Versli mama Meda verslą pradėjo pasiuvusi sūnui nešynę

Versli mama Meda verslą pradėjo pasiuvusi sūnui nešynę

26. Aug 2014, 11:00 Goda_Mamyciuklubas.lt Goda_Mamyciuklubas.lt

Nepabandžiusi nesužinosi - šią frazę girdėjome ne vieną kartą, kuomet mamos ne tik kažką sugalvojo, bet ir padarė! Taip ir gimsta patys geriausi verslai! Vilnietė Meda Maželienė pirmąją nešioklę pasisiuvo sau, o po draugių ir pažįstamų pageidavimų įkūrė verslą "Lininis ir medinis", kuris jau ne vienerius metus sėkmingai plečiasi!

20140826091110-91419.jpg

- Kokia pagrindine veikla užsiima "Lininis ir medinis"?

- "Lininio ir medinio" veikla labai plati – bet pagrindinė gamyba - namų tekstilės, vaikiškų aksesuarų, gintarinių papuošalų gamyba, natūralios patalynės siuvimu.

- Pradėjote nuo slingų - kaip jie atsirado jūsų gyvenime?

- Nešynėmis pradėjau domėtis dar besilaukdama pirmojo vaiko, labai patiko slingo ir vaikjuostės įdėja, todėl užsisakiau sau iš Amerikos juodos spalvos slingą. Bet gimus vaikui, nebenorėjau dėti jo į juodą nešynę, tad šiaip ne taip gavusi žiedų slingui, pasiuvau pirmąjį spalvotą slingą ir džiaugsmingai jį naudojau.

Visi klausinėjo, kas čia yra, koks įdomus maišas, o aš sakydavau, kad čia Luko, toks buvo sūnelio vardas, slingas. Viena draugė pajuokavo: „Pasiūk ir man tą Luko slingą". Taip ir prasidėjo. Savo įmonę būtent taip ir pavadinau. Po to daug kartų norėjau keisti pavadinimą, kadangi dabar ne vien slingus siuvu, o ir dažnam tebekyla klausimų, kas tas „Lukoslingas".

Slingų siuvimą vis dar vadinu savo „arkliuku", nors per penkerius metus ir pakito jų modelis - dabar slingus siuvu tik iš lino, nes su dviem  savais vaikais išbandžiau įvairius audinius, ir linui niekas neprilygsta. Be to, siūlau mamoms ir pačioms pasisiūti nešynę, dviejų rūšių specialius žiedus galima įsigyti ir mano elektroninėje parduotuvėje.

Džiaugiuosi, kad mano slingai populiarūs ne tik Lietuvoje, bet mamos siunčiasi juos ir į Europos šalis, Ameriką, Kanadą, Australiją.

20140826091257-10957.jpg

- Dabar siūlote daugybę kitų rankdarbių vaikams - ar specialiai plečiatės, ar natūraliai gaunasi? 

- Natūraliai gaunasi, bet stengiamės vis ką nors įdomaus ir naujo pasiūlyti klientams. Mano vaikai auga, kartu su jais keičiasi ir mano darbai, tačiau, deja, paroje vistiek tik 24 valandos... 

- Ar vis dar daugiausiai parduodate slingų? 

- Slingai populiariausi šiltuoju sezonu, todėl žiemos metu, tik ruošiame audinius.

- Jūsų pagrindiniai pirkėjai - Lietuvoje ar užsienyje?

- Pagrindiniai pirkėjai Lietuvoje, tačiau, džiaugiuosi kad mano darbai keliauja po visą pasaulį

Nuotr.Čiulptuko laikiklis

20140826091333-62248.jpg

- Taip pat turite ir parduotuvėlę tarptautinėje platformoje Etsy - kuri parduotuvė populiaresnė?

- Etsy vis dar bandomasis zuikis, pakankamai brangus malonumas, nes parduotuvėlės išlaikymas  brangiai kainuoja, o nepriklausomai nuo pardavimų, už reklamą ir prekių įkėlimą turi mokėti vis tiek. Kol kas, deja, pliuso neturime, bet be pardavimų yra labai svarbus užsienio klientų įvertinimas, o jis labai teigiamas.

