
Natūralūs muilai gaminami dažniausiai šaltuoju būdu, todėl naudojami komponentai nepraranda savo gerųjų savybių, išlieka ir natūralus augalinis glicerolis, toks muilas negenda, o ilgainiui jo savybės tik gerėja, jis kaip vynas, kuo ilgiau išlaikomas, tuo geresnis.
Dauguma aliejų naudojami nerafinuoti, šalto spaudimo, todėl juose esančios gausybė maitinančių, atstatančių ir puoselėjančių medžiagų, tenka mūsų odai, plaukams.
Dar teko girdėti,kad muilai gaminami iš natūralių šviežiai spaustų vaisų bei daržovių sulčių, šviežio pieno, daugybės vaistinių žolelių antpilų, medaus, bičių vaško, žiedadulkių, arbatos, kavos, šokolado ir kitų produktų tai kas gali būti geriau vaikui, man?

Į muilus dedami trinti vaisiai, duona, džiovintos žolelės, natūralus šilkas, molis, kruopos ir kita, tik papildo jau ir taip turtingą maistingomis medžiagomis muilą, padaro jį tinkamą naudoti įvairiomis paskirtimis.
Kvapikliai tik erzina, o natūralios priemonės gaivina.
Natūralus muilas tausoja ir atgaivina mūsų odą, tausoja gamtą, nusiprausus dažnai nebereikia tepti jokiais kremais, oda tampa švari, švelni, elastinga, atgauna vidinę drėgmę. Muiluose naudojami eteriniai aliejai, ne tik puoselėja odą, bet ir teigiamai veikia mūsų nervų sistemą. Maudynės su tokiu muilu, tampa puikiu aromaterapijos seansu, o malonūs augalų kvapai dar ilgai gaubia jūsų odą. Tad sutaupau pinigėlių, kuriuos išleisčiau odos atstatymui, masažui, galų gale vaistams.
Nesantys cheminiai dažikliai irgi man nieko blogo nepadaro.