Versli mama Natalija ir jos ypatingų daiktų krautuvėlė Svajingai.lt

Versli mama Natalija ir jos ypatingų daiktų krautuvėlė Svajingai.lt

21. Jun 2016, 11:00 Goda_Mamyciuklubas.lt Goda_Mamyciuklubas.lt

Galima teigti, kad dabar Lietuvoje tikras elektroninių parduotuvių bumas, bet tik viena kita sugeba kažkuo nustebinti ir sudominti. Toks jausmas užlieja apsilankius Natalijos Isajenko - Kasparsone įkurtoje el.krautuvėje Svajingai.lt - nematyti ir itin originalūs daiktai sulaukia vis daugiau gerbėjų dėmesio. O mes kalbamės apie tai, kaip jai sekėsi kurti šį verslą.

20160620142355-73068.jpg

„Bohemia“ rankinė

- Ką siūlo Svajingai.lt?

- Svajingai.lt elektroninė krautuvėlė siūlo gan platų įdomaus, išskirtinio dizaino daiktų asortimentą. Mūsų krautuvėlėje rasite dekoratyvinių pagalvėlių, dėklų dviračiams, piniginių, kosmetinių, rankinių, veidrodėlių, nosinaičių rinkinių, penalų, įvairių dėklų. Atsivežėme į Lietuvos rinką tikrai smagius Didžiosios Britanijos, Prancūzijos bei Latvijos prekių ženklus.  

- Kaip kilo mintis įkurti elektroninę parduotuvę?

- Prasidėjo viskas prieš daugelį metų nuo vyro dovanos – „Disaster Designs“ piniginės bei kortelių dėklo. Naudodama juos kasdien, vis sulaukdavau aplinkinių komplimentų bei klausimų, kur šiuos simpatiškus daiktus įsigijau. O aš kaskart vis pagalvodavau, kaip būtų faina šį prekės ženklą atsivežti į Lietuvą ir pradžiuginti mūsų moteris.

- Nuo ko prasidėjo darbai - juk reikėjo susirasti tiekėjus, pradėti rūpintis parduotuvės reikalais... Kaip viskas vyko ir kiek užtruko?

- Kai su vyru rimtai apsisprendėme pradėti savo verslą ir susiradome finansų šaltinį šiai idėjai įgyvendinti, pradėjau susirašinėti dėl galimo bendradarbiavimo su man asmeniškai patinkančiais įdomesniais prekių ženklais, kurių dar nebuvo pristatyta Lietuvos rinkoje. Kai gavau jų “palaiminimą”, prasidėjo įmonės steigimo procesas (tikrai lengvas ir greitas), bei logotipo ir elektroninės krautuvėlės kūrimas (ne toks greitas, kaip tikėjomės). Prieš paleidžiant krautuvėlę, dar turėjome pasirūpinti pakuotėmis, reklamine medžiaga, vizitinėmis kortelėmis, o taip pat pasirašyti sutartis dėl prekių pristatymo klientams ir dėl Paysera mokėjimo sistemos integravimo į mūsų krautuvėlę. Visas procesas užtruko ilgiau metų, bet neturėjome kur pernelyg skubėti, tad tiesiog dirbome ir siekėme sukurti jaukią, patogią, stilingą elektroninę krautuvėlę.

20160620142415-33985.jpg

Velokojinė

- Ar daug investicijų reikėjo? 

- Pagrindinės išlaidos verslo pradžioje buvo susijusios su logotipo ir el. krautuvėlės kūrimu bei prekių įsigijimu. Kadangi norėjome paleisti krautuvėlę su plačiu prekių asortimentu, o tiekėjai turėjo reikalavimus dėl minimalaus kiekvienos prekės įsigijamo kiekio, susidarė gan nemaža suma.  

- Kiek žinau, sunku įtikinti užsienio gamintojus naujai parduotuvei duoti išskirtinių gaminių - kaip sekėsi jums?

- Mums turbūt pasisekė, kad beveik visi gamintojai, į kuriuos kreipėmės, mumis pasitikėjo ir geranoriškai sutiko su mumis bendradarbiauti. Turėjome jiems pateikti planuojamų prekių ženklų sąrašą, el. krautuvėlės dizainą. Vienintelis prekės ženklas, kuris sutiko su mumis bendradarbiauti jau tik praėjus metams po krautuvėlės gyvavimo – tai subtilus, aristokratiškas britų prekės ženklas „Chase&Wonder“.

- Ar turėjote panašios patirties? Ką dirbote prieš tai ir kaip tai padėjo?

- Prieš išeinant motinystės atostogų, daug metų dirbau finansinio audito srityje. Nors ši patirtis gelbsti tvarkant kasdienius įmonės finansus, su pačiu mano verslu ji turi mažai ką bendro. Manau, kad labai praverstų, jeigu būčiau turėjusi daugiau žinių bei patirties marketingo, reklamos srityje. 

20160620142445-36789.jpg

„Nordikka Badger“ piniginė

- Ar rašėte verslo planą, kodėl?

- Taip, rašiausi verslo planą. Norėjau pasiskaičiuoti kiek pradinių investicijų prireiks bei apskritai ar verta pradėti verslą, ar jis atsipirks ateityje. Tačiau turiu pripažinti, kad nors ir labai stengiausi verslo planą rašyti sąžiningai ir realistiškai, faktiniai skaičiai visgi ženkliai skiriasi nuo planuotų.

- Dirbate viena ar turite pagalbininkų? 

