Versli mama Ieva: nėra nieko neįmanomo, reikia tik norėti!

Versli mama Ieva: nėra nieko neįmanomo, reikia tik norėti!

21. Jan 2014, 12:27 Goda_Mamyciuklubas.lt Goda_Mamyciuklubas.lt

Kai šaltukas griebia nosį, kanda žandą ir kutena šoną, mamos griebiasi... virbalų! Panaši ir mūsų šiandienos herojės Ievos Maniušienės istorija, kurios elektroninė parduotuvė vukas.lt šiuo metu aktuali daugeliui mamų, nes ten prekiaujama minštučiais ir natūraliais mezgimo siūlais. 

20140121102418-55970.jpg

- Ieva, kaip ir kada kilo mintis atidaryti elektroninę siūlų parduotuvę?

- Viskas prasidėjo daugiau nei prieš dvejus metus. Mano dukrytės yra pametinukės, tuo metu mažiausiai buvo tik metukai ir pradėjau galvoti kokia papildoma veikla užsiimti. Mezgimas man seniai buvo prie širdies, todėl pagalvojau - kodėl nedaryti to, kas kelia malonumą ir ką pakankamai gerai išmanau. Pati supratau, jog siūlų parduotuvę mieste pasiekti su dviem vaikais pakankamai sudėtinga ir prireikia kelių savaičių kol prisiruoši, todėl nusprendžiau įkurti elektroninę parduotuvę, kad pačiai ir kitoms moterims būtų lengviau.

- Ar darėte rinkos analizę? Dabar atrodo, kad elektroninių siūlų parduotuvių pridygo ne viena...

- Taip, iš tiesų, dariau rimtą rinkos analizę, žiūrėjau kas yra, ko ne, kokios yra fizinės parduotuvės, kokios internete, kokiais siūlais kas prekiauja. Tik pradėjus galvoti apie parduotuvę jau žinojau kokiais siūlais norėčiau prekiauti ir tik viena parduotuvė Vilniuje juos pardavinėjo ir tik "gyvai", ne internetu. Taigi, padariau išvadą jog reikia internetinės parduotuvės šiems siūlams. Man pačiai yra labai svarbūs patys siūlai. Žinoma, yra didelė pasiūla turkiškų ar kiniškų už žemą kainą, bet mėgstu natūralumą ir kuo mažiau sintetikos, todėl pasirinkau norvegų gamintoją.

O dėl pačių internetinių siūlų parduotuvių - tuo metu jų nebuvo arba buvo kitokios pakraipos. Dabar jų daug atsirado.

20140121102436-92497.jpg

- Kiek užtrukote nuo idėjos iki jos realizavimo?

- Sugalvojome 2011 metų rugpjūtį, o prieš Kalėdas ją “paleidome”. Šią idėją labai palaikė mano vyras, pats konsultavosi dėl elektroninių parduotuvių. Su tiekėjais neužtrukau ilgai - žinojau kurių konkrečiai noriu, gavau kainas, sąlygas, reklaminę medžiagą ir užsisakiau. Pačios parduotuvės nekūrėme nuo pradžių, o išsinuomavome šabloną - nesinorėjo daug investuoti, kol nežinai kaip seksis. 

Logotipą kūrė pradedanti dizainerė, šablono tobulinimu ir viso turinio kūrimu užsiėmėme mes su vyru, todėl ir užtrukome tris keturis mėnesius. 

- O kaip dažniausiai moteris gąsdinantys biurokratiniai reikalai?

- Domėjomės įvairiais verslo variantais ir nusprendėme įmonės ar mažosios bendrijos nekurti. Dirbu pagal individualios veiklos pažymėjimą. Jeigu kas neaišku - pasiskambinu į mokesčių inspekciją ir gaunu visą informaciją. Manau, viskas pakankamai aišku ir paprasta.

20140121102455-19670.jpg

- Atsidarėte ir... kas tada? Kur reklamavotės, kada sulaukėte pirkėjų?

- Nežinojome, kur reklamuotis (juokiasi). Galvojome, gal skrajutes dalinti, gal dar ką... Bet tada pradėjau domėtis internetine rinkodara, socialiniais tinklais, google reklama ir supratau, jog su klientais reikia bendrauti ten. Niekur labai didelės reklamos neužsakinėjome, daugiau iš lūpų į lūpas, nes neturėjome didelio reklamos biudžeto ir atsargiai žiūrėjome kas pasiteisins. Mūsų kiekvienas žingsnis apgalvotas, pasvertas - nesame avantiūristai.

