Versli šeima Vaida ir Giedrius: "Norime pakviesti šeimas daugiau sportuoti"

Versli šeima Vaida ir Giedrius: "Norime pakviesti šeimas daugiau sportuoti"

10. Jun 2014, 11:00 Goda_Mamyciuklubas.lt Goda_Mamyciuklubas.lt

Šiandien rubrikos svečiuose - visa versli šeima, su kuria norintys jau galėjo susipažinti gyvai, "Mamyčių klubo" susitikime. Tai Vaida ir Giedrius Junevičiai, kurie įkūrė "Vaikų sportą", kuris organizuoja įvairius fizinės veiklos užsiėmimus nuo pačių mažiausių iki didesnių vaikų tiek gimtadieniuose, tiek ir nuolatiniuose būreliuose.

20140609135050-24887.jpg

- Kaip ir kada kilo mintis organizuoti sporto užsiėmimus vaikams?

Vaida: dažnai su vyru kalbėdavomės, kad norim kurti bendrą veiklą, kuri būtų daugiau nei darbas, vienytų, teiktų džiaugsmą. Giedrius – puikus mokytojas, mokiniai jį dievina, jis moka vaikus sudominti, geba juos valdyti. Jo šeimos sporto ir aktyvaus gyvenimo tradicijos perėjo ir į mūsų šeimą. 

Giedrius: mano darbas yra susijęs su mano hobiu. Sportuoti esu įpratęs nuo mažens, be aktyvaus užsiėmimo nepraeina nė viena diena. Sportuoti skatinu tiek savo mokinius, tiek savo šeimą. Mintis vesti tokius užsiėmimus kilo prieš kelis metus, kai patys ieškojome, kur sportuoti sūnui Dominykui ir tuo metu tinkamos aktyvių užsiėmimų veiklos jam neradome.

Vaida: bet, ko gero, labiausiai mus įkvepia veikti žinojimas, kad galime kloti prasmingus pamatus vaikams. Mes matome iš savo ir kitų patirties, kad sportas ir aktyvus gyvenimo būdas duoda labai daug. Norime, kad vaikai tai patirtų. Mums kur kas svarbiau pažadinti judėjimo džiaugsmą vaike, nei parengti profesionalų sportininką. Manome, kad, jei vaikas nuo mažumės patirs, kad judėjimas duoda džiaugsmo, energijos, jei  įpras būti aktyvus „teisingai“ (t. y. ne šiaip išlieti energijos perteklių, o tolygiai ir tikslingai atliekant pratimus, apimant įvairias raumenų grupes), jei galų gale tai darys su įkvėpimu, teigiama atmosfera ir pamilęs sportą, atsivers nauji keliai, kad ir kur jie vestų – į sportą, meną, verslą, teisę, pedagogiką – visai nesvarbu. Mums atrodo, kad viena iš svarbiausių savybių yra smalsumas: bandyti, tikrinti, tyrinėti. Ir, kas žino, gal tie mūsų vaikai tikrai kažką reikšmingo ir svarbaus atras, pavyzdžiui, savo gyvenimo kryptį. Svarbu, kad su vidiniu užsidegimu ir džiaugsmu. „Vaikų sportas“ kartais tampa tiesiog pretekstu dalintis šiuo požiūriu. Aktyviai. Smalsiai. Sportiškai. Įdomiai. Įvairiai. Su visa šeima. 

- Kokiu principu vyks užsiėmimai – kaip būrelis, varžybos, kokiose vietose? 