- Viską darau pati – atrenku asortimentą ir užsakau prekes, ruošiu prekių aprašymus trimis kalbomis, išrašinėju sąskaitas-faktūras ir tvarkau buhalteriją, pakuoju prekes ir keliauju iki pašto jas išsiųsti, rūpinuosi Facebook paskyra www.facebook.com/svajingai.lt ir susirašinėju su klientais. Tiesa, jeigu iškyla sudetingesnių techninių klausimų dėl el. krautuvėlės, kreipiames pagalbos į savo IT specialistą. 

- Kokia prekė pati populiariausia? 

- Populiariausia prekių grupė – piniginės, o tarp jų top’u jau ilgą laiką išlieka piniginė su lapute iš „Heritage&Harlequin“ serijos. Formuojant prekių užsakymą, kartais būna labai sunku nuspėti kurios prekės taps populiarios, o kurios bus mažiau perkamos, tad belieka pasitikėti savo skoniu bei nuojauta.

- Gal svajojate atidaryti ir „gyvą" parduotuvę?

- Prisipažinsiu, kad ši mintis aplanko mane gan dažnai ir net turiu šios krautuvėlės viziją, bet bent jau kol kas negalėčiau sau leisti tokios prabangos – patalpų nuoma, komunalinės paslaugos bei pardavėjų atlyginimai, deja, būtų neįkandami.

- Dalyvaujate mugėse - ar daugelyje, ar atsirenkate tam tikras? Kaip sekasi? Ar verta?

- Dalyvavimas mugėse – mano mėgstamiausia dalis, jose pasikraunu energijos ir teigiamų emocijų (juokiasi). Smagu, kad praeinant pro mūsų stendą, daugelis lankytojų nusišypso. Tai jau labai daug ką man reiškia. Kas liečia finansinę pusę, įvertinus dalyvavimo mokestį bei prekių savikainą, pelno praktiškai nebelieka. Bet žiūriu į muges kaip į puikią galimybę investuoti į savo žinomumą, į pardavimus ateityje. Tiesa, kadangi turiu du mažus vaikiukus, tenka ieškoti tokių mugių, kurios truktų neilgai ir netoli nuo Vilniaus.

20160620142512-13203.jpg

„Dandy Lion“ kosmetinė

- Papasakokite apie vaikus - kokie vardai, amžius, ką lanko ir kaip sekasi suderinti darbą su motinyste?

- Auginu du berniukus – Oto ir Leo. Vyresniam beveik 4 metukai, o mažiukui 1.5 metukų. Vyresnysis išdykauja, o mažiukas mėgdžioja vyresnio brolio elgesį, tad nuobodžiauti tikrai netenka Vyresnis nuo pat gimimo labai mėgsta vandenį, būdamas trijų metukų išmoko pats plaukti, tad bandome toliau skatintį šį pomėgį. O mažiukas kol kas aktyviai pažina pasaulį, vis atsiranda naujų juokingų žodelių ir garsų. Labai smagus dabar jo amžius, kai kiekvieną dieną vis išmoksta ką nors naujo ir džiugina mus.

Kol kas esu motinystės atostogose, tad bandau derinti vaikų auginimo džiaugsma su savo verslu. Paprastai prisėdu prie darbų jau kai suguldau vaikus vėlai vakare, arba, jeigu reikia, paprašau auklės ar mamos pagalbos dienos metu. Smagu, kad turiu į ką kreiptis pagalbos.   

- Ar tai jūsų pagrindinis pragyvenimo šaltinis? Kada jau galima išgyventi?

- Kol kas visus uždirbtus pinigus investuojame į naujas prekes, kad galėtume kuo dažniau džiuginti savo klientus naujienomis, tad apie uždarbį kol kas negalvojame (šypsosi). Iš tikrųjų tai šis užsiėmimas – maistas mano sielai, jis teikia daug džiaugsmo net ir per daug iš jo neuždirbant.

- Kur reklamuojatės ir kas labiausiai apsimoka? 

- -Šiuo metu pagrindinis mūsų reklamos šaltinis – Svajingai.lt Facebook paskyra, kurioje skelbiu įvairius konkursus, informuoju apie naujienas bei nuolaidas. Smagu, kad mūsų auditorija vis didėja. Taip pat buvau dariusi keletą bendrų projektų (skelbėme bendrus konkursus) su žurnalu „Mano Namai“, Delfi.lt ir pan. Bendradarbiavome su Shopspy.lt portalu, planuojame tai vėl daryti artimoje ateityje. Dalyvavimas mugėse taip pat yra tikrai geras reklamos būdas. O geriausia reklama, mano manymu, išlieka “iš lūpų į lūpas”, tad labai stengiuosi patenkinti kiekvieną savo klientą.

20160620142815-93613.jpg

Glace Chocolat pagalvėlė

- Kaip kilo pavadinimas? 

- Norėjosi kažko jaukaus, lengvai įsiminančio bei tinkančio mūsų prekėms. Tikiuosi, pavyko (juokiasi).

- Jūsų asmeninis patarimas būsimoms mamoms verslininkėms - nuo ko pradėti, ką apgalvoti?

- Mano patarimas būsimoms verslioms mamoms būtų pasirinkti tokią veiklą, kuri teiktų malonumą, pasitenkinimą ir džiaugsmą. Taip bus daug lengviau surasti jėgų ir energijos naktiniams darbams, kurių visgi sunku išvengti turint vaikų, o taip pat nestresuoti pelno belaukiant (šypsosi).

Ačiū už pokalbį!

Natalijos įkurtą elektroninę parduotuvę rasite www.svajingai.lt ir www.facebook.com/svajingai.lt