Versli mama Vita augalų grožį perteikia audiniuose

Versli mama Vita augalų grožį perteikia audiniuose

09. Feb 2016, 14:03 Goda_Mamyciuklubas.lt Goda_Mamyciuklubas.lt

Vitos kuriamų darbų neįmanoma nepastebėti - augalų ir gamtos motyvais dekoruoti daiktai atrodo tokie lietuviškai mieli, bet tuo pačiu ir originalūs. Atradusi savo pašaukimą vilnietė Vita įkūrė studiją „Kaupolė“, kurioje kvepia arbata, o akis malonina gražiausi raštai. 

20160205121203-31330.jpg

- Kaip gimė mintis kurti daiktus su žolelių motyvais?

Kiek save pamenu, visad mėgau gamtą, kurią ypač gražiai parodydavo mano močiutėir mama. Jos mokėjo ir mokino mane pastebėti kiekvieno augalėlio, žolelės gražumą, ypatingumą… Darydavome sekretus ir paskui eidavome jų apžiūrėti.  

Baigusi studijas dirbau valstybinėse įstaigose visuomenės sveikatos specialiste. Atėjo toks momentas, kai pradėjo darytis gaila laiko darbe, supratau, kad turėčiau jį leisti kitaip.Tuo laiku atsirado finansinė galimybė visa tai mesti, nes svarbiau už pajamas tapo laikas šeimai, namams ir veiklai, apie kurią visada svajojau. Net nereikėjo svarstyti ką darysiu - tai turėjo būti susiję su augalais, piešimu. Pagalvojau, jog būtų didelis stebuklas nusimarginti audinį savo piešiniu - pradžioje piešiau tekstiliniais dažais, vėliau atradau linoraižinį (raižoma ant specialios linoleumu padengtos plokštės ypač aštriais įrankiais paliekant įvairių storumų griovelius - red.past.)

 

20160205121405-54486.jpg

20160209074250-79227.jpg

- Jūs ne tik marginate audinius, bet iš jų ir siuvate įvairius daiktus, net drabužius - kaip atsirado jie?

- Norėjosi, kad tie audiniai būtų naudojami, todėl pasirodė labai puiki idėja, kad žmogus turėtų daiktą su augalais iš lietuviškos pievos. Lininius gaminius siuvu pati, trikotažines sukneles - siuvėjos, nes reikia specialios įrangos. 

 

- Kaip sugalvojate ką gaminti?

 

- Nesu patyrusiverslininkė, dar tik galvoju kurti atskiras savo darbų kolekcijas, tiesiog atsiranda motyvas, o tada jau natūraliai susidėlioja kur jis turi būti. Man patinka tai, kad atsiranda tie daiktai, kuriems lemta būti. 

 

20160209074203-16144.jpg

- Ar rašėte verslo planą?

- Ne, turbūt dėl to, kad nuo pat pradžių jo neturėjau, tai dabar jau neverta. Turbūt jeigu būčiau parašiusi, būčiau supratusi, kad tai visiškai neapsimoka (juokiasi). Pragyventi iš šio verslo dar neįmanoma, bet esu tikra, kad tai galiu daryti geriausiai. Nežinau, kur tai nuves - gal tai bus didelis verslas, gal niekas nepavyks ir liks mano hobiu, bet augalų piešimas visad bus mano dalis.

- Iš kur išmokote piešti augalus, perkelti juos ant audinio?

- Esu visiška savamokslė. Žinias susirinkau interneto platybėse, buvau įvairiauose seminaruose, pati išmokau dirbti su kompiuterine grafikos programa. Suprantu, kad daug pigiau būtų daryti spaudąskaitmeniniubūdu, bet man norisi išlaikyti tą meninį lygį, rankų darbo autentiškumą. Esu tikra, kad jokia kita technika negalėtų atkartoti linoraižinio spaudo atvaizdo tekstilėje.

- Kaip nusprendžiate, kurį augalėlį piešite?

