Versli šeima Miglė ir Mindaugas įkūrė viduramžių kiemelį

Versli šeima Miglė ir Mindaugas įkūrė viduramžių kiemelį

04. Aug 2015, 10:00 Goda_Mamyciuklubas.lt Goda_Mamyciuklubas.lt

Tokios istorijos įkvepia. Todėl be galo smagu šį antradienį pristatyti Miglę ir Mindaugą Valaičius, kurie pabėgo iš didmiesčio šurmulio, karjerų svarbiose institucijose ir vejasi savo svajonę, kurios pradžią šįkart ir pristatome. Nuo šiol visų šeimų taškas turistiniuose maršrutuose - Rietavas, kuriame Miglė ir Mindaugas įkūrė Viduarmžių kiemelį svirnas.wordpress.com.

20150803093050-65342.jpg

- Esate netradicinė šeima - viską metėte ir persikraustėte į Žemaitiją, kur nusprendėte imtis netradicinio verslo. Kodėl? 

- Iš tiesų esame iki kaulų smegenų tradicinė šeima - stengiamės šeimoje laikytis senųjų, dar iš protėvių paveldėtų tradicijų: puoselėjame žmonai, vyrui, vaikams prideramą elgesį pagal baltų kultūros normas, laikomės senųjų tradicijų šeimoje, šventėse. Greičiausiai todėl ir nusprendėme taip pasielgti. Švęsti kalendorines, šeimos šventes laikantis senųjų tradicijų ir papročių yra viena, o visą gyvenimą taip gyventi, kasdienybėje jų laikytis - jau visai kas kita. Tam reikia ypatingų sąlygų. O geriausios sąlygos yra, žinoma, kaime. Tik ką tame kaime veikti, juk negali sėdėti miške be maisto ir vandens. Tad reikėjo rasti pragyvenimo šaltinį, o mažuose miesteliuose, kur darbų trūksta, verslas yra bene vienintelis pasirinkimas.

Antra, norėjome daryti tai, kas prie širdies. Dirbti mėgiamą darbą. Kas to nenorėtų? Esu baigusi žurnalistiką ir lyginamąją politiką, bet supratau, kad darbas nuo 8 iki 17 val. yra ne man. Man svarbiausia gyvenime daryti prasmingus dalykus, matyti prasmę savo veiksmuose, o tokią didelę dienos dalį atiduodama tik tam, kad būtų pinigų, nejaučiau jokios prasmės, dariausi nelaiminga. Reikėjo kažką keisti. 

Trečia, aš labai nuoširdžiai tikiu Lietuva, jos sėkme. Noriu dirbti Lietuvai. O paprastas pilietis geriausia ką gali padaryti - kurti naujas darbo vietas (nes jų trūksta, šalyje bedarbystė), daryti viską, ką gali, kad kiltų ekonomika, gerėtų sąlygos ne tik pačiam, bet gal ir aplinkiniams darbo vietų atsirastų. Jauni žmonės privalo kurti verslą, jei yra patriotai. 

