Versli mama Kristina įkūrė keramikos studiją vaikams ir suaugusiems

Versli mama Kristina įkūrė keramikos studiją vaikams ir suaugusiems

30. Dec 2014, 14:21 Goda_Mamyciuklubas.lt Goda_Mamyciuklubas.lt

Šįkart rubrikos svečiuose - menininkė Kristina Alšauskienė, kuri savo mylima keramika stengiasi užkrėsti ir didelius, ir mažus, todėl ne tik kuria, bet ir moko kitus Kaune, keramikos dienos centre AK - www.keramikaak.lt.

20141230113520-57611.jpg

- Kaip kilo mintis atidaryti keramikos studiją? 

- Jau kelis metus dirbu Kauno mokyklose darželiuose - vedu dailės ir keramikos užsiėmimus įvairaus amžiaus vaikams. Labai myliu savo amatą, vaikus - mažuosius tyrinėtojus ir atradėjus, kurie dažnai mane įkvepia naujiems iššūkiams, verčia susimąstyti. Ir Keramikos Dienos Centras Ak gimė matant kaip mes mažai bendraujame su savo vaikais ir tarpusavyje. O užsiėmimo metu laiko pokalbiui yra tikrai nemažai ir bendra veikla tinkanti tiek vaikams tiek suaugusiems mus vienija.

Tai priešingybė šiuolaikiniams žaidimų kambariams, kur tėveliai yra tik stebėtojai, o vaikai dalyviai. Stengiuosi sukurti tokia vieta kur būtų gera ateiti, pabūti, pabendrauti išgerti puodelį arbatos ir tuo pačiu kažką sukurti. 

- Kokias paslaugas teikiate?

- Keramikos Dienos Centre AK galima turiningai leisti laisvalaikį tiek mažiems tiek dideliems, išmokti ir sužinoti apie keramikos amatą, susikurti vienetinius originalius rankų darbo kūrinius sau arba dovaną artimajam. Organizuojame teminius lipdymus, tokius kaip: šiltas eglutės žaisliukas, Kalėdinė dovana, Valentino dienos simbolis (poroms).

Organizuoju edukacines programas vaikams ir suaugusiems. 

Taip pat originaliai švęsti šventes: gimtadienius, kolektyvo šventes, mergvakarius,  jubiliejus ir visos kitos progos. Dirbame visoje Lietuvoje.

Čia galima išsirinkti arba užsisakyti pagaminimui originalių rankų darbo keramikos gaminių.

20141230114244-85999.jpg

- Esate profesionali keramikė, tapusi ir mokytoja - kaip siejate šias profesijas?

- Keramika mane užbūrė nuo pirmųjų studijų dienų, tai unikalus amatas kuris įtraukia savo technologijų gausa, atradimais. O atrandi kiekvieną kartą bandydamas sukurti naujus kūrinius. Kartais tenka nusivilti, nes ne visi kūrybiniai sumanymai pavyksta iš pirmo karto, bet kartais savo pasisekimu džiaugiesi kaip mažas vaikas.

Mokytojos profesiją įgijau dar po poros metų, nes norėjau skleisti šią gražią idėja, kad lipdyti gali visi. Mažieji mano keramikai kartu su manimi lygiai taip pat dabar atranda šį stebuklingą keramikos pasaulį.

- Kokie užsiėmimai populiaresni - vaikams ar suaugusiems? 

- Šiuo metu Keramikos Dienos Centras AK apsilanko tiek suaugę, tiek vaikai. Bet turbūt daugiau yra suaugusiųjų, jiems keramika yra kaip terapija. Tai dvi valandos poilsio nuo kasdienybės, ramybė, meniška aplinka ir susikaupimas. Nes tuo metu kai lipdai, galvoji tik apie kūrinį, o visos kitos mintys lieka už durų.

Galiu pasidžiaugti kad turime ir šeimų, kurios ateina kitaip praleisti laisvalaikį. Gražu žiūrėti kaip mamos ir tėčiai įsitraukia į bendrą darbą kartu su vaikais. Kaip dekoruoja lipdo ir tariasi kaip šiemet puoš keramikiniais žaisliukais savo eglutę, kam dovanos savo sukurtas dovanas. Atsiranda pokalbis, bendra veikla, bendras tikslas, kuris įtraukia visą šeimą. Juos stebint negaliu nesišypsoti, nes tokiomis akimirkomis suprantu kad einu teisingu keliu, tokia AK  pagrindinė idėja.

20141230114309-73042.jpg

- Kaip skiriasi vaikų ir suaugusiųjų požiūris į keramiką? 

- Vaikams keramika - kaip žaidimas. Bet taip pat kūrybinga ir daug naudos teikianti veikla. Visada džiugu matyti susižavėjimo ir atradimo džiaugsmą jų akyse. Manau, kiekvienam iš jų keramika tampa veikla, kuri suteikia neribotą kūrybos laisvę: kur galima kurti viską apie ką svajoji, su kuo nori žaisti ir kur nori atsirasti. Tik čia viskas įmanoma.