- Kada ir kaip pati susidomėjote rankdarbiais?

- Aš užaugo su rankdarbiautojais – mano močiutė, matematikė, tačiau tautinio paveldo atstovė, nuostabi siuvinėtoja, gamina lininius, nerealiai gražius ir sudėtingus darbus – staltieses ir tautinius rūbus, servetėles ir daug daug įvairiausių darbų. Užaugau tarp lino, todėl puikiausiai atskiriu kokybišką liną nuo nelabai (šypteli).

Mokyklos laikais siūdavausi pati sau sukneles šventėms – klasės renginiams, netgi išleistuvėms. Vėliau puošdavausi vestuvėms. Gamindavausi ir aksesuarus, ir drabužius. Vėliau belaukiant vaikų, rankdarbių kiekis natūraliai plėtėsi namuose – siuvau sūneliui pataliukus, žaislus, rūbelius. 

20140826091350-12690.jpg

- Ar užtenka Lietuvoje esančių medžiagų ar tenka siųstis?

- Užtenka, tačiau dalies žaliavų tiekėjų Lietuvoje nėra, todėl bendrauju su užsienio kompanijomis,

- Kaip atsirenkate lietuviškų produktų (pvz. lino, gintaro) tiekėjus?

- Labai rinktis ir nėra iš ko – kokybiško lino gamyklų tik vienetai, bendradarbiaujame su geriausiais. Gintaro žaliavą rinkomės ilgiau, tačiau patikrinę jį, atsirinkome taip pat mums priimtiniausią variantą.

20140826091408-64718.jpg

- Kaip atrodo jūsų darbo vieta - dirbate namuose  ar turite studiją?

- Dirbu namuose, bet trūksta vietos, o ir vaikams visados labai rūpi kas mamos dėžutėse ir stalčiuose.

Dažniausiai dirbu kai mažoji miega pietų arba anksti keliuosi kol ji neprabudusi ir puolu prie užsakymų. Nuo rugsėjo pratinsimės prie darželio ir kai namie diena nebus vaikų - tai manau darbo vieta ir pajėgumai  pasikeis.

- Ar turite "gyvą" parduotuvę?

- Gyvą parduotuvėlę/dirbtuves Vilniuje, Pilies gatvėje, turiu trečius metus. Atidarėme kartu su mama ir močiute. Dabar vadas ten yra mano mama.

Nuotr. Šildyklė

20140826091437-61821.jpg

- Atrodo, pradėjote nuo slingų, o dabar siūlote šimtus įvairių daiktelių - ar svajojote, planavote, kad taip išsiplėsite? 

- Svajojau, bet neplanavau. Natūraliai gavosi, kad asortimentas taip išsiplėtė.

- Kaip reklamuojatės? 

- Pagrinde facebooke ir google paieškoje, kol kas užtenka ir tiek. 

- Jūsų pirkėja turbūt yra moteris, bet kokia ji? Nes siūlote ne visai tradicinius žaisliukus, slingus... 

- Taip, pagrindinė pirkėja moteris, bet labai džiaugiamės kai kreipiasi tėtis kuris nori nustebinti ką tik pagimdžiusią mamą ir mažylį (šypsosi). Turime netgi pastovų klientą senelį, kuris kas mėnesį savo anukėlei ateina nupirkti dovanų ir siunčia jas į Airiją.

Mano pirkėja yra įdomi moteris, kurį beprotiškai myli pasaulį, kuri kažką kuria ir kuriai patinka, kad kuria kiti, ji yra nenusėdanti vietoje, bet tuo pačiu negali būti toli nuo namų, kuri nori kažko įdomaus ir neatkartojamo.

Nuotr. Dovanų dėžutė

20140826091603-51235.jpg

- Labai daug dėmesio skiriate natūralumui - domitės sveiku gyvenimo būdu, ekologija?

