Versli mama Rita kuria asmeninius palinkėjimų medžius

Versli mama Rita kuria asmeninius palinkėjimų medžius

22. Dec 2015, 12:45 Goda_Mamyciuklubas.lt Goda_Mamyciuklubas.lt

Kaunietės Ritos Sabaitės istorija, lyg iš klasikinio dirbančių mamų vadovėlio. Dažnai taip nutinka, kad esame reikalingos tuomet, kai neturime vaikų ar jie jau užaugę. Rita su tuo taikytis nesiruošė, todėl susilaukusi dabar jau keturmečio Tajaus ir neseniai vienerių sulaukusios Vasarės įkūrė savo verslą. Šiuo metu ji kuria rankomis tapytus personalizuotus pirštų antspaudų medžius ir kitus dekoro akcentus "Skruzdės dovanos": www.facebook.com/Skruzdesdovanos

20151221142153-34387.jpg

- Kaip kilo mintis pradėti savo verslą? 

- Dirbau nedidelėje kompanijoje ne vienerius metus. Kolektyvas buvo puikus, vadovas taip pat. O ir laisvės nedideliame kolektyve buvo pakankamai, todėl tuo metu minčių apie nuosavą verslą tikrai nebuvo. Grįžusi po pirmojo vaikelio auginimo atostogų neužilgo sužinojau, jog laukiuosi antrojo stebuklo. Kaip ir pridera atsakingam darbuotojui, pranešiau apie tai darbdaviui ir viskas apsivertė aukštyn kojom... Darbdaviui mano antrasis nėštumas su jo verslu atrodė visiškai nesuderinama. Juk kaip tik sezonas, pats darbymetis. Teko gerokai pakovoti už savo ir dar negimusio vaikelio teises. Bet tikrai džiaugiuosi, kad mūsų įstatymai gina esamas ir būsimas mamas.

Po tokio darbdavio, atsirado savotiška baimė dirbti kažkam. Juk yra du vaikai, kurie neatsiklausia kada yra tinkamas metas sirgti, o ir mamą nori matyti ne tik per miegus.

Todėl besilaukiant antrosios atžalos viduje pradėjo kirbėti mintys apie nuosavą verslą, kuriame ne tik taisykles kurčiausi pati, bet ir galėčiau įdarbinti savo kūrybiškumą. Ėmiau lankyti įvairius seminarus bei mokymus apie verslo kūrimą, vystymą bei ieškoti man įdomios idėjos verslui.

- Kodėl pasirinkote dekoro sritį?

- Dalyvaudama draugų vaikų gimtadieniuose pastebėjau, jog nors vaikų šventės būna nuostabios jau vien dėl pulko nuoširdžiai klegančių vaikų, tačiau iki tobulumo joms kažko trūksta. Vis sukirbėdavo mintis, jog užtektų keletos viską į visumą apjungiančių dekoracijų bei akcentų, kad kiekviena šventė taptų išskirtine. Taip po truputį gimė pirminė idėja imtis švenčių dekoravimo. Pirmiausia krikštynų, vaikų gimtadienių, o vėliau ir kitų švenčių. Ne tik šventės idėją, bet ir didžiąją dalį šventinės atributikos kūriau pati – įsijausdama į kiekvieną detalę, apgalvodama kiekvieną smulkmeną. O matant susižavėjimo pilnus veidus apima nerealus jausmas.

Neseniai dalyvavau projekte „Išmani moteris“. Projekto pabaigoje visos dalyvės norėjo atsidėkoti organizatoriams už puikų ir labai naudingą projektą. Kadangi projektas tikrai išskirtinis, todėl ir dovanos norėjosi atitinkamos – išskirtinės, kurioje būtų sudėta nuoširdi visų dalyvių padėka. Tuomet ir pasiūliau personalizuotą pirštų antspaudų medį, kuris pražydo daugybe projekto dalyvių, padėkos pilnų pirštų antspaudų žiedais. Tuomet, pamačius kokią didžiulę jėgą turi tokia iš pirmo žvilgsnio paprasta dovana, kilo mintis savo verslą sukti būtent šia kryptimi – imtis personalizuotų pirštų antspaudų medžių. Juk tai gali būti išskirtinė ir nuoširdi kolektyvo dovana vadovui, kaip gero gyvenimo kelio palinkėjimas krikštynų proga ar nuoširdi padėka solidžią sukaktį švenčiančiam šeimos nariui. Tuo labiau, kad pirštų antspaudą gali uždėti tiek kūdikis, tiek ir garbingo amžiaus žmogus.

