Versli mama Simona: prisidėjome prie medinių žaislų populiarumo

Versli mama Simona: prisidėjome prie medinių žaislų populiarumo

02. Dec 2014, 12:00 Goda_Mamyciuklubas.lt Goda_Mamyciuklubas.lt

Jeigu domitės natūraliais žaislais ar ekologiniu gyvenimo būdu - šią parduotuvę tikrai žinote. Versli mama Simona susilaukusi dvynukų prieš ketverius metus įkūrė medinių žaislų krautuvėlę "Medinis arkliukas" (www.medinisarkliukas.lt), o šiemet džiaugiasi paties mero įvertinimu - parduotuvė gavo svetingiausios Vilniaus krautuvėlės apdovanojimą. 

20141202100905-96114.jpg

- Ar prieš išeidama motinystės atostogų svarstėte, kad reikia galvoti kažką "savo", nes į seną darbą negrįšite?

- Taip, išeinant motinystės atostogų jau turėjau tokių planų, tik tiksliai nežinojau kur toliau save galėčiau realizuoti.

- Ką dirbote tuomet?

- Dirbau vieno leidinio pardavimų vadove, vadovavau 19 žmonių komandai, tad turėjau pardavimų, vadovavimo ir klientų aptarnavimo patirties.  

- Kaip kilo pati mintis - prekiauti mediniais žaislais?

- Viena idėja keitė kitą, bet dėl vienokių ar kitokių priežasčių jų atsisakiau. Prisiminiau, kaip per vaikų pirmąjį gimtadienį bandžiau nusipirkti lietuvos gamintojų medinių žaislų ir kokia mano patirtis buvo. Supratau, kad pastarieji moka gaminti, turi gerą produktą, bet parduoti jiems sekėsi sunkiau. Laikiau šią mintį sau, kol mano vyras ją ištarė garsiai. Tuomet ir supratau, kad tai gali būti aktualu ne tik mums.

20141202102406-95991.jpg

- Pradėjote, kai vaikučiams buvo metai - kaip susitvarkėte, kas padėjo ir kaip spėjote?

- Mano dvynukams buvo lygiai metai ir trys mėnesiai. Jau jie buvo paaugę, pradėję žengti piruosius žingsnius, pakankamai savarankiški – nuo mažens juos mes taip auklėjom. Gerą mėnesį dirbau juos prižiūrėdama, bet rudeniop susiradau auklę pusei dienos. Ji ateidavo ryte, kai jie dar miegodavo, aš išvažiuodavau arba dirbdavau kitame kambaryje, o grįždavau tuomet, kai jie būdavo užmigdyti pietų miegelio – taip dar kokią valandą ar dvi galėdavau padirbti. Tuo metu tiek laiko skirti šiai idėjai plėtoti užteko – niekur per daug neskubėjom, ambicingų planų nekūrėm.

- Prisiminkite verslo pradžią - kas buvo sunkiausia, nuo ko pradėjote, ko dabar nedarytumėte?

- Viską darėme intuityviai, be aiškių planų, daug domėjomės, aiškinomės patys. Žinoma, klaidų  neišvengta, visų net neišvardinčiau. Bet visuomet stengėmės padaryti geriau nei kažką darėm vakar, padaryti kitaip, nei darė kiti.

- Iš kur atkeliauja visi mediniai žaislai - jūs gaminate ar jūs užsakote? 

- Mes prekiaujame visais Lietuvoje pagamintais žaislais, taip pat du metai kaip kuriame savo žaislus, bet patys negaminame. Dalį žaislų patys surinkinėjame. Investuoti į gamybą – kol kas mums per dideli pinigai, bet negali žinoti, kaip bus toliau.

20141202102422-30416.jpg

- Kokius reikalavimus keliate žaislams?

- Jau turime aiškius kriterijus, nebeprisiimame visų naujų žaislų tiek iš senų gamintojų, tiek iš naujai atsirandančių. Žaislas turi būti originalus, neturėti atitikmens mūsų jau turimame asortimente, pagaminti tik iš kokybiškų medžiagų, turėti dažų sertifikatus, žymėti CE ženklu, sukurti ir pagaminti Lietuvoje. Tiesa, jau žvalgomės ir į latvišką produkciją.

Savo kuriamiems žaislams keliame panašius kriterijus.

- Kaip gimsta idėjos naujiems žaislams? Ar prisideda prie jų kūrimo?

- Taip, nors ir spendžiame su visu kolektyvu dėl naujo asortimento, bet galutinį sprendimą priimu aš – ar tai būtų pati žaislo koncepcija, dizainas, pritaikymas, ar tokios detalės kaip spalva ir kur jis turi būti supakuotas.

- Prieš penketą metų - mediniai žaislai buvo deficitas, dabar mamos dažniau dairosi medinių, natūralių žaislų, vietoje garsus skleidžiančių plasmasinių. Ar pastebite šią tendenciją? 