- Domiuosi, bet kai gyvenimo tempas labai greitas ir veiklos daug, trūksta laiko labiau sveikai gyventi. Bet stengiamės. 

- Papasakokite apie savo vaikučius - kiek jiems metų, kokie vardai ir kas juos prižiūri, kai jūs darbuojatės?

20140826091711-19383.jpg

- Mano vyresnėliui Lukui, nuo kurio viskas ir prasidėjo, dabar jau 5 metai. Jis yra aktyvus vaikas, lanko darželį. Jo sesutei Paulinai - 1,5metukų, auga tikra miela panelė, bet su užsispyrusiu rimtu charakteriu. Dirbame visi kartu, neturiu nei auklių, nei nedirbančių senelių, todėl tik kokį kartą į mėnesį bent pusdieniui palieku mažąją savo arba vyro mamai. Kadangi dar pagrandukę maitinu, tai ir minčių nėra ją ilgiau palikti, o sūnus ir su nakvyne kartais pas senelius išvažiuoja.

- Kokie artimiausi planai verslo prasme - pasiūlysite naujų prekių, kažkur dalyvausite?

- Planuojame dalyvauti keliose labai rimtose parodose ne Lietuvoje, o nuo rudens planuoju pasiūlyti naujų ir įdomių prekių ir paslaugų. Bet žmogus planuoja, o Dievas juokiasi – taip kad nežinia kaip čia bus.

20140826091754-99124.jpg

- Ką patartumėte mamai, kuri taip pat kažką siuva, kuria, mezga, daro, bet nedrįsta plačiau pardavinėti? Nuo ko pradėti? 

- Pradėti pirmiausiai nuo nemokamų dalykų – pačiai  gražiai nufotografuoti nesudėtinga, facebook‘as nekainuoja - pradžiai dėti fotoalbumus ten ir reklamuotis, o jei yra atsiranda paklausa, tai po truputį plėstis. Žinau ne viena jauną mamą, kuriai pilnai užtenka užsakymų iš facebook‘o ir kuri neplanuoja toliau plėstis. Taip kad pirmyn, nieko neprarasi pabandęs, o nepabandęs gali ilgai save graužti dėl to (juokiasi).

- Ar galite jau pragyventi iš šios veiklos? 

- Deja, dar ne. Viskas investuojama tolimesnei veiklai – žaliavoms, technikai, sumokami mokesčiai. 

Nuotr. Žirnių pagalvėlė mažiems piršteliams su mediniais karoliukais

20140826091831-15077.jpg

- Ką dirbote prieš motinystę? Ar tai pravertė? 

- Nuo 16 metų dirbau kelias vasaras padavėja - labai patiko, nes smagus kolektyvas ir geras atlygis. Vėliau studijuojant dirbau ir pardavėja, ir vadybinke, ir atstove ryšiams su visuomene, ir tuo pačiu administratore. Kiekvienas darbas davė didelės patirties, ko vadovėliuose tikrai neišmoksi. Įvairius problemų sprendimus taikau ir savo įmonei. Kaip kitaip tobulėsi?

- Tradicinis klausimas - ar galima teigti, kad verslui jus įkvėpė motinystė? 

- Įkvėpė visu 100 procentų!

Medos sukurtų grožybių ir slingų galite rasti internete - www.lukoslingas.eu, paplepėti www.facebook.com/dovanele.eu arba "gyvai" Pilies 6-3, Vilniuje "Lininis ir medinis".

Nuotr. Mamos žindymo karoliai

20140826091856-53188.jpg

pypse pypse 27. Aug 2014, 10:42

Labai mieli daikteliai. Ir aš padariau užsakymą

ODISEJAaa ODISEJAaa 26. Aug 2014, 12:27

👍😀

motinysteveza motinysteveza 26. Aug 2014, 11:07

oi, geras, koks sutapimas ką tik padariau pavedimą iš šios parduotuvės. ir įsijungiau MK. ieškojau tokių smulkmenyčių ir per google juos atradau. patiko jų prekės 👍