Versli mama Sigita su mama kuria išskirtines riešines ir rankines

Versli mama Sigita su mama kuria išskirtines riešines ir rankines

02. Aug 2016, 11:20 Goda_Mamyciuklubas.lt Goda_Mamyciuklubas.lt

Pastaraisiais metais į moterų garderobą grįžta tradiciniai lietuvių aksesuarai. Vienas toks - riešinės, kurių mezgimui reikia ne tik daug išmonės, bet ir kantrybės bei laiko. Labai smagu pristatyti Sigitą Liatekę, kuri kartu su mama įkūrė ženklą „Megztos riešinės“ www.megztosriesines.lt, kur pristato itin originaliais raštais karoliukais margintas riešines bei įspūdingas rankines.

20160728220115-22924.jpg

- Kada ir kam numezgėte pirmąsias riešines? Kaip sekėsi ir kiek užtrukote?

- Su mezgimu susipažinau dar jaunystėje, mokykloje per darbų pamokas. Taip pat mokė ir mama tiek nerti, tiek megzti. Dėl to mezgimas nėra svetimas. Savo pirmąsias riešines numezgiau labai seniai. Datos nepamenu, bet tikrai tai buvo prieš keletą metų. Su jomis supažindino mano mama. Pradžia nebuvo lengva, nes tai labai kruopštus ir smulkmeniškas mezgimas. Pamažu susipažinimus su mezgimo technika tobulinome raštus, kuriame naujus, atrandame naujas šios mezgimo technikos pritaikymo galimybes. Pirmąsias riešines numegzti užtrukome tikrai ilgai, nes riešines teko taisyti keletą kartų, intensyviai sekti raštą, suklydus vėl megzti iš naujo. Pritaikyti siūlus ir karoliukus taip pat nebuvo lengva užduotis, nes reikėjo atsirinkti tinkamą karoliukų dydį ir siūlų sudėtį. Noriu pabrėžti, kad šiuo metu riešines ir rankines mezga mano mama. Tai jos kūryba ir menas, smulkmeniškas rankų darbas. Mano darbas rūpintis socialiniais tinklais,internetine svetaine ir kitais tikslais. 

- Kaip supratote, kad tai galėtų būti jūsų verslas? 

- Pamažu įsigalėjus Lietuvoje socialiniams tinklams, supratau, kad tokie rankų darbo mezginiai turi būti ,,pamatyti“ ir pajausti. Taip gimė mūsų puslapio socialiniame tinkle idėja. Ji buvo labai elementari ir paprasta. Tik noras parodyti ką veikiame, kaip tai atrodo, ką veikiame. Diena po dienos kirbėjo mintis, kad turiu eiti į priekį, turiu pabandyti padaryti mūsų gaminius labiau matomus su galimybe juos įsigyti. Norėjosi, kad šie gaminiai būtų pateikti įdomiai, subtiliai ir skoningai.

- Prieš kiek laiko oficialiai atsidarėte? 

- Elektroninė svetainė oficialiai atidaryta prieš mėnesį - birželio 28 d. Socialinio tinklo puslapis įkurtas 2014 metų kovą.

20160728220150-68075.jpg

- Kaip su mama dalinatės darbus? 

- Visus gaminius šiai dienai kuria mano mama, kuri yra nuostabus žmogus mane išmokiusi daugelį dalykų. Tik jos dėka dabar esu šiam kely.

Darbus dalinamės labai paprastai, visų pirma pasitikime viena kita. Mama – mezga, o aš rūpinuosi šių gaminių viešinimu ir prekyba. 

- Ko reikėjo verslo pradžiai ir kas buvo sudėtingiausia?

