Versli mama Ieva: praktiškai tai ne verslas, o hobis

Versli mama Ieva: praktiškai tai ne verslas, o hobis

14. May 2014, 10:03 Goda_Mamyciuklubas.lt Goda_Mamyciuklubas.lt

Kiekviena mama, pradėjusi verslą ar veiklą savaip įdomi, žavi ir nepakartojama. Rodos, vaikiškų drabužių kūrėjų kalbinome ne vieną, bet kiekvieną kartą atrandi kažką tokio nepakartojamo, dar nepažinto ir kažką labai savo. Vilnietė Ieva Adomaitytė-Subačienė yra “Šiltai šaltai” įkūrėja ir kūrėja, o po pokalbio su ja supranti, kad žmogus darantis tai, kas jam patinka, yra pats įdomiausias pašnekovas.

20140512160312-60611.jpg
 
- Kiek auginate vaikučių?

- Turiu trejų metų Mėtą ir šešerių Saulę (nuotraukose su "Šiltai šaltai" drabužiais - red.past.). Kol kas abi lanko darželį, bet Saulė rudenį eis į pirmą klasę. Išleistuvėms mama pasižadėjo sukurti suknelę, bet dabar ji susilaužė ranką, todėl teks perdaryti modelį...

-Kiek žinau, dirbate visai ne su drabužių modeliavimu susijusius darbus?

-Taip, darbuojuosi konsultacinėje verslo įmonėje, taip pat universitete ir planuoju studijuoti doktorantūrą. Mano specializacija - socialinis darbas, socialinė politika, socialiai projektai. 

- Menais ir kūryba čia nė nekvepia! O tuomet kaip atsirado “Šiltai šaltai”?

- Atsitiktinai (šypsosi). Man visada patiko kurti, bet nors ir mano tėvai, seneliai architektai, pati maniau kad aš tai piešti nemoku. Mėgstavau megsti, sugalvodavau įvairių modelių, siūti man neužteko kantrybės. Mama mezgė, močiutė siuvo, o mano giminaitė yra dizainerė Ramunė Piekautaitė, tad turbūt ta kūrybos atmosfera visad mane supo. 

Kartą draugė užsiminė, kad jos mama mezga su mezgimo mašina ir pakvietė pasižiūrėti. Tuomet kilo mintis pabandyti numegzti keletą vaikiškų drabužių, kurie būtų šiek tiek kitokie nuo parduodamų, šiek tiek laisvesni, labiau “crazy”. Pabandėme, mūsų vaikai juos mielai nešiojo, jie nekrito, netrukdė ir taip kilo mintis pasiūlyti ir kitiems. Vėliau susiradau siuvėja, kuriai puikiai sekasi įgyvendinti tai, ką aš sugalvoju. Ir taip viskas prieš tris metus išsirutuliojo. 

20140514082420-52846.jpg

- O kada gimė “Šiltai šaltai”?

- Pirmąsias idėjas bandėme kurti kartu su drauge, bet paaiškėjo, kad mūsų požiūris skiriasi -man labiau patinka kurti vaikams, esu mažiau verslininkiška - tad išsiskyrėme. Aš tai darau labiau dėl savirealizacijos, dėl savęs, dėl to kad kitiems patinka, bet ne dėl pinigų. Labiau investuoju į naujas idėjas, nors iš tiesų verslo logika sako, kad daryk ką perka ir ramu. 

Kiekvieno drabužėlio nėra daug - įsigiju tik 5-10 metrų audinio audinio, apipavidaliname rankomis, todėl tie daiktai lyg vienetiniai. 

 Atskirai “Šiltai šaltai” veiklą pradėjo praėjusių metų sausį. 

- “Šiltai šaltai” - kaip kilo šis pavadinimas?

- Ilgai galvojome, piešėme, braižėme, bet rodos vyrui kilo derinys “šilta šalta”. Tuomet tikrinome domenus ir jį jau buvo užėmę įmonė prekiaujanti šildymu, tad mes pridėjome po raidelę. 