- Kaip kilo mintis atidaryti viduramžių kiemelį?
- Gali būti, kad likimas lėmė man gimti ne tuo laiku, kada turėjau gyventi - visą gyvenimą svajojau apie viduramžius, norėjau persikelti į juos. Jei kas sukurtų laiko mašiną, ir dabar viskuo rizikuodama sutikčiau būti tuo bandomuoju triušiu, kad bent akies krašteliu pamatyčiau viduramžius. Daug kas mano gyvenime ir dabar viduramžiška - save laikau senojo baltų tikėjimo žmogumi, esu romuvietė. Iš viduramžių kyla mano vertybinės, moralinės normos, mano dievai, kurie teikia man stiprybės įveikti gyvenimo sunkumus - o jų buvo daug. Todėl išsiugdžiau užsispyrimą, drąsą ir tvirtą teisingumo poreikį. Žodžiu, viduramžiai yra didelė ir svarbi gyvenimo dalis, ne tik pomėgis. Todėl norėjosi sukurti erdvę, kurioje patys jaustumėmės gerai, ir kuri domintų kitus, būtų naudinga kultūros palikimui, pilietiškumo, patriotizmo, meilės istorijai ugdymui.
20150803093152-76958.jpg
- Kodėl pasirinkote Rietavą? 
- Rietave gyvena Mindaugo seneliai. Tai ir yra atsakymas - čia turėjome pas ką apsistoti (pustuštis trijų kambarių butas), čia yra žemės, kurioje ir vystome savo veiklą.
- Ar anksčiau domėjotės viduramžiais, kiek ir kuo konkrečiau? 
- Nuo pat paauglystės užsiimame veikla, kuria skleidžiame etninę kultūrą su Romuva, Lietuvos jaunimo ramuva, Mindaugas neseniai įstojo į gyvosios istorijos klubą "Leitgiris". Tose veiklose organizuodavome vasaros ir žiemos stovyklas, įvairius amatų mokymus, sutartinių mokyklas ir kita. Koncertuodavome su grupe "Kūlgrinda". Šioje veikloje ir įgijome reikiamų žinių. Dabar ne tik viduramžių kiemelį darome, bet jau kuris laikas atliekame šeimos švenčių apeigas norintiems - vaiko vardynų, vestuvių, palydime mirusius senovinėmis giesmėmis. Taip pat nuo rugsėjo ketiname Žemaitijoje tęsti Vilniuje pradėtą švietėjišką veiklą - eiti į mokyklas su istorijos, mitologijos pamokomis.
- Kaip viduramžių gerbėjai laikosi Lietuvoje? 
- Gerbėjai gerbėjams nelygu. Yra gyvosios istorijos klubai, jie atkuria tik materialią kultūrą, o senojo tikėjimo puoselėtojai, tokie kaip romuva, didesnį dėmesį teikia dvasinei kultūrai. 
- Kaip vyko verslo kūrimas? Nuo ko pradėjote? 
- Iš tiesų Viduramžių kiemelis yra tik iš dalies mūsų verslas. Gal pirminis noras buvo daryti verslą, bet kartu buvo noras dirbti idėjai. Dabar yra taip, kad daugiausia tai yra darbas iš idėjos. Mes nerašėme rimtų verslo projektų, sumąstę idėją paprasčiausiai pasiteiravome žodžiu vietos amatininkų, ar jiems tai būtų įdomu. Bet realybė yra tokia, kad tokie specifiniai dalykai kaip tautinės juostos ar pan., nėra tos prekės, kurias daug ir dažnai kas pirktų. Jos gali būti dovanai ar kokiai progai naudingos. Bet amatininkams iš tos prekybos maža naudos. Tad ir mokesčio už vietą iš žmogaus, kuris nieko neuždirba, imti negalime. Bet norime, kad kiemelis veiktų. Tad dabar didžioji dalis vykstančių ten veiklų yra nemokama ir mes iš to jokios finansinės naudos negauname. Ar tai verslas? Iš dalies. Šalia kiemelio yra mūsų automobilių stovėjimo aikštelė, kuri yra mokama, tad kiemelis vilioja į ją klientus. Mokamos yra kai kurios pramogos, pavyzdžiui, šaudymas lankais. Ateityje galvojame pristeigti daugiau įdomybių, kurios galbūt ir duos apčiuopiamą finansinę naudą. Bet kol kas išleidome pinigus, pristatėme visokių rakandų ir tiek (juokiasi).

- Atidarymas įvyko vos prieš kelias savaites - kuo jis buvo ypatingas?

- Mums - tik tuo, kad tai jau buvo mūsų kūrinys. O šiaip tokie panašūs renginiai su liaudies dainomis, amatais, karybos pristatymu vyksta daug kur. Bet Rietave tai buvo naujovė, žmonės stebėjosi tuo kitoniškumu, domėjosi.

- Ką žmonės gali pamatyti paprastą dieną užsukę pas jus? 

- Kiekvieną kartą vis skirtingai, todėl apie tai, kas bus tą ar kitą sekmadienį, bus pranešame facebooke  ir mūsų bloge svirnas.wordpress.com. Kiekvieną sekmadienį bus šaudymas lankais, prekiaus amatininkai, bet ir jie ne visada bus tie patys, keisis. O šiaip kviesime įvairias folkloro ir neofolkloro grupes, vyks įvairūs mokymai, užsiėmimai, planuojame ateityje ir vaikų stovyklas. 

20150803093202-46797.jpg

- Kokie ateities planai, kaip plėstis, kuo pritraukti lankytojus?

- Turime ir dar keistesnių idėjų, bet nenorime jų atskleisti, bijome, kad kas pasivogs ir padarys anksčiau už mus (šypteli) - komercinė paslaptis. Dar, kaip minėjau, pradėsime rengti vaikų stovyklas. Bet ir jų pobūdžio nenoriu atskleisti.

- Kur reklamuojatės ar planuojate reklamuotis?

- Reklamai pinigų neturime, tad yra socialiniai tinklai, mūsų blog'as, susidomėję žurnalistai, tokie kaip Jūs. Taip pat padarėme dideles iškabas. 

- Pagrindiniai lankytojai - lietuviai ar užsieniečiai? 

- Po pirmo karto sunku įvertinti, bet, manau, lietuviai bent kol kas. 

- Ką veikėte prieš tai - kaip tai padėjo šiam verslui? 

- Mes dar jauni, mums po 24 metus. Iki šiol studijavome, aš magistro studijas baigiau mėnesį po dukros gimimo, dirbau Vilniaus universitete Viešųjų ryšių ir informacijos skyriuje vyresniąją specialiste. Mindaugas irgi studijavo, magistre buvome kursiokai. Specialybė niekaip neprisidėjo prie kiemelio kūrimo. Bet prisidėjo veiklos romuvoje, įgyta patirtis organizuojant įvairias panašias veiklas.

