Versli mama Ieva - akušerė, įkūrusi tėvelių mokyklą

Versli mama Ieva - akušerė, įkūrusi tėvelių mokyklą

14. Oct 2014, 13:49 Goda_Mamyciuklubas.lt Goda_Mamyciuklubas.lt

Kas atidžiai sekate "Mamyčių klubo" tekstus - Ievos Girdvainienės pavardę jau turėjote pamatyti ir anksčiau. Publikavome keletą tekstų iš jos verslo - tėvystės seminarų "Gandro lizdas" (www.gandrolizdas.lt), kurį jį susuko susilaukusi dukros Marijos. 

20141014133558-66933.jpg

- Esate profesionali akušerė - kaip kilo mintis dirbti ne tik ligoninėje, bet teikti ir konsultacijas mamoms?

- Baigusi akušerijos studijas 2009 m. pradėjau dirbti “Vilniaus gimdymo namuose” akušere, toliau tęsiau studijas LSMU slaugos katedroje. Šiuo metu dirbu VGN. Toliau studijuoju M. Riomerio universitete sveikatos politikos magistrantūroje. Esu Lietuvos akušerių sąjungos ir Lietuvos laktacijos ir žindymo konsultacijos asociacijos narė.

Besilaukdama savo pirmagimės Marijos lankiau daug įvairių mokymų, tačiau niekur neradau atsakymo į visus klausimus, taip pat labai nusivyliau vyro, kaip būsimo tėvo paruošimu, pagalba jam moters nėštumo, gimdymo metu. Gimus naujagimiui šeimoje visas socialinis atomas pakinta, namuose karaliauja kūdikis, todėl labai svarbu, kad vyras ir moteris būtų tinkamai tam pasiruošę. Tiek kiek svarbus būsimų tėvelių fizinis pasirengimas, tiek pat svarbi psichoemocinė jų būklė, teisingas vaidmenų pasiskirstymas ir gimimo slėpinio suvokimas.

Nėštumo metu pradėjau vesti pirmus savo mokymus būsimiems tėveliams, tai buvo tarytum eksperimentinė šeimų grupė, kurios jau laukėsi antrą kartą, tačiau sugebėjusi su jais pasidalinti savo žiniomis, supratau kiek daug klausimų kyla tėvams sąmoningai laukiantiems savojo mažylio.

Tuo metu taip pat turėjau paruošti savo vyrą, nes jam kilo labai daug klausimų, į kuriuos atsakymų knygose ir interneto platybėse atrasti nepavyko. Kartu lankėme tuo metu tikrai geriausią šeimų tėvystės mokyklą, tačiau stebėdama jį supratau, kad reikia paruošti mokymus, kuriuose vyras dalyvautų ne šalia būsimos mamos, o kartu, kaip būsimas tėtis.

Gimus dukrai mokymai buvo labai paklausus, tad motinystės atostogų dėka augindami vaikelį kartu su vyru sukūrėmė internetinę svetainę. Šioje svetainėje mes pristatome ne tik tėvystės pradžiamokslio paskaitas, bet ir visą mano veiklą.

- Kokias dar paslaugas siūlo "Gandro lizdas"?

- Didžiausia problema Lietuvoje yra tai, kad moteris išvykusi iš gimdymo namų nebeturi tęstinės pagalbos. Aš galiu atvykti į namus ir kaip žindymo konsultantė ir, kaip kūdikio priežiūros specialistė, pvz. pagalba pirmą kartą maudant, ir kaip jauniems tėveliams rūpimų klausimų atsakytoja. Taip pat “Gandro lizdas” siūlo kineziterapetės paslaugas namuose, t.y profesionalus masažas kūdikiams, atpalaiduojantys masažai tėveliams ir mankštos bei jų  kompleksų sudarymas.

- Kada startavo ši mokykla?

- Ši mokykla startavo jau prieš pora metų, tačiau pradžioje mokymai vyko Prieraišiosios tėvystės centre, nebuvome sukūrę kitų paslaugų. Išėjus motinystės atostogų įkūriau elektroninę svetainę. Jos pavadinimas ir logotipas nėra atsitiktinis. Po gimdymo pirmą grupę vedžiau, kai dukrytei buvo mėnuo, tuo metu be abejo žindžiau, todėl vyrui ilgesniam laikui likti nebūdavo lengva. Bet jie turi ypatingą ryšį ir net praalkusią mažylę jis sugebėdavo nuraminti užleisdamas tiesioginę transliaciją iš juodojo gandro lizdo.

- Siūlote unikalius mažojo dubens raumenų diagnostiką bei mankštas. Kodėl to reikia ir kokia išvis padėtis su tuo Lietuvoje?

- Kartu su kineziterapeute Agne Ramaslauskaite siūlome moterims makšties terapiją - mankštą ir masažą. Anglų kalba yra specialus terminas „womb building", lietuviškai išvertus būtų „vaginos atstatymas".