Suaugusiems, kaip jau minėjau tai terapija, kuri leidžia atsipalaiduoti ir atrasti naujus pojūčius. O rezultatas visada pradžiugina. Net tiems kurie niekada nėra bandę lipdyti, ir ateiną nusiteikę kad nieko nesigaus, patys nustemba savo sukurtu kuriniu ir tada norisi bandyti dar kartą ir dar... Vis kitokius daigtus, kitokias lipdymo technikas. Tai užburia ir įtraukia. 

- Kodėl norėjosi mokyti kitus keramikos, ne tik sau ramiai kurti studijoje?

- Esu ekspresyvi asmenybė. Mokytojos profesija man suteikia galimybę bendrauti su įdomiais  žmonėmis. O kūrybos šiame darbe yra tikrai labai daug. Kai norisi pailsėti, kuriu sau arba kartu su savo šeima keliaujame.

- Kursai labiau pomėgis ar verslas? 

- Negalėčiau vienu žodžiu atsakyti į šį klausimą. Manau čia yra po lygiai, pomėgis kuris tampa verslu.

20141230114413-87294.jpg

- Ar dažnai keramikos užsiėmimus žmonės renkasi šventėms ir kokioms?

- Taip, turime nemažai užsakymų gimtadieniams, bendruomenių vakaronėms. Tai yra naują ir originalu. Tai ne tik šventė su pasirinkta idėja. Pavyzdžiui, bendras grupės indas su palinkėjimu. Tas daiktas kurį nulipdo, yra išdegamas ir glazūruojamas. Jis išlieka visam gyvenimui.

- Kiek vaikai įtakojo studijos atsiradimą? 

- Mūsų mažylio gimimas leido man atrasti naujus dalykus. Tuo metu pradėjau daugiau domėtis apie vaikų psichologija, tėvų ir vaikų santykius. Dailės teikiamą naudą vaikams. Mano nuomone, vaikai turi augti saugioje, kuo natūralesnėje aplinkoje. Žaisti ir laisvai kurti. Ir norėdama duoti savo vaikui viską tai, gimė pirmosios mintys apie keramikos centrą, kur natūralių pojūčių ir medžiagų netrūkstą.

- Papasakokite vaikutį -  ar jie taip pat domisi keramika? 

- Turime vieną berniuką. Mantukui jau keturi, jis nuostabus vaikas. Mamos pagalbininkas. Žaidžiame su moliu kartu. Jis dažniausiai kuria sau žaislus – mašinas, nykštukus, gyvūnus. O aš tuo metu kuriu parodoms. Šiemet jis nusprendė, kad auklėtojos padarys staigmeną. Atsisėdo vieną vakarą ir taip susikaupęs dirbo. Išėjo puikūs žaismingi medaliai. Mamai liko tik viską išdegti ir supakuoti.

20141230114436-31378.jpg

- Kuo ši meno sritis ypatinga?

- Keramika, tai unikalus amatas, jungiantis savyje visas keturias stichijas: orą, vandenį, ugnį ir žemę. Gal dėl to jis toks paslaptingas. Išmanant technologinius niuansus gali sukurti unikalius kūrinius ir tai neapsiriboja vien tik indų gamyba. Tai ir didelės interjero detalės, skulptūra, paveikslai, židiniai , instaliacijos. Anksčiau keramika buvo amatas skirtas buičiai, šiais laikais tai viena iš meno sričių. Keramikos parodos Lietuvoje tampa vis modernesnės ir įdomesnės. Darbų ir technologijų gausa gali nustebinti ir parodos lankytojus ir organizatorius. Džiugu, kad šį meno sritis atgimsta iš naujo įgaudama vis kitokias meninės išraiškos formas.

- Nežinau ar įmanoma atsakyti, bet ką jums pačiai mieliausia kurti? 

- Man mieliausia kurti paveikslus. Tai mano sritis.  Čia kaip baltas popieriaus lapas, kurį norisi užpildyti spalvomis. Keramikoje lygiai taip pat, molio plokštės tampa tapybos vieta, spalva ir faktūra pagrindiniai mano kūrybos išraiškos būdai.  

20141230115427-69588.jpg

- Kur reklamuojatės?

- Daug informacijos galima rasti mano asmeniniame puslapyje www.keramikaak.lt, socialiniame tinkle www.facebook.com/keramikaak.lt ir, žinoma, puslapiuose, kurie skirti žmonių užimtumui. 

- Kaip matote studijos ateitį? Kaip augsite? 

- Tikiuosi kad Keramikos Dienos Centras AK surinks didelį būrį bendraminčių, kurie užsuks čia ne tik kitaip leisti laisvalaikį, kurti dovanas, bet ir atras ramybės ir poilsio oaze sau ir savo šeimai. Taip pat vasaromis norėtųsi neapsiriboti patalpomis ir organizuoti renginius, dienos dirbtuves šeimoms, suaugusiems, vaikams gamtoje.

Galbūt ateityje AK vienys ne vienos srities menininkus mokytojus, kurie norės skleisti ne tik keramikos bet ir pavyzdžiui tekstilės, stiklo, tapybos, fotografijos amato paslaptis. Idėjų turiu daug, bet turbūt viskams turi ateiti savas laikas.

Ačiū už pokalbį!

20141230114451-18338.jpg