- Verslo pradžiai reikėjo drąsos, kaip tai beskambėtų keistai, bet jos reikėjo. Be drąsos ir pasitikėjimo savimi nieko nebus. Taip žinoma, visi klausia: „O tai kur tikslas, kur kiti planai?“ Aišku, tai ne mažiau svarbu, negu drąsa ir pasitikėjimas. Tikiu, kad kiekvieno verslo pradžia yra sunki dėl didelio darbų kiekio ir plano vykdymo. Mūsų atveju verslo pradžiai reikėjo susidaryti veiksmų planą: ką po ko darysime, kaip viešinsimės, kaip tapsime dar labiau matomos. Sudėtingiausia ne plano siekimas, ne staigus jo koregavimas atsižvelgus į jo aplinkybes, bet kitų nepalaikymas, pesimistinės nuotaikos ar net pavydas. Tikrai mažai žmonių sakė: „Šaunuolės, taip ir toliau, pirmyn“, daugiau išgirstdome: „Nesąmonė“, „Neturite ką veikti“. Ir labai skaudu, kai nėra vertinamas rankų darbas, kūryba, idėjos. Labai labai tikiuosi, kad ateityje tai pasikeis. Nes internetinės svetainės padedama aš siekiu, kad toks rankų darbas būtų labiau vertinamas ir gerbiamas.

20160728220707-50281.jpg

- Daugelis rankdarbių kūrėjų apsiriboja facebook puslapiu, bet jūs turite labai dailią elektroninę parduotuvę -  kodėl ją kūrėte? Ar vertėjo? 

- Labai džiaugiuosi socialinio tinklo galimybę rodyti savo galimybes ir rankų darbą. Tai tartum asmeninis dienoraštis, pritaikytas šiems laikams. Tačiau norėjosi eiti toliau. Neapsiriboti vien socialiniu tinklu. Norėjosi padaryti galimybę įsigyti prekes čia ir dabar. Tikiu, kad yra tokių žmonių, kurie dėl laiko stokos neturi galimybės ieškoti socialiniuose tinkluose jiems reikiamos prekės. O po to jiems rašyti užklausimus, susirašinėti dėl patikusios prekės ir galiausiai ją įsigyti, arba laukti kol pagamins. Dėl to elektroninės svetainės dėka mūsų prekes bus galima įsigyti iškart, su tiesioginiu apmokėjimu.

- Kiek laiko užtrunka numegzti porą riešinių? 

- Tai labai kruopštus ir smulkmeniškas rankų darbas. Vidutiniškai vieną mūsų kurto rašto riešinių porą užtrunka numegzti apie keturias-penkias darbo dienas, mezgant normaliu tempu. Tradiciškas riešines užtruktų numegzti trumpiau, nes būtų mažiau skaičiavimo ir karoliukų vėrimo. Bet mūsų riešinės kitokios, dėl to ir numegzti užtrunka ilgiau.

- Kuris modelis populiariausias?

- Populiariausios Bohemiškos Rožės, Kristaliniai Rombai, Ramunės ir Gėlynai.

20160728220816-87264.jpg

- Turite ne tik riešinių, bet labai dailių rankinių - ar jos populiarios?  

- Tikrai taip, jos populiarios dėl savo išskirtinumo, dizaino ir originalumo. 

- Pardavinėjate tik Lietuvoje ar ir užsienyje? Kur ir kaip sekasi? 

- Taip, pardavinėjama ir užsienyje, populiariaus tinklalapio Etsy.com pagalba. Sekasi neblogai, tik šiuo klausimu dar reikia tobulėti ir keisti savo marketingą  reaguojant į mūsų kuriamą pateikimą.  

- Ar jaučiasi sezoniškumas

- Tikrai taip. Mūsų pateikiami produktai sezoniški, dėl to norime lanksčiai reaguoti į tai. Riešinių dėka gimė rankinių idėja, kurias dėvėti galima neatsižvelgus į sezoniškumą.

- Ar didelė konkurencija šioje srityje? 

- Aš kaip sakau, kad bet kokioje srity, taip ir šioje konkurentų visada yra  Gal ji ir nėra labai didelė, bet yra. 