Tuomet pradėjau svarstyti dėl logotipo ir internete aptikau dizainerės Ievos Katauskienės darbus ir iškart supratau, kad tie jos nestandartiniai piešiniai yra tai ko reikia. Papasakojau idėją ir ji nupiešė tą siūlų kamuoliuką-peliuką.

20140514090546-42304.jpg

- Tada reikėjo susikurti puslapį?

- Taip, draugė rekomendavo jauną puslapių kūrėją, kuris viską padarė. Nesinorėjo daug investuoti, viską darėme labai paprastai. 

- O kodėl neturite elektroninės parduotuvės?

- Du niuansai - pirma, vaikiškus rūbus norisi pačiupinėti, pasimatuoti... Tik pajutus kokia minkšta ta merino vilna supranti, kad ji negrauš vaikučio, o kaip tik jį maloniai apgaubs. Be to, mūsų modeliai yra išskirtiniai, ne paprasti kasdieniniai, todėl labai reikia pasižiūrėti kaip atrodo gyvai. 

Antra, esame per maži, kad išsilaikytume vieni. Turime sutartį su Olandijoje esančiu puslapiu “Baltic designs” - jį kuria lietuvė ir siūlo olandams įsigyti Baltijos šalyse kuriamų daiktų. Taip pat “Šiltai šaltai” drabužiais prekiauja Druskininkuose, Klaipėdoje esantys butikai, turėtų pradėti ir nauja parduotuvėlė Šiauliuose. 

Dabar esame apsisprendimų momente ką daryti toliau - ar labiau orientuotis į užsienį, nes turime klientų iš Rusijojs, Didžiosios Britanijos. Jie labai vertina šiaurietišką dizainą. Būna, kad manęs prašo ryškesnių spalvų, bet kokios jau yra mano vaizduotėje, tokios. Ne verslininkiškas mano požiūris - bandau perteikti savo viziją, kuri negali visiems įtikti. 
Be to, užsieniečiai yra lojalesni, jeigu jiems patinka - jie ir pirks toliau. O Lietuvoje rinka per maža, labai didelė konkurencija ir dauguma žmonių negali rengti vaikų išskirtiniais drabužiais... 

Kad ir kaip norėtųsi siūlyti mažesnes kainas, bet sudėjus logistikos, audinių ir darbo kaštus, jos neišeina, o ir kiekiai nedideli, todėl su masiniais ženklais nepakonkuruosi.

20140512160323-14871.jpg

- Iš kur perkate audinius ir siūlus?

- Mano svajonė būtų naudoti tik Lietuvoje pagamintus audinius, bet dar neišeina taip padaryti. Tad ieškau įvairiose parduotuvėse, perku nedidelius kiekius, siūnu bandyminius gaminius, kuriuos nešioja dukrytės, skalbiu ir žiūriu kas darosi. 

Siūlai atkeliauja iš Italijos, turime tiekėjus Lietuvoje, nes patiems užsisakinėti dar neįmanoma, nes tokių milžiniškų kiekių mums nereikia.

- Pradėjote nuo mezgimo, nutolote į siuvimą - tai dabar siuvate ar mezgate daugiau?

- Pusę per pusę. Norisi palaikyti mezgimą, todėl stengiuosi, kad kiekvienoje kolekcijoje būtų ir to, ir to. Mezgimui turiu sentimentų iš vaikystės, nes mano mama megzdavo ir būdavome tokie originalūs... Dabar ir mano mergaitės mėgsta susisiausti į tokius plačius megztinius, nereikia juk būtinai į treningus įlįsti. Mano kurti modeliai yra tarp originalios elegancijos, atrodo modelis paprastas, bet štai kažkokios keistos kišenės. 

- Ar dažnai sulaukiate prašymų sukurti ne tik vaikams, bet ir suaugusiems?