Pirmieji pirkimai buvo sausio 8 dieną, po dviejų savaičių, pavasarį atsirado daugiau klientų, bet tuomet prasidėjo vasaros štilis, bet rudenį jau įsivažiavome. Nuo balandžio iki rugpjūčio būna sunkiausi mėnesiai, o praėjusiais metais net ilgiau, nes ruduo buvo šiltas ir ilgas. Geriausias laikas pardavimams nuo spalio iki kovo vidurio.

20140121102513-66921.jpg

- Jei ne paslaptis, kiek prireikė investicijų vukas.lt projektui?

- Mūsų biudžetas buvo 20 tūkstančių litų ir stengėmės į jį sutilpti. Dabar dažniausiai ką uždirbi - vėl investuoji, stengiesi plėsti asortimentą. Be to, atsirado daugiau konkurencijos. 

- Ar galima pragyventi iš šio verslo?

- Žiūrint kiek nori uždirbti. Išgyventi įmanoma, tik tuomet reikėtų ir vasarai skirto asortimento.

20140121102532-76003.jpg

- O jūsų koks pagrindinis darbas?

- Aš prieš metus grįžau į savo ankstesnę darbovietę, kurioje dirbau prieš išeidama į motinystės atostogas. Tai ir yra mano pagrindinis pajamų šaltinis, o internetinė parduotuvė lyg hobis. Esu žmogiškųjų išteklių specialistė.

- Kada jus sužavėjo mezgimas?

- Kai mokykloje buvo privaloma - tuomet tikrai “neužsikabinau”, bet prieš gimstant pirmai mergytei norėjau numegzti megztuką ir pradėjau domėtis, siųstis iš užsienio siūlus ir “apsirgau”. Mano močiutė buvo didelė mezgėja ir kartai juokaujame, jog tai paveldima. 

20140121102543-61275.jpg

- O kada dirbančiai dviejų vaikų mamai lieka laiko mezgimui?

- Savaitgaliais ir kai vaikai sugula. Negaliu sėdėti prie televizoriaus ir ramiai žiūrėti - norisi megzti.

- Jau spėjote sužinoti ir kas Lietuvoje populiaru?

- Taip, dabar jau matau kas mėgstama, kas nelabai. Lietuviai mėgsta daugiau žemiškas spalvas - pilką, rusvą, melsvas, vandens mėlynumo. Pirmą kartą užsakinėdama prašoviau, nes užsakiau daugiau ryškesnių spalvų, kurios nebuvo populiarios

Pagal sudėti dažniausiai perka vilną su priedu - šilku ar medvilne. Vis labiau populiarėja specialūs kojinių siūlai iš kurių megztos kojinės ilgaamžiškesnės.

20140121102602-33682.jpg

- Papasakokite apie mergaites - ar joms patinka mamos mezginiai?

- Auginu trimetę Guodą ir penkerių Gertrūdą. Jos lanko darželį ir labai džiaugiasi mano mezginiais, mėgsta juos nešioti ir  net užsakymus man pateikia (kvatoja). Vyras vienintelis neapmegztas, nes šiluma jam kaulus laužo.

- Kokie ateities planai?

- Visokių minčių yra, bet pats planuoji, o Dievas juokiasi. Galvojame kaip vystyti, plėsti, gal kada ir parduotuvę atidaryti. Dabar žmonės norėdami pačiupinėti turi atvažiuoti į namus, tai gal ir norėtųsi tos vietos kur tai galėtų daryti.

20140121102615-29245.jpg

- Iš kur sugalvojate ką megzti - jūsų darbai įspūdingi!

- Tiesiog kyla mintys arba internete ravelry.com randu įvairių modelių - vienus gali parsisiųsti nemokamai, kitus gali pirkti. Jeigu patinka, negaila 4-5 eurų už užbaigtą modelį, nereikia sukti galvos kaip čia mezgė ir iškart pataikai. Labai nemėgstu ardyti (juokiasi).

- Ar jus įkvėpė  motinystė imtis šio verslo?

- 100%, nes jei neturėčiau mergaičių, turbūt nebūčiau ir paėmusi virbalų. Noriu paskatinti kitas mamas - nėra nieko neįmanomo, reikia tik norėti daryti tai kas miela ir patinka. Tada ir gaunasi. Nebijokite.

Ačiū už pokalbį!

Ievos darbelius apžiūrėti ir siūlus įsigyti galite vukas.lt, o pabendrauti - facebook.com/vukaslt

20140121102630-75226.jpg