- Ką apie šį pasirinkimą mano jūsų artimieji ir draugai? 

- Draugai, kurių dauguma yra bendraminčiai, labai palaikė ir skatino. Vienas draugas užsuko į svečius Rietave tada, kai jau buvome daug kuo nusivylę, ir ilgai kalbėjo, kol vėl įkvėpė motyvacijos veikti.

O štai artimieji žiūrėjo įvairiai, tėvai gal labiau palaikė, o seneliai sunkiai suprato idėją. Jiems atrodė, kad užsiimame niekais.

20150803093214-32660.jpg

- Kas šiame versle sunkiausia? 
- Sunkiausia tai, kad iš esmės tai ne visai gali būti verslu, daugiau idėjine veikla. Tenka ieškoti kitų idėjų, kurios padėtų ir užsidirbti. Dar sudėtinga su tais žemaičiais - jie kad ir domisi, mato, kad kažkas vyksta, bet prieiti nedrįsta. Stovi jie už kilometro ir vienas kito klausinėja, kas ten vyksta, bet ateiti neateina, nes nedrąsu, nors juk iš esmės tai nieko nekainuoja.

- Kiek viskam reikėjo investicijų, kur jas gavote?

- Atvirai sakant, ėmėme ir investavome šeimos santaupas. Kartais atrodo, kad kvailai pasielgėme, o kartais - kad esam jauni ir bus dar tų santaupų. Užsidirbome, susitaupėme iš anksto.

- Papasakokite apie dukrytę - koks vardas, kiek jai laiko ir kaip tėvystė įtakojo pradėti šį verslą?
- Dukrelė Žemyna gimė gruodžio 4 dieną, jai rugpjūčio 4 sueis 8 mėnesiai. Iš tiesų Žemyna buvo labai tiksliai suplanuotas vaikas. Aš esu žmogus, kuris mėgsta tiksliai planuotis, man tai yra labai svarbu. Mėgstu tvarką gyvenime. Kadangi buvau tik baigusi bakalauro studijas ir iš esmės susiradusi Vilniaus universitete pirmąjį nuolatinį savo darbą, taip pat vakarais lankiau paskaitas, nes studijavau Vilniaus universiteto Tarptautinių santykių ir politikos mokslų institute magistrantūrą, tai reikėjo tokiu metu susilaukti vaikų, kad būtų ir darbo stažas (Žemyna gimė beveik dienų tikslumu, kai aš išdirbau tuos reikiamus metus) motinystės išmokoms gauti, ir spėčiau pabaigti magistrą (magistrinį darbą gyniausi, kai Žemynai buvo maždaug mėnuo). Su dievų pagalba, pavyko viskas tobulai pagal planą. Buvome suplanavę, kad gimus Žemynai bandysime kurti savo verslą, kad nereikėtų grįžti į darbą, tik nežinojome, ką tiksliai darysime. Buvo įvairių minčių. Tad kovo mėnesį jau keliavome į Rietavą, o liepą atidarėme kiemelį. Labiausiai savo verslą sukurti norėjome todėl, kad galėtume turėti laisvą darbo grafiką, taip daugiau laiko skirtume vaikams, galbūt net nereikėtų vesti į darželį. Svajojame apie didelę šeimą, norime penkių vaikų, o kur didmiestyje su tiek vaikų dėtis? Tikimės susikurti verslą, pragyvenimo šaltinį, pasistatyti tinkamo dydžio namą savo žemėje ir galėti turėti tokią šeimą, kokios norime.

- Ar dairėtes - yra kažkas panašaus užsienio šalyse?

- Ne, nesidomėjome užsieniu. Bet šį tą žinome ir be domėjimosi. Panašiai veikia kai kurie muziejai, Vokietijoje yra bendruomenė, nuolat gyvenanti viduramžiuose ir priimanti turistus.

- Po penkerių metų Viduramžių kiemelis... 

- Po penkerių metų tai jau nebus vien viduramžių kiemelis. Bet labiausiai svajojame pasistatyti seno žemaitiško numo rekonstrukciją. Tačiau tam dar reikės palaukti lėšų, o gal atsiras norinčių prisidėti. 

Artimiausias renginys Viduramžių kiemelyje- rugpjūčio 9 dieną, o daugiau informacijos www.facebook.com/events/445139572322860/ ir svirnas.wordpress.com

Pirma nuotrauka - Vidmanto Balkūno, kitios nuotraukos Linos Berneckės

20150803093226-72077.jpg

floryte floryte 04. Aug 2015, 10:49

Nuostabi idėja👍. Sėkmės jos autoriams tolimesniame idėjos auginimo kelyje😀