- Tikrai parduotume daugiau, jei būtų suaugusiųjų linija, poreikis yra. Ir dabar pastebiu, kad jeigu anksčiau kurdavau vaikams nuo metukų iki septynių aštuonių, dabar kaip tik populiariausi modeliai vyresniems vaikams ir jau siuvame 140-158 ūgio vaikams. 

Turime ir keletą moteriškų rūbų - plonos moheros sijonų, megztinių, bet moterims kurti sunkiau, jos nėra standartas ir kiekvienai tas rūbas kitaip atrodo. Bandysime ir žiūrėsime kaip čia bus.

20140514082434-91214.jpg

- O ar jaučiate konkurenciją, nes dabar vaikiškų drabužių kūrėjų tikrai nemažai?

- Taip, yra. Lietuvių mentalitetas turbūt yra toks, kad pamačius kaimyno sėkmę reikia bandyti pamėgdžioti. 

- Ar pardavinėjate per portalą Etsy?

- Taip, pradėjau kurti, tik kaip viskam - trūksta laiko.

- O gal jau reikėtų kažką samdytis į pagalbą?

- Nebūtų finansinių galimybių. Mes praktiškai nepelno siekianti įmonė (juokiasi), ką gauname, tą investuojame. Tai visgi hobis, ne verslas. 

Turiu iliuziją, kad “Šiltai šaltai” būtų socialinė įmonė, kurioje galėtų dirbti žmonės su psichikos sutrikimais, kurie Lietuvoje labai diskriminuojami, nors jų intelektiniai gebėjimai labai aukšti. Kol kas negalėčiau prisiimti tokios atsakomybės. Taip pat noriu audinius pirkti tik iš Lietuvos pramonės. Be to, savo socialinėje facebook paskyroje (www.facebook.com/siltaisaltai) visad stengiuosi siųsti žinutę apie moterų teises, dalyvavome mitinge prieš abortų draudimą, esame partneriai projekte “Lietuva be vaikų namų”.

- Ar jūsų dukros įtakoja kuriamus modelius?

- Jos kiekvieną daiktą išsimatuoja ir tada pasako kuriuos palikti. Jos nemėgsta nešioti kelnių, todėl man iššūkis tas kelnes padaryti tokias, kad būtų nešiotinos. Tai modelį su rauktomis kišenėmis pripažino. 

Būna, kad ir pačios “užsisako”, tuomet tariamės kaip tai įgyvendinti, kad atitiktų ir mamos suvokimą. Neseniai su Saule gimė idėja, kurią bandysime įgyvendinti - tai bus ilga vasariška suknelė. 

20140514090232-75278.jpg

- Ar lieka po tiek darbų ir “Šiltai šaltai” laiko laisvalaikiui? Koks jis?

- “Šiltai šaltai” įtraukiamas į laisvalaikį. Pavyzdžiui fotosesijas darome šeštadieniais, tai būna šeimos veikla, mergaitės būna drabužių modeliais. Pasirodo, jos tam turi įgimtų savybių! 

O šiaip labai mėgstame keliauti - su dviračiais, automobiliu. Dabar jos paaugo, tai planuojame važiuoti į Kroatiją su sąlyga, kad kiekviena aplankyta šalis turi turėti objektą vaikams. 

- Kiek motinystė prisidėjo prie šio projekto atsiradimo?

- Tai turbūt pagrindinis dalykas. Kol nebuvo mergaičių, net neturėjau tokių minčių, buvau susikoncentravusi į darbą, profesinę veiklą. O vaikai mane labiausiai nustebino įgimtu kūrybiškumu - aš galvojau, kad piešti nemoku, o jos piešia ir gali paaiškinti kiekvieną objekjtą. Tad ir aš pagalvojau, kad jeigu visad norėjau kurti, nors ir neturiu išsilavinimo, vis tiek galiu pabandyti. Va, nupiešiu eskizą ir supranta siuvėja (juokiasi).

Ačiū už pokalbį!

“Šiltai šaltai” drabužius vaikams ir ne tik rasite www.siltaisaltai.lt arba www.facebook.com/siltaisaltai

20140514090242-83844.jpg