Versli mama Rasa keramika susižavėjo besilaukdama

Versli mama Rasa keramika susižavėjo besilaukdama

12. Jan 2016, 10:00 Goda_Mamyciuklubas.lt Goda_Mamyciuklubas.lt

Rasa Janulytė-Juškienė - įrodymas, kad mama gali viską. Dienomis, ji stropi logistikos paslaugų pardavimų vadybininkė. Vakarais ir savaitgaliais - trimetės mama ir „Spalvoti daiktai“ www.facebook.com/Spalvoti-daiktai keramikos dirbinių ir karpinių kūrėja.

20160111135754-76602.jpg

- Kaip ir kada atradote keramiką pirmą kartą?

- Dar mokyklos laikais turėjau draugą, kurio abu tėvai buvo keramikai, o aš mintyse svarstydavau, kas per keistas darbas būti keramiku. Praėjo daug metų ir pirmą kartą su keramika susidūriau per savo mergvakarį, kai su draugėmis lipdėm detales ir jas sujungus į vieną indą gavosi geriausia dovana. Visom labai patiko ir nutarėm, kad reikės pakartoti, bet vis neatsirasdavo laiko. O laiko atsirado, kai pradėjau lauktis vaikelio ir išėjau į ilgąsias atostogas. Lipdžiau, glazūravau iki pat paskutinių dienų iki gimdymo, kalbėdavau su pilvuku „dar palauk, dar neskubėk, dar turiu vieną darbelį pabaigti”. Prie keramikos grįžau praėjus keliems mėnesiams po dukrytės gimimo – ji ramiai miegodavo vežimėlyje, o aš lipdydavau.

- Kaip atsirado „Spalvoti daiktai" ir ką siūlote?

- Visus savo darbus talpindavau savo profilyje FB.  Jų vis daugėjo ir draugė pasiūlė susikurti jiems atskirą puslapį, kuris būtų viešas ir darbus matytų ne tik mano draugai. Taip atsirado „Spalvoti daiktai“. Ilgai galvojau, kaip turi vadintis mano puslapis, nes aš ne tik lipdau, bet ir karpau karpinius, todėl vien keramika pavadinti negalėjau. Man patinka spalvos - tiek keramika, tiek karpiniai yra pakankamai ryškūs ir kelių spalvų, taip  kilo pavadinimas „Spalvoti daiktai“.

20160111135809-51036.jpg

- Ar reikėjo investicijų? Kur degate kūrinius?

- Pagrindinės investicijos yra  priemonės - molis ir glazūros, darbų degimas ir laikas, nes keramikai atitenka didelė dalis laisvalaikio. Taip pat pačio darbo pagaminimas užima nemažai laiko: turi nulipdyti, tada palaukti (kartais net kelias paras) kol darbas išdžius, kad būtų galima jį dėti į krosnį ir degti, nes gerai neišdžiuvęs daiktas gali suskilti. Išdegtas daiktas glazūruojamas ir antrą kartą degamas.  Kol kas savo pečiaus neturiu, o darbus deguosi pas keramiką Valdą Pukevičių, kuris yra ir mano mokytojas.

- Kaip gimsta darbai - kur ieškote idėjų?

- „Spalvoti daiktai“  yra daugiausiai praktiškai naudojami daiktai – vazos, vazonai, lėkštės, puodeliai, salotinės, tai idėjos gimsta labai natūraliai. Gauni aukštų gėlių puokštę – reikia aukštos vazos, todėl ją gamini. Kalėdos – reikia žaisliukų eglutei, lipdai žaisliukus. Draugės užsako tai angeliuką vaiko krikštynoms, tai „laimės“ pasagėlę ar šeimos židinį jaunavedžiams. Užsakymai būna labai įvairūs ir įvairiomis progomis – gimtadieniams, krikštynoms, vestuvėms, įkurtuvėms, Kalėdoms, o kartais  šiaip be progos, nes tiesiog patinka mano darbai.Pastebiu, kad žmonės nori ne tik gražaus daikto, bet ir praktiško. Patys populiariausi yra vazonai ir vazos iš „šiaudelių“.  Vaza, stovinti ant lentynos, puiki namų interjero detalė, vazone gali „įsikurti“ gėlė,  saldainiai, ar net papuošalai, nes viskas priklauso nuo šeimininko fantazijos. Aš ir pati draugams įvairiomis progomis dovanoju savo kūrybą – ilgai galvoju kas žmogui tiktų ir patiktų, derėtų prie interjero. Tikiuosi, kad jiems taip pat patinka mano keramiką gauti, kaip man kurti ir dovanoti (juokiasi).