- Manau, kad prie to mes esame stirpriai prisidėję. Prieš 5 metus pati aktyviai ieškodavau prekių internetu užsienyje ir mačiau, kokie ten populiarūs mediniai žaislai. Nesunku buvo suprasti, kad ta banga ateis ir į Lietuvą. Startavę su savo verslu kai tai mažai kam buvo įdomu, daug apie medinius žaislus kalbėjome, pasakojome, švietėme, tą darome iki šiol. Taip, „juodasis“ darbas jau padarytas ir žmonės jau pradeda vertinti kitaip, nes iš senų žaislų likęs stereotipas “mediniai žaislai – sunki vaikystė“. Dabar po truputį viskas verčiasi ir keičiasi į tą pusę „mediniai žaislai – įsimintinai vaikystei“. Ko gero ne vienas sutiks, kad įsimintiniausias vaikystės žaislas ir buvo medinis arkliukas ar medinės kaladėlės, o ne jas greitai pakeitę plastikiniai žaislai.

20141202102444-80872.jpg

- Kokie žaislai patys populiariausi? 

- Pas mus neabejotinai pats populiariausias medinis supamas arkliukas, taip pat medinės kaladėlės, ypatingai populiarūs mediniai karučiai – lėlių vežimėliai ir žaislai kūdikiams.

- Kada nuo starto jau galėjote pragyventi iš šio verslo?

- Sudetingas klausimas. Kiekvieno poreikiai skirtingi – vienam užtenka 2000 Lt, kitam ir 10 000 Lt yra per mažai.  Mes iki šiol nemažą dalį uždirbio skiriame verslo plėtrai, bet pradinės investicijos buvo nedidelės. Jei būtumėme pradžioje investavę 100 000 Lt, samdę verslo konsultantus, būtumėme išvengę daugybės klaidų, tai ta riba būtų atėjusi anksčiau. Dabar galvoju, kad vis tik reikėjo trijų metų, kad pradėčiau sau sumokėti atlyginimą.

- Daugiau tėvai perka internetu ar gyvai? 

- Perka ir taip, ir taip. Tikrai nemaža dalis dar nori apžiūrėti, paliesti prekę prieš ją įsigydami. Be to fizinėje parduotuvėje gali nusipirkti labai greitai – jei per pietus tave pakvietė į svečius, gali iškart nusivežti ten ir dovanėlę, tereikia sustoti parduotuvėje.

Tačiau internetinės parduotuvės apyvarta yra didesnė ir nemanau, kad proporcija keisis – vis tik ten turime ne du, o 4 metus patirties, vis daugiau žmonių preka internetu, jau galima pasiūlyti kokybišką ir greitą pristatymą.  Tiesa, mes taip pat labai daug siunčiame į užsienį ir tas skaičius vis labiau auga.

20141202102505-47230.jpg

- Veikiate jau ketverius metus, todėl tikrai jūsų verslas sėkmingas - ar jau galite lengviau atsipūsti, dirbti ramesniu tempu?

- Tikrai taip, yra suburta gera darbuotojų komanda, man nebūtina stovėti už nugaros ir stebėti, kas ką daro. Antri metai galiu išvykti paatostogauti, savaitgaliais ir vakarais taip pat dirbu tik tuo atveju, jei yra įkvėpimas arba jau labai kažkas „dega“. Vasarą mėnesį laiko praleidau pajūryje. Žinoma, kažkiek teko padirbėti, bet tikrai turėjau laiko kasdien nueiti prie jūros. Tik dabar toks etapas, kai jaučiuosi vėl kupina idėjų, stengiuosi tai ir išnaudoti, kad ir savaitgaliais ir vakarais.

- Ar daug turite konkurentų? 

- Konkurentas konkurentui nelygus. Plačiąja prasme galime konkurentu vadinti ir bet kurią žaislų parduotuvę, bet geriau vertinti tik tuos, kas prekiauja lietuviškais mediniais žaislais. Kadangi mūsų prekė yra labai specifinė, nišinė ir maža, tai tiesioginių konkurentų turime mažai. Vis atsiranda  „pabandytojų“, bet mano nuomone sėkmė tokiam versle gali būti tik tuo atveju, jei sugalvoji kažką naujo, o ne kopijuoji. O jei jau kopijuoji, tai turi tą daryti gerokai geriau, nei tas, kas tą pradėjo daryti ir su žymiai didesnėmis investicijomis.

- Kur reklamuojatės?

- Svarbiausias mūsų reklamos kanalas „iš lūpų į lūpas“ ir tuo labai didžiuojamės. Taip pat – reklama google, FB‘e, anksčiau daug reklamuodavomės mugėse ir parodose.