Prancūzijoje, Anglijoje šią makšties terapiją kiekvienai moteriai ginekologai skiria praėjus 6 - 8 sav. po gimdymo. Moteris gauna siuntimą, o ar ji juo pasinaudos, jau jos reikalas. Lietuvoje apie tai mes išvis mažai žinome, esame girdėję tik apie Kėgelio pratimus, kurie tarpvietės stiprinimui naudojami prieš gimdymą ir po jo. Po gimdymo praėjus 6 - 8 savaitėms, dubens dugno raumenų stimuliatoriaus  pagalba galime įvertinti makšties ir tarpvietės raumenų būklę. Pagal gautus duomenis nusprendžiame, kiek moteriai reikia padėti masažais ir mankšta. Kiekvienai moteriai procedūrų reikia skirtingai - vienai gali užtekti ir 5, kitai - 10 kartų. Tada vėl patikriname stimuliatoriumi - rezultatai būna akivaizdūs. Tai padeda esant šlapimo nelaikymo problemoms, tuštinimosi, lytinių santykių problemoms. Labiau kamuoja moteris, kurios gimdo ne pirmą kartą. Po antro ar trečio gimdymo dažniau pasireiškia šlapimo nelaikymo problema, statistika rodo, kad didžiajai daliai gimdyvių. Deja, mūsų moterys apie tai drovisi kalbėti, o visai be reikalo, nes pagalba egzistuoja.

- Didžiuosiuose miestuose turime ne vieną mokyklą tėvams - o kaip su provincija? Negalvojate ir jiems kažką pasiūlyti?

- “Gandro lizdas” dirba ne tik Vilniuje, kartais darau išvažiojamuosius seminarus ir jau teko būti mažuose miesteliuose, nes ten taip pat daug aktyvių ir samoningų būsimų tėvelių. Kartais tenka konsultuoti el.paštu ar telefonu. Ateities planuose yra paruošti knygą  ir interaktyvius mokymus būsimiems tėveliams, kurie galbūt ne visada gali atvykti į mokymus, juk gyvenam elektroninės sveikatos laikais. Tikiuosi, kad ši veikla suburs daug sąmoningų tėvų ir leis mums augti drauge, kurti naują požiūrį į nėščiosios ir gimdyvės priežiūrą, tėvystės samprata.

- Sakoma, kad žindymo "priešas" numeris vienas - čiulptukas, o "Gandro lizdas" pristato kaučiukinius natūralius čiulptukus. Kuo jie ypatingi? 

- “Gandro lizdas” turi ir savo parduotuvę, kuriuoje pristatome žindymui palankius čiulptukus ir kramtukus gaminamus Danijoje. Šiuos žindukus sukūrė mama susilaukusi kūdikio ir nusprendusi, kad pasaulyje nėra gerų žindukų. Labai džiaugiamės galėdami pristatyti juos Lietuvoje, nes tai yra naturalios medžiagos, atitinkantis ekologiškus standartus gamintojas. Juos atradau, kai rūpinausi ką geriausio galiu pasiūlyti savo dukrai.

20141014134734-65679.jpg

- Kaip pasikeitė jūsų pačios požiūris į tėvystę atsiradus dukrai Marijai? 

- Gyvenime kiekviena moteris turi savitą motinystės išgyvenimo jausmą. Man kūdikis – tai meilė, tapusi matoma. Todėl pasirinkusi studijuoti akušeriją visada esu apsupta meilės. Stažuojantis pasaulyje supranti, kad gimties stebuklas vyksta taip pat, tačiau skiriasi medikų požiūris. Mano tikslas, kad gimstant naujam žmogučiui ore pleventų meilė ir pasitikėjimas.

Gimus Marijai supratau, kad pagalba vienas kitam, šiltas apkabinimas ar geras žodis tai pagrindinės šeimos vertybės, kurių vedami mes visi trys ir sukames savo gyvenimo darbų ir džiaugsmų rate. Motinystė įkvepia, na, o kai šalia mylintis vyras, tėtis ir šeimos galva gali kalnus darbų nuveikti, o svarbiausia tiesiogiai padėti kitiems.

Ačiū už pokalbį!

"Gandro lizdo" paslaugas galite rasti www.gandrolizdas.lt

Straipsniai po Ievos paskaitos būsimiesiems tėveliams "Gimdymo biomechanizmas":

27. Nov 2014, 18:48


Sveiki turiu gera naujiena pasidalinti su jumis.
Aš gavau mano paskolą su ponia Sault yra labai rimta panele bijojau į
skiriamas laikas, bet šiandien manau, nes tai panele suteikė man ir davė man paskolą
Pelės man ir mano šeimai, suteikiant man 26.000 € paskolą finansuoti vienas iš mano
  projektai toli ir taip pat padėti daugelis mano giminaičių. Yra fake skolintojai, todėl būkite atsargūs.
Taigi jūs ieškote finansuoti savo veiklą arba paleisti arba už projekto ar
perkate butą, bet, deja, bankas prašo jūsų risčia sąlygos
Jūs negalite užpildyti daugiau nei jaudintis dėl nieko,
Miss Sault galite suteikti paskolą sudarys 3000 eurų, 25.000 € 000 su labai interesų
naudingiau 2% .Adresse jei reikia ...... saultingrid@gmail.com

07. Nov 2014, 13:11

teko lankytis šios akušerės pamokose - išties labai šiltai, aiškiai, paprastai. man tada labai patiko