Versli mama Justina svajoja apie savo internetinę parduotuvę

Versli mama Justina svajoja apie savo internetinę parduotuvę

08. Apr 2014, 14:08 Goda_Mamyciuklubas.lt Goda_Mamyciuklubas.lt

Turbūt ne viena mūsų atsiradus vaikučiams dažniau pasikrapštinėjame su įvairiais rankdarbiais, bet tik nedaugelis nusprendžia juos kurti ne tik sau, bet ir aplinkiniams. Šįkart verslios mamos rubrikoje kalbiname Justiną Makutunoviečienę kuri augindama dukrytę pravėrė rankdarbių lobyną - "Fėjos Elijos skrynią".

20140408111514-64427.jpg 

- Ką galime rasti "Fėjos Elijos skrynioje"?

- "Fėjos Elijos skrynia" turi facebook paskyrą (kuri greitai išaugs į savo puslapį), kurioje galima rasti įvairiausių vienetinių mano rankų darbo puošmenų: nuo plaugų segučių, kepuraičių iki kaklo papuošimų. Siūlau jau pagamintus rankdarbius ir priimu užsakymus pagal žmonių norus ir pageidavimus. Puošmenos yra skirtos mergaitėms ir moterims, tačiau sulaukiu ir užsakymų berniukams. Pavyzdžiui, pasiūti kepurytę ar varlytę. Keletą kartų kūriau puošmenas net ir šuniukams. 

- Iš kur kilo toks pasakiškas pavadinimas?

- Pradžioje paskyra vadinosi “Rankų darbo papuošalai”, tačiau tas pavadinimas, mano nuomone, buvo paprastas, be jokio šarmo ir neįdomus. Norėjosi kažko gražaus su išskirtine idėja. Todėl nusprendžiau paskelbti konkursą naujam pavadinimui išrinkti. Buvo įvairiausių pasiūlymų: “Žydintys vyšnių žiedai”, “Rankdarbių grožio akademija”, “Rankdarbių karuselė”, “Su meile puošmenos” ir kitų. Viena mergina pasiūlė pavadinimą kuris buvo sisetas su fėja. Fėja... labai įstrigo šis žodis. Man jis skamba patraukliai ir šarmingai. Paskaičiau, jog fėja, tai kūrybos dvasia, ji mylinti, grakšti, maža, daili, bet galinga moteriška būtybė. Pagal padavimus fėja nustato žmogaus gyvenimo likimą, padeda gyvenime gerais darbais ateidama pas žmones per naujuosius metus ar per liaudies šventes.

Tačiau norėjau, kad pavadinimas būtų susijęs ir su dukrytės pirmuoju vardu - Elija. Šio vardo reikšmė: “Jehova (dievas) yra mano viešpatis, valdovas”. Taip ir nusprendžiau, kad gražiausiai skambėtų “Fėjos Elijos skrynia”. Kraičio skrynia, tai juk didelė dėžė, kurioje laikomi nuostabiausi nuotakos daiktai.

20140408114434-15333.jpg

- Kada pradėjote užsiiminėti rankdarbiais ir kada tai iš savo malonumo peraugo į verslą?

- Rankdarbius pradėjau kurti, kai laukiausi dukrytės. Labai daug visko norėjosi ir atrodė, kad tam mažam stebuklėliui, kuris yra mano pilvuke atiduosiu visą pasaulį. Ir ne tik aš taip mąsčiau, bet ir mano vyras, mažosios fėjos močiutės ir seneliai. PRadžioje pirkdavau įvairiausius daiktus, drabužius, iš kurių vienų prireikė, o kitų ne (juokiasi). 

Arėjant Elijos gimimui norėjau vis daugiau ir daugiau, todėl nusprenžiau pabandyti pati kažką pasiūti labai laukiamam kūdkėiui. Sugalvojau kaip siųsiu ir nukeliavau į vietinę rankdarbių parduotuvę, nusipirkau juostelių, karoliukų ir kitų grožybių. Grįžusi puoliau siūti, klijuoti ir pagaminau galvos juostelę dukrytei. Savo rezultatu, žinoma, labai džiaugiausi (kvatoja). Laikui bėgant vis gimdavo naujos mintys ir šis užsiėmimas man labai patiko, todėl nenustojau kurti ir toliau.

20140408114736-93121.jpg

Įvairių rankdarbių technikų mokiausi savarankiškai iš knygų, žurnalų, interneto platybių, bet labai daug kas gimsta galvoja nemąstant apie techniką. Galiausiai pradėjau kurti vis daugiau ir daugiau, nes būnant motinystės atostogose norėjosi kažkaip save išreikšti ir pabėgti nuo rutinos. 

