Versli mama ir dukra kuria ypatingus užkandžius šventėms

Versli mama ir dukra kuria ypatingus užkandžius šventėms

24. May 2016, 12:00 Goda_Mamyciuklubas.lt Goda_Mamyciuklubas.lt

Kiekvieną antradienį dalinamės interviu su mamomis, kurios sūpuodamos, dažniausiai visai mažulėlius ant rankų, ima ir sugalvoja naują veiklą. Šiandien svečiuojasi Jūratė ir Monika. Mama ir dukra. Tik skirtumas tame, jog Monika ne mažytė, o suaugusi moteris ir ėmėsi verslo kartu su mama Jūrate. Susipažinkite: užkandžius šeimos ar įmonių šventėms gaminančios „Porcija“ www.porcija.lt viena iš įkūrėjų - dukra Monika!

20160523104150-54367.jpg

- Jau beveik trejus metus rašome apie verslias mamas, bet apie verslias mamas ir dukras – pirmą sykį. Kas pirma sugalvojo imtis nuosavo verslo – mama ar dukra? 

- Ilgai ieškojau savęs daugelyje sričių, dirbau keliose įmonėse, bet tuo pačiu metu dažnai eidavau padėti ir mamai ruošti vaišes ambasadoje. Tuomet po truputi atėjo supratimas, kad virtuvė yra ta vieta, kur geriausiai galiu save išreikšti. Supratau, kad tai mano vieta. Po truputį pradėjau ir mamą kalbinti imti veiklos kartu. Mūsų duetas labai harmoningas, nėra trinties ar nesusipratimų. Žinoma, mama iš pradžių nepatikėjo, o gal ir bijojo imtis naujos veikos, dar ir dabar ji man padeda prie idėjų generavimo bei didesnių projektų, bet savo darbo nepalieka. „Porcija“ gimė mano galvoje, bet visko mokiausi iš mamos. Meilė maistui gimė matant, kaip mama gamina.

- Kokią patirtį kulinarijoje turite? 

- Mano mama daugybę metų dirba Norvegijos ambasadoje asmenine ambasadoriaus virėja, yra gaminusi pusryčius Norvegijos karaliui. Mano didžiausias pasiekimas – suruošti vaišes ir aptarnavimą 300 svečių. Žinoma, neapsiėjau be mamos pagalbos. 

- Ar tyrėte rinką – kiek yra maisto tiekėjų, kuo galėsite išsiskirti, kokios kainos? 

- Tiesą pasakius, pradžioje nedarėme jokio tyrimo, užkandžius ir kainas nustatėme pačios. Dabar jau pasidomiu, nes būtų lengvabūdiška nežinoti, kas vyksta aplink. Mūsų verslas paremtas nuoširdžiu darbu ir atsidavimu, todėl žinodamos, kad užsakymo negalime priimti dėl didelio krūvio, pasiūlome mūsų konkurentus. Įdomiausia, kad toks elgesys susilaukė ir atgalinio ryšio – jie siūlo mus :)

- Ar daug reikėjo investicijų verslo pradžiai ir iš kur jų sėmėtės?

- Iš pradžių investavome savo laiką, vėliau viskas susidėliojo taip, kad teko rinktis vieną veiklą iš dviejų, tai pardavus pirmąjį verslą atsirado pinigų naujai virtuvei įrengti. 

20160523104202-74352.jpg

- Kaip pasiskirstote darbus – kas už ką atsakingas?

- Mama atsakinga už mano sveikatą, niekada neleis persidirbti ir visada pasiūlys savo rankas. Dažnai nenoriu jos apkrauti, bet jei turime didelius užsakymus, tuomet abi keliamės 4 val. ir vykstame į „Porcija“. Mes abi kuriame receptus, išbandome juos, ji visų galų meistrė, man dar toli iki jos pajutimo, bet kai turi tokią mokytoją, labai lengva. 

- Kokiems renginiams jus dažniausiai kviečia? 

- Dažniausiai mus užsako įmonės ar institucijos ruošti maistą furšetams, banketams, kavos pertraukėlėms. Taip pat laukia gimtadieniai, mažųjų šventės, kuriuos ypač mėgstame, dabar kaip tik atnaujinome meniu ir siūlome būtent mažiesiems tinkančius ir patinkančius užkandžius. 