20160111135824-53580.jpg

- Ar didelė konkurencija šioje srityje? Kuo, jūsų nuomone, išsiskiriate iš kitų?

- Dėl  konkurencijos keramikoje –  viskas priklauso nuo požiūrio. Ji ir labai didelė, nes yra labai daug keramikų, bet iš kitos pusės jos nėra, nes visi  dirbiniai yra skirtingi,  jie visi yra gaminami rankomis, kiekvienas yra savitas ir kitoks, ir net man pačiai neįmanoma padaryti kito tokio pačio daikto.  Todėl manau, kad kiekvienas keramikas turi savo gerbėją ir klientą – vieniems patinka neglazūruoti darbai, kitiems minimalistiniai, pasteliniai, dar kitiems ryškūs, turintys daug detalių.

Mano darbai  išsiskiria tuo, kad juose gausu spalvų, aš mėgstu jas maišyti ir žiūrėti kas iš to gausis, viename darbe naudoju 4-6 skirtingas glazūras. Eksperimentuoju. Labai įdomu, kad niekada nežinai kas gausis, gali tik numanyti būsimą rezultatą, nes tepant glazūrą ant darbo nesimato jos tikrosios spalvos, nes, pavyzdžiui, sodri raudona glazūra, tepant yra balta! Taip pat glazūros reaguoja viena su kita, duodamos netikėtą efektą, todėl visada ištraukus darbą iš pečiaus manęs laukia siurprizas, tuo keramika, mane labiausiai ir žavi.

- Kur prekiaujate savo darbais? Ar bandote užsienio rinkas, pvz. svetaine Etsy.com?

- Savo darbais prekiauju Palangoje esančioje parduotuvėlėje „Ryški samana“, priimu individualius užsakymus, taip pat labai džiaugiuosi, kai kreipiasi draugai ieškodami dovanos ir prašydami kažką pagaminti. Kol kas  viską talpinu Facebook, bet tikiuosi ateityje atidaryti ir elektroninę parduotuvę.  Užsienio rinkų taip pat neišbandžiau – visa tai ateities planai, kuriems įgyvendinti reikia laiko. Kol kas visas laikas šeimai, keramikai ir logistikos paslaugų pardavimo vadybininkės darbui.

Nors logistika ir keramika atrodo labai toli viena nuo kitos, bet logistika mane išmokė pardavimo meno, bendravimo su klientais, greitos reakcijos, kas svarbu ir parduodant savo kūrinius. O keramika yra mano meditacija, nusiraminimas, poilsis. Tai kaip In ir Jang (šypsosi). Dukrytei pradėjus eiti į darželį, aš spėjau pabaigti Vilniaus technologijų ir verslo profesinio mokymo centrą ir įgyti Dailiųjų keramikos dirbinių  gamintojo specialybę.  Po logistikos ir transporto ekonomikos bakalauro bei magistro, tai buvo visai kitokia, bet labai įdomi patirtis, už ką labai norėtųsi padėkoti savo mokytojui Valdui Pukevičiui. AČIŪ! Kol kas logistikai skiriu daugiau laiko, bet labai tikiuosi, kad vieną dieną keramika taps mano pragyvenimo šaltiniu.

20160111135905-25819.jpg

- Papasakokite apie savo dukrytę! Kaip sekasi derinti darbą su motinystę? 

- Džiaugiuosi, kad dukrytei Amelijai, kuriai beveik 3 metukai, taip pat patinka keramika. Kai aš lipdau, ji įsitaiso šalia ir prašo molio gabaliuko, čiupinėja įrankius. O kur nors pamačius mano keramikos darbą, šaukia, kad čia mamytės keramika. Aišku, kai turiu padaryti rimtą darbą, jai nelabai leidžiu sėdėti šalia, nes ji viskuo besidomėdama įbeda savo mažą pirštelį į darbą, tada su ja daugiau laiko praleidžia tėtis. Džiaugiuosi, kad turiu patį geriausią vyrą pasaulyje, kuris rūpinasi namais, dukryte, kol aš panirusi į keramikos pasaulį. Be jo palaikymo ir supratimo, nebūtų sukurta tiek darbų. 

- Ką palinkėtumėte kitoms, kurios nori pradėti savo verslą? 

- Visoms, taip pat ir sau, norinčioms pradėti verslą noriu palinkėti drąsos. Drąsos žengti tą pirmą žingsnelį, nuo kurio viskas ir prasideda. Sėkmės!

Ačiū už pokalbį!

Rasos kurtus darbus „Spalvoti daiktai“ rasite www.facebook.com/Spalvoti-daiktai

20160111135917-54587.jpg