Versli mama Rasa: sūnaus pametami daiktai paskatino kurti verslą

Versli mama Rasa: sūnaus pametami daiktai paskatino kurti verslą

09. Dec 2014, 11:00 Goda_Mamyciuklubas.lt Goda_Mamyciuklubas.lt

Galime tvirtai teigti, jog daugelis mamų verslų atsiranda... iš poreikio. Nebūdamos mamos nesusimąstome, kad vaikams reikia to, trūksta ano ar atsiranda įvairios problemos, o kai įžengiame į motinystę, puolame spręsti šių bėdų. Panaši istorija ir šiandien Verslios mamos rubrikoje, kuomet kaunietė Rasa Bieliauskaitė nepasikentusi nuolat sūnaus pametamų daiktų, sugalvojo juos... sužymėti ir įkūrė elektroninę parduotuvę www.lipdukai.eu.

20141208231333-45129.jpg

- Pristatykite - ką tokio išskirtinio siūlo Lipdukai.eu?

- Siūlome specialius VARDO lipdukus  daiktams, drabužiams bei avalynei sužymėti, kad  visi daiktai rastų kelią namo. Lipdukus reikia susikurti patiems el. parduotuvėje, išsirenkate– spalvą, dydį, paveikslėlį, šrifto spalvą, parašote pageidaujamą tekstą – vardą / pavardę, klasę / grupę, telefono numerį ar el. pašto adresą, bet kokią informaciją, kad būtų galima identifikuoti ir radus būtų aišku kam grąžinti. Vaikams labai patinka visas procesas. 

20141208231348-84568.jpg

Darželiuose, turi būti sužymėtos spintelės, lovelės, rankšluostukai, puodeliai… Mokyklose mokytojoms taip pat  ramiau, kai vaikų daiktai  pažymėti. Nes juk vaikai dažnai stresuoja: “mokytoja pamečiau, mokytoja nerandu”... Daiktų sumaišymo praradimo problema aktuali ne tik mažiems vaikams bet ir vyresniems, sporto klubuose, netgi biuruose, (čia juk dažnai kolegos “pasiskolina” rašiklius, skaičiuotuvą, darbo drabužius, skėtį...) 

Drabužiams skirtus VARDO lipdukus galima skalbti skalbimo mašina, daiktams skirti lipdukai taip pat atsparūs vandeniui, galima plauti indaplovėje.

- Kaip kilo pati mintis prekiauti lipdukais?

20141208231403-45345.jpg

- Sūnui pradėjus lankyti mokyklą, pirmais metais mokykloje praradome daug brangių daiktų – uniformos švarkas, karate aprangą, piršines, dažnai tekdavo pirkti rašiklius, klijus...Tokio dalyko, kaip lipdukai neieškojau ir nežinojau, kad yra, bet tikriausiai taip gyvenime ir būna: užkliuvo akis  už JAV esančios el. parduotuvės siūlančios lipdukus sužymėti vaikų daiktus ir drabužius. 

- Užsienyje labai populiaru viską žymėti, tai lyg tradicija, o Lietuvoje - naujovė. Kaip žmonės reaguoja? 

- Taip, užsienyje tokie lipdukai naudojami jau ne vieną dešimtmetį, daugelyje mokyklų netgi privaloma pažymėti vaikų drabužius bei daiktus. Apie tai sužinojau iš lietuvių mamų kurios gyvena užsienyje (Prancūzijoje, Norvegijoje, UK) ir užsisakė lipdukus mūsų parduotuvėje. Tie, kas įsigijo, reaguoja labai teigiamai ir rekomenduoja kitiems. Klasėje ar darželyje pamatę vaikai  prašo tokių pačių pas savo tėvus, mamos taip pat rekomenduoja kitiems. Man tai begalo svarbu, gaunu labai gražių ir šiltų laiškų. Tai man diddesnis džiaugsmas nei gauti užsakymą, nes įrodo, kad mano nuoširdus požiūris į darbą atsiperka.

20141208231425-31767.jpg

- Kaip vyko verslo kūrimas? 

- Sunku ir įdomu. Tokių lipdukų Lietuvoje negamina, o ir kaip vyksta visas jų gamybos procesas nežinojau ir nebuvo kas papasakoja. Baimę, abejones pastūmiau į šalį ir ėmiausi darbo. Nors ir girdėjau, kad dažnai pirmosios verslo idėjos žlunga, nuojauta kuždėjo kitaip, per daug įvairių sutapimų, kurie atvedė prie šio kelio. 

- Gal atskleisite kiek reikėjo investicijų? 