- Papasakokite apie savo vaikučius - kiek jiems metų, kokie vardai ir ar netrukdo mamai megzti? 

20160728145749-21745.jpg

- Auginu du nuostabius sūnus: Augustiną (3 metukų) ir Žygimantą (1 metukų). Jie didžiausias turtas kokį tik turiu... Tai mano dvi širdelės, kurios priverčia net ir niūriausią dieną šypsotis. Motinystė man pats didžiausias iššūkis, netgi didesnis negu kuriama internetinė svetainė (juokiasi). Jos dėka į viską žiūriu kitaip. Vaikai man tikrai netrukdo megzti. Kažkaip suderinu mezgimą, nes jis šiai dienai kaip pomėgis. Gal kiek sunkiau dirbti su elektronine erdve, nes turiu būti labiau susikaupus ir planuoti kelis žingsnius į priekį. Gaminius ruošia mano mama, o aš juos turiu pateikti, viešinti. Tai užima daug laiko. Atrodo nieko čia tokio, tik prisėdai ir parašei. Deja, taip nėra. Svetainei, socialiniams tinklams, bendravimui su klientais reikia labai daug laiko. O ir dirbti norisi tikslo link, tad ir koreguoti reikia, susikaupti, viskuo domėtis.

20160728150020-58151.jpg

- Ką dirbote prieš tai - kaip tai padėjo? 

- Esu baigusi dvi specialybes – socialinį darbą ir ekonomiką. Dvi skirtingos specialybės man puikiai padėjo. Prieš gimstant pirmagimiui dirbau socialinį darbą. Tai tokia specialybė kuri išmokė labai labai daug. Visų pirma kantrybės, supratimo, atjautimo, laiko planavimo, problemų sprendimo, koordinacijos ir daug kitų savybių. Ekonomikos studijos universitete ,,pastatė“ puikius verslo pamatus, objektyvumo ir racionalumo. Taip pat pamokė ir pats gyvenimas. Juk gyvenimiška patirtis būna pati didžiausia ,,mokytoja“ 

- Ką patartumėte moterims, kurios planuoja imtis savo verslo? 

- Tikėti savimi, nepasiduoti, kad ir kaip būtų sunku, ar atrodytų jog neįveikiama. Juk kiekviena situacija yra išsprendžiama, viską galima keisti, svarbiausia būti sveikiems. Taip pat susirasti bendraminčių, kad ir socialiniame tinkle įkurtame Verslių Mamų klube galima visada sulaukti patarimo ar palaikymo. Tiesiog mums, moterims, kai kada reikia suprasti, kad tikrai esame stiprios ne tik kaip mamos, bet kaip asmenybės su didele jėga kurti.  

20160728221013-32637.jpg

- Ką dabar darytumėte kitaip? 

- Nieko, tikrai nieko. Esu patenkinta viskuo ir pasisekimais ir nesėkmėmis. Juk tai pamokos, o pasisekimai – tai supratimas, kad turi ir toliau eiti, negali sustoti. 

- Kaip planuojate plėstis ir augti?

- Norime dalyvauti parodose, labiau plėstis į užsienį, bendradarbiauti su kitais. Tačiau suvokiame, kad tai rankų darbas, ne masinė gamyba, kas koreguoja augimo galimybes. Bet tokie iššūkiai tik įdomesni ir kūrybingesni.

Ačiū už pokalbį!

Sigitos ir jos mamas kuriamas riešines rasite www.megztosriesines.lt ir https://www.facebook.com/MegztosRiesines/?fref=ts

Alina148 Alina148 02. Jan 2021, 19:24

Kaip fainai! Mano močiutė mane irgi mokina megzti riešines.. aišku neprilygsta Sigitai, bet vis vien... 😀
https://craftcity.lt/skelbimai/mociutes-megztos-vilnonines-riesines-rudos/
Va šitos megztos su jos pagalba 😀