Viena dieną pagalvojau, o kodėl iš šio malonumo negalėčiau gauti naudos? Juk būnant motinystės atostogose daugelis mamyčių nori prisidurti pinigėlių, todėl ir pradėjau. Kol kas savo veiklos negaliu vadinti dideliu verslu ar iš jos pragyventi, bet tikrai apie tai svajoju. 

Turiu tikslą turėti savo internetinį puslapį ir tikiu, kad taip ir bus. 

20140408114452-66180.jpg

- Kuriate ne tik suaugusiems, bet ir vaikams - kas populiariausia ir dažniausiai užsakoma?

- Atėjus pavasariui ir artėjant vasarai populiariausios yra galvajuostės mergaitėms. Ir daugelis renkasi puoštas boružėlėmis.

Mamytės ypač mėgsta papuošti savo mergaites pirmojo gimtadienio proga ir net organizuoja gimtadienį boružėlių tema.

- Turite savo facebook puslapį - ar žadate kurti internetinį puslapį ar pardavinėti Etsy tinklalapyje?

- Taip, dabar didžiausias mano tikslas įkurti savo elektroninę parduotuvę. Taip pat žadu pardavinėti Etsy ir panašiuose tinklalapiuose. 

20140408114511-19328.jpg

- Kur ir kaip dar pardavinėjate savo darbelius? 

- Šiuo metu prekiauju tik facebooke arba žmonėms, kurie apie mane sužino iš lūpų į lūpas.  

- Gal dalyvavote ar ruošiatės dalyvauti mugėse? 

- Iki šiol esu dalyvavusi tik Mamyčių turgelyje, tačiau kitais metais žadu dalyvauti Kaziuko mugėje. 

Taip pat planuoju šiemet surengti vietinę mini parodėlę.

- Kokia jūsų pagrindinė profesija? Ar vis dar dirbate tai?

- Iki motinystės atostogų dirbau bendrųjų reikalų skyriaus specialiste savivaldybėje. Po kelių mėnsių žadu grįžti į šį pagrindinį darbą.

20140408114548-88845.jpg

- Papasakokite apie savo dukrytę - kiek jai metų, koks vardas ir kaip jai patinka mamytės rankdarbiai? Ar prisideda kuriant?

Auginu dukrytę Eliją Mariją. Birželį jai sukaks dveji metukai ir keliaus į darželį. Ji yra didžiausia mano įkvėpėja, mano mūza, mano gyvenimo turtas ir džiaugsmas. Mes su vyru ją be galo mylime ir jau dabar stengiames savo fėjai rodyti gerą pavyzdį, su ja kalbėtis, aiškintis gražiai. Mūsų šeimoje diržas nėra naudojamas kaip auklėjimo priemonė. Kaip ir daugelis norime, kad vaikas išaugtų doru, protingu, geru žmogumi. Elija Marija yra labai imli, moka daugybę žodžių, puikiai sugeba paaiškinti ko nori, taip pat mėgsta muziką ir šokį.

Elija noriai mamytės darbelius demonstruoja prieš fotoaparatą, o kartais pasipuošusi mano kurtais darbeliais maivosi visur, kur tik mano savo atspindį. 

Gal prisimenate koks pirmas darbelis buvo parduotas ir kam?

Savo pirmąjį darbelį pardaviau vienai atkakliai moteriškei, kuri norėjo galvajuostės savo anūkei. Pamenu siūliau jai padovanoti, nes apie pardavimą net negalvojau, bet ji vis tiek primygtinai norėjo sumokėti.

20140408114605-41632.jpg

- Kur ieškote idėjų?

- Idėjos dažniausiai gimsta mano galvoje (šypsosi). Tačiau įvairių minčių, technikų ir žinių pasisemiu knygose, internete. Mano darbai yra vienetiniai ir niekada nekopijuoju kitų žmonių darbų. 

- Ar sunku Lietuvoje rasti medžiagų ir priemonių rankdarbiams?

- Mano nuomone dabar Lietuvoje tikrai paprasta rasti medžiagų ir priemonių rankdarbiams. Juk pasirinkimas yra ne tik parduotuvėse, bet ir elektroninėse parduotuvėse. 

20140408114645-82957.jpg

- Kokia rankdarbių technika jums labiausiai patinka?

- Labai mėgstu įvairių medžiaginių gėlyčių lankstymo techniką.

- Ar motinystė jus įkvėpė imtis šios veiklos ir kaip?(kaip paskatino jau rasiau pradzioje;)

- Šia veikla užsiimti mane tikrai įkvėpė motinystė. Kurdama rankdarbius atsipalaiduoju, išreiškiu save. Stengiuosi nesustoti ir eiti į priekį. 

Dėl to esu labai dėkinga savo gyvenimo stebuklui dukrytei Elijai. Ačiū, tau dukryte!

Ačiū už pokalbį

Justinos kurtus rankdarbius rasite jos facebook paskyroje “Fėjos Elijos skrynia” arba paspaudę ČIA 

20140408114718-23489.jpg