Piešdama kiekvieną medį visada galvoju apie tai, kam jis skirtas. Tuomet ranka medžio šakas išraito tarsi savaime. Gal todėl sulaukiu daugybės nuoširdžių užsakovų padėkų.

20151221142203-69536.jpg

- Kiek užtrunka tokį medį sukurti?

- Kalbant apie pačią techniką, tai nupiešti medį trunka kelias valandas. Tačiau kiekvieną medį piešiu konkrečiam žmogui ir konkrečiai progai. Todėl dar prieš imantis piešimo daug bendrauju su klientu, išsiklausinėju kam dovana bus skirta, kokia proga, kokių papildomų detalių, paveikslėlių ar personalizacijos elementų klientas norėtų, siūlau savo idėjas, kol galų gale sutariame galutinį variantą. Viskas piešiama ant drobės specialiais dažais, kuriems visiškai išdžiūti reikia bent jau pusdienio. Galiausiai kūrinys supakuojamas taip, kad užsakovui tuo rūpintis nebereikėtų ir jį būtų galima iš karto dovanoti.

- Kur reklamuojatės? Kas naudingiausia?

- Apie savo darbus skelbiu socialiniuose tinkluose, rankdarbių portaluose bei elektroninėse parduotuvėse. Tačiau naudingiausia, kai viską pamato gyvai – pradinį paveikslą, sudalyvauja procese ir pamato kaip iš pažiūros paprastas piešinys pavirsta į šiltą, mielą ir jausmų pilną dovaną. Todėl ir užsakymų pagal klientų rekomendacijas būna daugiausiai.

- Kokiomis progomis ir kas dažniausiai užsako?

- Paprastai šie pirštų antspaudų medžiai yra dovanojami auklėtojoms ir mokytojoms, kompanijų vadovams, giminių susitikimuose. Juos taip pat mėgsta svetur gyvenantys lietuviai dovanoti Lietuvoje likusiems artimiesiems ir atvirkščiai, kad būdami toli vistiek jaustų vieni kitų meilę ir šilumą. Populiariausios progos – vestuvės, krikštynos.

Tačiau tokia dovana yra tinkama bet kokiai progai, ir ne tik suaugusiems, bet ir vaikams. Pirštų antspaudų medžio dekoravimas gali būti smagi gimtadienio atrakcija visiems vaikams ir šilta dovana.

20151221142214-86171.jpg

20151221173318-85884.jpg

- Ar pardavinėjate tik Lietuvoje?

- Mano darbus taip pat galima įsigyti didžiausiame tarptautiniame rankdarbių portale Etsy.

- Siūlote ne tik palinkėjimų medžius, bet ir daugiau dekoro elementų - galite išvardinti populiariausius?

- Gaminu visas reikiamas švenčių dekoracijas. Dažniausiai yra užsakomi pakvietimai, stalo kortelės, kurių prisireikia tiek vestuvėms, tiek krikštynoms. Didesnėms šventėms dar užsakomi svečių susodinimo planai, foto sienos. Krikštynoms ir gimtadieniams populiarios vardinės girliandos, palinkėjimų kortelės, teminiai skanėstų smeigtukai. 

- Kaip planuojate plėstis? Gal atsidarysite savo parduotuvėlę?

- Galvoje knibždėte knibžda įvairiausių idėjų, tik jų įgyvendinimas ne visada spėja su laiku ir galimybėmis. Artimiausiu metu pristatysiu naujų darbų, kurių dėka išsiplės asortimentas. Sava jauki parduotuvėlė taip pat yra mintyse, bet jos įgyvendinimo dar reikės palaukti.

20151221142229-30471.jpg

- Ar ruošiatės atidaryti savo internetinę parduotuvę ar užtenka facebook?