- Ar prekiaujate užsienyje? Ten mediniai žaislai, juk kelis kartus brangesni!

- Žinoma, jau antri metai. Prekiaujame internetu bei dirbame su didmena. Turime anglišką prekinį ženklą.

- Papasakokite apie savo dvynukus - minėjote, jog jie gimė anksčiau, kaip dabar jiems sekasi? Lanko darželį? 

- Maniškiai gimė 27 savaitę, svėrė vos 760 ir 920 gramų. Kiek streso patyrėme ir ką teko išgyventi ko gero gali suprasti tik tas, kas užaugino tokius pat mažuliukus. Mūsų dvynukai greitai labai pasivijo savo bendraamžius.  Dabar jiems 5,5 metukų. Lanko darželį ir į jį eina su dideliu noru. Yra labai aktyvūs, smalsūs, besidomintys, nors pakankamai ir skirtingi – mergytė meniška, kūrybinga, organizuota, o berniukas labai protingas – žaidžia šaškėmis, mokosi žaisti šachmatais, laisvai skaito, skaičiuoja, domisi geografija ir gamta.

- Turbūt mamos parduotuvė - jiems milžiniškas žaislų kambarys? Ar dar yra ko jie neturi ir prašo? 

- Na, mes šiuo klausimu labai aiškiai esame nubrėžę ribas.  Vaikai žino, kad parduotuvėje reikia pirkti, net jei ji ir mūsų. Ypatingomis progomis leidžiame pasiimti saldainį kuriais mes prekiaujame, daugiau jokių išimčių. Karts nuo karto namuose atsiranda žaislų kuriuos reikia pratestuoti. Taip pat turi tokius žaislus, kuriuos manau turėtų turėti kiekvienas vaikas – arkliuką, mūsų populiariuosius vežimėlius, virtuvėlę, kaladėles, lėlių lovytes, po lininę lėlytę, vieną kitą mašinytę, balansinius dviratukus, kuriuos jie jau išaugo – žaislus galėčiau suskaičiuoti ant dviejų rankų pirštų.

Mūsų vaikai nuo pat mažens neturėjo daug žaislų – iškart paprašėm artimųjų, kad nepirkinėtų dovanų su mumis nepasitarę. Taip per laiką neapsikrovėme nereikaligais daiktais. O dovanas renkasi arba renkames mes įvertinę ir mūsų parduotuvės asortimentą, ir kitų.

- Jūsų namuose tik mediniai, kartoniai žaislai, ar pasitaiko ir kitokių? 

- Neslėpsiu – daugiausiai mediniai, bet tikrai nėra taip, kad jie užaugo neturėdami nei vieno plastikinio žaislo. Tiesiog mums svarbi tų žaislų kokybė ar jų panaudojimas.

- Gal planuojate plėstis ar pasiūlyti kažkokių naujovių? 

- Apie tai galvojame nuolatos. Artimiausiu metu plėsime asortimentą latviškais žaislais. Visuomet galvojame apie naujas pozicijas – ką sukurti naujo. O verslo plėtra daugiausiai planuojama į užsienį.

- Ar galima teigti, kad motinystė įkvėpė imtis verslo?

- Tikrai taip, jei ne atsiradę vaikučiai, ko gero ilgai nebūtumėme pradėję domėtis ekologija, o vaikų poreikiai paskatino domėtis ir žaislų rinka. 100% šis verslas atsirado dėl jų, jie pagrindiniai mano įkvėpėjai.

20141202102517-49930.jpg

- Ką darote, kai pavargstate, atrodo viskas nusibodo ir dirbate veltui?

- Paskutiniu metu tokia būsena beveik neaplanko. Bet kai viskas atsibosta, manau, kad reikia laiko skirti sau. Tokiais atvejais remiuosi į savo vyrą – sugalvojame pramogų, kažkur bent trumpam išvykstame ar paveikiame kažką ko įprastai nedarome. Laukiu nesulaukiu kada šiemet galėsiu atidaryti slidinėjimo sezoną.

- Jūsų patarimas mamoms, svarstančioms pradėti verslą?

- Pradėkite verslą, jei turite originalią idėją, jei turite nors kažkiek patirties samdomame darbe, jei esate veikli, organizuota ir visuomet žengianti žingsniu į priekį. O dėl visuomet aplink besisukančių vaikučių galiu pasakyti tik tiek, kad kuo esi labiau užimtas, tuo daugiau darbų gali padaryti.

Ačiū už pokalbį!

Simonos krautuvėlę galite rasti: Kęstučio 18 (Žvėryne), Žaislų muziejuje Šiltadaržio skg. 2 (Senamiestyje), Vilniuje;  www.medinisarkliukas.ltwww.facebook.com/medinisarkliukas.lt

Nuotraukos www.jolitafoto.lt ir www.sypsokites.lt