- Koks yra jūsų „topas“, visų mėgstamas ir labiausiai giriamas? 

- Užkandis, kurį sukūrė mama, o aš patobulinau – skrebutis su saldžiuoju paštetu. Vienareikšmiškai jis yra mūsų vizitinė, net jei žmogus nemėgsta pašteto, paragavęs sako, kad šitas patiko.

- Kiek žmonių dirba komandoje?

- Dažniausiai aš ir mama.Taip pat padeda ir mano vyras, kuris tvarko finansus ir visus didesnius projektus, bei buhalterė. Dar turime aptarnaujančių žmonių sąrašą, kurie jau yra patikrinti ir visada siūlome jų paslaugas. 

20160523104403-30211.jpg

- Ar planuojate plėstis? 

Tikrai taip, planai ir svajonės dideli, bet kol kas nesinori jų atskliesti. Net draugai apie „Porciją“ sužinojo, kai paleidome svetainę. 

- Turite ir meniu vaikams – ar mamos užsako krikštynoms, gimtadieniams? Juk dažnai garbės reikalas pačiai plušti iki trijų nakties viską ruošiant… 

- Mažieji mūsų mėgstamiausi, kiekvieną kartą norisi improvizuoti, sugalvoti kažką naujo, patrauklaus, nes vaiką juk taip sunku sudominti, o ypač maistu. Mamos kurios užsako mūsų maistą, dažnai tikrai nespėja, o mums malonumas. Visi lieka laimingi. 

- Ar daug kyla ginčų ir dėl ko? Kaip juos sprendžiate?

- Kartais būna, ji turi daugiau patirties virtuvėje, o aš bendravime su klientais, todėl būna, kad pasibaram, bet stipriai – niekada. Abiejų labai rimtas požiūris į darbą, todėl pykčiams nelieka vietos.

- Kaip sugalvojote pavadinimą?

- Pavadinimo istorija labai buitiška, jau buvau apsisprendusi, kad imsimės tokios veiklos, vieną vakarą atsisėjau prie kompiuterio ir pagalvojau, kas gi labiausiai apibūdina veiklą, tuomet įsijungiau maisto žodyną  ir pirmas žodis kurį radau buvo „Porcija“. Tai buvo kaip iš dangaus nuleista, mamai ir vyrui patiko, o tuomet jau taip užkabino, kad negalėjau paleisti ir labai greit materializavosi „Porcija“ į kažką apčiuopiama. Grafikos dizaineris iš karto sutiko sukurti prekės ženklą, nes pavadinimas patiko, tada idėja patiko fotografui ir taip nesustojant įsisuko į tą, ką dabar turime. 

- Kur reklamuojatės? 

- Pagrinde Facebook’as, kartais dirbam barteriu, vėliau planuojam daugiau reklamos kanalų, bet kol kas užtenka tiek, būna įkeliame nuotrauką ir dvi savaites nieko nereikia, nes nespėjame suktis. Labai bijome perlipti iš tokio naminio ir nuoširdaus gaminimo į fabrikinį, kai nelieka meilės ir prisilietimo. Todėl dažnai pasvarstome kaip toliau daryti. 

20160523104236-17926.jpg

- Ar sunku tvarkyti administracinius reikalus – kurti įmonę, vesti buhalterinę apskaitą…? 

- Šiais reikalais rūpinasi mano vyras bei samdoma buhalterijos įmonė, todėl mums lieka tik malonumas gaminti ir bendrauti su klientais.

- Dažniausiai mamos tik priima paaugusias dukras į savo verslą. Jūsų istorija išskirtinė! Ko palinkėtumėte kitoms dukroms su mamomis, jeigu jos tyliai tyliai svajoja daryti kažką kartu, kažką savo?

- Svarbiausia nenutolti viena nuo kitos ir semtis kuo daugiau iš mamos, nes viskas kas tikra ateina iš šeimos. Juk tik mama stengsis ir tikės svajonėmis taip, o gal net ir labiau nei tiki pati.

Monikos ir Jūratės kuriamus užkandžius galite užsisakyti www.porcija.lt

20160523104416-52594.jpg