- Investicijos vis dar auga kartu su idėjomis.

- Ar turėjote verslo planą?

- Apie savo verslą visada galvojau ir baugindavo tai, kad visi kalbėdavo, kad norint pradėti verslą būtinas verslo planas. Kadangi į paskolas nepretendavau, aš jo nerašiau, mąsčiau maždaug taip: tokio produkto Lietuvoje nėra, vis tiek kažkam prireiks jei naudoja daugumoje pasaulio šalių. Žinoma, sau skaičiavimus pasidariau.

20141208231440-67301.jpg

- Kur reklamuojatės? Kur labiausiai verta?

- Kadangi tai naujas produktas, reklamuojant virtualiai žmonės nelabai supranta kas tai per daiktas. Kol kas man mieliausia reklama “iš lūpų į lūpas”.  Tačiau žinoma socialiniai tinklai ir google reklama veikia.  Tėveliai nežino, kad galima ieškoti tokių lipdukų, taigi kiek jėgos leidžia pristatinėju mokykloms darželiams. Mokytojai bei auklėtojos taip pat įvertino jų naudą ir patogumą, pasidalina patirtimi su kolegomis. 

- Kaip planuojate plėstis? O gal pasiūlyti naujienų? 

- Idėjos ir vizijos sukasi viena po kitos, tačiau dabar neskubu, reikia išgryninti, nelabai spėju. Pradžiai reikia suburti komandą.

- Papasakokite apie savo vaikučius - kiek metų, koks vardas, lanko darželį ar mokyklą? 

-  Auginu du nuostabius sūnus 10 ir 3,5 metų. Mažasis nenesiai pradėjo lankyti darželį, tad bandau daugiau dirbti, nors  dažnai serga. Vyresnysis mano pagalbininkas ir patarėjas, ir didžiausias kritikas. Produktas skirtas, kad patiktų ne tik tėvams bet ir vaikams. Taigi daug tariausi ir tariuosi su sūnumi, yra darbelių kuriuos jis padaro, padeda. Domisi el. parduotuvės užkulisiais. 

- Kaip sekasi suderinti motinystę ir verslą?

- Laiko tikrai nepadaugėjo, buvo sunku kol mažasis nėjo į darželį, nes daugiausiai dirbdavau kai šeima sumiega. Dabar lengviau, nors vis tiek sunku, nes laiko vis trūksta. Aišku, labai džiaugiuosi, kad kai suserga vaikai galiu būti šalia, dalyvauti visose vaikų šventėse.

20141208231454-60348.jpg

- Ar jūsų vaikučių daiktai visi yra sužymėti? Kas jiems labiausiai patinka?

- Verslo ir ėmiausi ne tik, kad man patiko idėja tvarkingai ir gražiai sužymėti daiktus,bet kad jie patiko ir sūnui ir padėjo sutaupyti pinigų, neperkant pakartotinai tų pačių daiktų. Jei nebūtų jis įvertinęs teigiamai tikriausiai net nebūčiau ir pradėjusi.

Moksleivio viskas sužymėta ir nežinau ar jų dėka ar kad paaugo niekas nepasimeta, jei ir pasitaiko dingę klijai ar rašiklis, žiūrėk po kelių dienų sugrįžta. Mažasis taip pat džiaugiasi kai užlipinu su jo išsirinktu paveikslėliu vardo lipduką. Tai taip pat priemonė mokyti vaikus saugoti savo daiktus.

- Ką dirbote prieš tai - ar pravertė ta patirtis?

- Prieš tai dirbau pardavimų srityje, patirtis ir žinios žinoma pravertė ir praverčia dabar.

20141208231527-25676.jpg

- Ar jau galite pragyventi iš šio verslo? Kiek užtruko nuo pradžios iki pajamų gavimo?

- Nuo idėjos atradimo iki parduotuvės paleidimo praėjo metai. Pragyvent taip, kaip norėčiau kol kas negaliu, tačiau pajamas kurias gaunu ir kaip viskas vystosi mane tenkina. Šiuo metu vis dar daug laiko atima vaikų auginimas, tenka suktis. Pirmumas tenka vaikams.

- Jeigu mama turi idėją, bet bijo pradėti kurti įmone, aiškintis visus biurokratinius reikalus - ką patartumėte?

- Taip, mane tai baugino,bet tai tikrai neturi būti priežastis sustoti, juk viską galima sužinoti ir išmokti. 

Ačiū už pokalbį!

 Rasos siūlomų lipdukų galite rasti www.lipdukai.eu arba www.facebook.com/lipdukai.eu

20141208231557-40907.jpg