- Daug laiko leidžiu gamtoje, augalus stebiu visur - pievose, pakelėse ar net darže. Būna, raviu daržą ir pamatau gražią piktžolę, palieku, kad vėliau galėčiau perpiešti. Tada dar vieną ir dar… Pirmiausiai augalas mano dėmesį patraukia savo grožiu. Man tik vėliau, kai nupiešiu, įdomu kas tai per augalas, kokios jo vaistinės savybės, kokios jisšeimos. Tiesa, perpiešiu ne konkrečiai tokį, kokį matau, bet išryškinu tas savybes, kurios man gražiausios. 
Šiuo metu „Kaupol
ės“ kolekcijoje, iš kurios galite užsisakyti daiktus, yra 61 augalo motyvas. 

20160205121336-51864.jpg

- Kaip kilo pavadinimas „Kaupolė“?

Suprantu, kad jis irgi nėra komerciškas, bet man labai patiko šis senovinis žodis. Kaupolė (kitaip-Kupolė) - tai senovinis apeiginis atributas, kai per Jonines ant karties sukabinami augalai, kurie pabuvę saulėje įgauna ypatingų galių, tampa lyg šventa žole. Visa mano studijoje esanti veikla yra susjusi su augalais ir jų ypatingumu. 

 

Man Joninės ypač svarbi šventė, nes tiek sūnus, tiek vyras yra Jonai. 

 

- Kur reklamuojatės?

 

- Esu bandžiusi tai darytifacebooke, bet nepasakyčiau, jog tai labai pasiteisino.Etsy.com - puikus tinklalapis, bet jamreikia daug laiko. Kartais reklamai išbandau elektroninius arba popierinius žurnalus, stengiuosi žinią apie savo gaminius skeisti draugų rate, žinoma, labai daug jų dovanoju.Labai norisi pasiekti savo tirąjį pirkėją, kuris iš tirųjų suprastų apie ką mano darbai.  Marketingas nėra mano stiprioji pusė, o labiau vienas nemėgstamiausių darbų. Turbūt pats didžiausias sunkumas, kai verslą kuri viena tai, kad nemėgstamus darbus vis atidedi ir atidedi, kol jie lieka nepadaryti. Mokausi planuotis laiką, kad dienos pabaigoje būčiau atlikusi viską, ką norėjau. 

 

20160205121325-64955.jpg

- Ar planuojatė plėstis ar įkurti krautuvėlę?

- Pirkėjų visad laukiu studijoje, kuri ir yra lyg krautuvėlė. Stengiuosi dalyvauti kai kuriose mugėse.Neatmetu ir parduotuvių, tačiaudaiktus pardavinėjant kitose parduotuvėse, žymiai padidėja jų kaina, todėl net gaila, kuomet žmonės negali įsigyti.

 

Studijoje taip pat organizuoju dirbtuvėles, įvairias pamokas, teminius užsiėmimus. Šiuo metu turiu tik siuvėją, kuri man padeda ir žinau, kad visko negaliu daryti pati, planuoju ieškoti ir kitų pagalbininkų, nors. Samdyti daugiau darbuotojųdar negalėčiau sau leisti.

 

- Papasakokite apie savo vaikus!

 

- Jonukui dešimt, o Godai - jau keturiolika metų. Jie jau abu dideli, beveik savarankiški priežiūros reikia nedaug. Jie patys piešti augalų nebando, bet nesakau, kad nedarys to ateityje. 

 

- Koks jums gražiausias augalas?

 

- Jie visi nuostabūs, todėl juos ir piešiu. Gal daugiausiai mano simpatijų pelnė Pavasarinė Veronika. Labai mėgstu tuos, kurie yra patys mažiausi, nepastebimi.

 

Vitos kuriamus daiktus galite rasti www.kaupole.com, ją pakalbinti https://www.facebook.com/kaupole/ ir aplankyti Vilniuje, Basanavičiaus 8/1.

20160205121315-48243.jpg

Tiktų, tiktų😀. Flora buvo mano mylima katė (amžiną jai atilsį), kurią meiliai šaukdavau Floryte 😉

Floryte, jums pagal nick'ą labai tiktų šie grožiai 😃

floryte floryte 09. Feb 2016, 22:20

👍🌷 pritariu, išties gražu!

jaldija jaldija 09. Feb 2016, 21:14

Labai labai gražu 👍