- Tik pradėjus veiklą, kol susiformavo nuolatinis asortimentas facebook paskyros tikrai užteko. Tačiau dabar jau pribrendo laikas atidaryti elektroninę parduotuvę, kuri ir startuos ateinančių metų pradžioje. Rasti ją bus galima štai čia skruzdesdovanos.lt.

- Kaip sugalvojote pavadinimą?

- „Skruzde“ mane vadino kolegos dar pirmojoje darbovietėje, kurioje dirbau iškart po studijų. O vadindavo taip todėl, kad įvairiomis progomis aš vis sugalvodavau ir pagamindavau savo kūrybos dovanų.

- Minėjote, jog dalyvavote "Išmanios moters" projekte, kiek jis jums davė?

- Dažnai moteris, nusprendusi imtis verslo, pradžioje susiduria su daug nežinomybės, su daugybe naujų dalykų, kuriuos reikia išmokti. Būna ir klaidų, dėl kurių ir abejonės apima. Todėl tokie veiklias moteris suburiantys projektai yra labai reikalingi. Juose ne tik galima pasisemti konkrečių žinių, bet ir sutikti bendraminčių, pasidalinti patirtimi, padrąsinti viena kitą. Po tokių projektų supranti, kad nesi viena tokia. Ir kitos, pradedančios veiklą, susiduria su tais pačiais dalykais.

Šio projekto dėka aš praplėčiau akiratį, įgavau drąsos savo veikloje. Taip pat radau naujų draugų, su kuriais ir toliau bendraujame, su kai kuriais vystome naujus projektus ir bendradarbiaujame.

- Kur dar semiatės minčių apie verslo vykdymą?

- Stengiuosi dalyvauti įvairiuose seminaruose apie verslą, domiuosi užsienyje veikiančiais tokiais ir panašiais verslais. Žinoma, internetas yra pagrindinis įrankis. Taip pat bendrauju su kitomis savo veiklą vykdančiomis moterimis, su kuriomis dalinamės patirtimi, žiniomis. Mokausi ir pati iš savęs – analizuoju ką ir kaip darau, kiek tai duoda naudos, ką reikia keisti ir daryti kitaip, o kas pasiteisina.

20151221142239-33083.jpg

- Kokia buvo jūsų veiklos sritis prieš tai buvusiame darbe ir kaip  ji "pasitarnavo" kuriant naują verslą?

Iš pirmo žvigsnio gali atrodyti, jog sritis, kurioje dirbau visiškai nesusijusi su kūryba – statyba. Tačiau mano veiklos sritis buvo projektavimas, konstruktyvas. Ir ten tikrai galėjau ne tik realizuoti, bet ir tobulinti savo pagrindinę savybę – kūrybiškumą. O darbe įgytos techninės žinios neabejotinai praverčia ir dabar galvojant ir ieškant būdų kaip techniškai geriau įgyvendinti visas savo ir užsakovų idėjas.

- Jūsų palinkėjimas mamoms, kurios labai labai nori, bet nedrįsta:

- Noriu padrąsinti esamas ir būsimas mamas nebijoti imtis nuosavo verslo. Nelaukite kol jūsų būsimojo verslo vizija atrodys ideali ar kol, jūsų manymu, turėsite visas idėjai įgyvendinti reikiamas priemones. Pradėkite su tuo ką turite dabar, pradėkite mažais žingsneliais, svarbiausia – tiesiog pradėkite. Nes tik pradėjus gali sužinoti kokias dar galimybes savo kelyje gali atrasti.

Ritos kurtus personalizuotus pirštų antspaudų medžius, gimtadienių ir kitų švenčių papuošimus, atvirukus ir kitus dekoro elementus rasite www.facebook.com/skruzdesdovanos

20151221142404-14866.jpg

floryte floryte 22. Dec 2015, 19:32

👍Šaunu!

Liucyte Liucyte 22. Dec 2015, 13:10

Kaip įdomu! Dar nematyta, nauja 😀

lina_baj lina_baj 22. Dec 2015, 12:55

Labai gražūs darbeliai. Teko matyti gyvai 😀