Vaida: nuo šių metų pradžios užsiėmimus vedame Buivydiškių (Vilniaus raj.) valstybiniame darželyje, nuo gegužės mėn. - privačiame Gineitiškėse esančiame darželyje „Geniukas“. Pradėjome bendradarbiauti pirmiausia su darželiais, kuriuos lankė ar lanko mūsų vyresnysis sūnus Dominykas. Plėsdami savo veiklą siūlysime mūsų sporto būrelį ir kitiems darželiams. Šiuo metu renkame ikimokyklinio amžiaus (2-7 m.)  vaikų grupes sportuoti nuo rudens privačios „Šaltinėlio“ mokyklos (J. Jasinskio g. 16 G),  taip pat Vilniaus Gabijos gimnazijos (Pašilaičių g. 13) patalpose. Pavasarį atšilus orams kviesime sportuoti gamtoje, pavyzdžiui, Vingio parke.

Giedrius: rudeniui renkame naujas vaikų grupes, kuriose jie sportuotų su kitais vaikais. Taip pat siūlome užsiėmimus, kuriuose vaikai galėtų sportuoti kartu su vienu iš tėvelių, kadangi norime paskatinti tėvus leisti prasmingai ir nenuobodžiai laiką su vaikais. Vaikams labai svarbus yra tėvų pavyzdys, jų palaikymas, paskatinimas. O patys užsiėmimai atrodo kaip būrelis, varžybos ir žaidimas viename. Kiekvieną užsiėmimą sudaro tam tikrų grupių pratimai, atsižvelgiant į vaikų amžių, pajėgumą, nusiteikimą. Naudojame daug ir įvairios sporto įrangos: kamuolius, žiedus, kopėtėles, tinklus, lazdas – vaikai turi galimybę per kiekvieną užsiėmimą išbandyti daug skirtingų sporto šakų. Ilgainiui tai padeda atrasti aiškesnius pomėgius. 

Vaida: beje, vis dažniau tenka matyti susidomėjimą vesti užsiėmimus vaikų gimtadienio šventėse. Tad ketiname tuo užsiimti aktyviau: organizuoti veiklą vaikų gimtadieniuose ir kitose šeimos šventėse, pavyzdžiui, krikštynų metu.  Užsiėmimuose labai skatiname dalyvauti ir tėvelius – bendra veikla labai vienija, suteikia smagių įspūdžių.

20140609135255-15939.jpg

- Pavadinimas labai aiškus - nesinorėjo kažko įmantresnio, vaikiškesnio?

Vaida:  pavadinimu kreipiamės į tėvelius, nei vaikiškai, nei įmantriai – nuoširdžiai ir aiškiai.

- Ar tai jūsų šeimai papildoma veikla ar taps pagrindiniu pajamų šaltiniu?

Giedrius: veikla ką tik užgimusi - kol kas dar smulki. Šiuo metu patys tyrinėjame situaciją: kiek sutiksime panašiai mąstančių šeimų, veiklių, sportuojančių, suprantančių fizinio aktyvumo reikšmę vaikų rutinoje. Ir žiūrėsime, kas nugalės: sportas ar kompiuteris (juokais). „Vaikų sportą“ laikome žymiai svarbesne veikla nei tiesiog papildomu užsiėmimu, jam skiriame daug savo laisvo nuo esamų darbų laiko.

- Kaip vyko visi paruošiamieji "techniniai" darbai - įmonė, puslapis, inventoriaus įsigijimas?

Vaida: įmonės kol kas nesteigėme, vykdome individualią veiklą. „Vaikų sporto“ veiklos organizatorė esu aš, pagal išsilavinimą  – teisininkė, tad visi organizaciniai ir su veiklos įforminimu susiję klausimai yra mano sritis. Sporto užsiėmimų vedimu ir sporto inventoriumi rūpinasi Giedrius. Esame be galo dėkingi mums praktiškai nuo pat veiklos pradžios talkinančiai  išradingajai Daliai (inspiruoklis.lt), kurią laikome savo komandos dalimi. Ji  rūpinasi „Vaikų sporto“ įvaizdžiu, reklama ir kitais su komunikacija susijusiais klausimais: logotipu, apranga, apipavidalinimu, padeda administruoti svetainę. O inventorių „išieškoti“ padeda vaikai – per treniruotes Giedrius vis moko naujų pratimų ir stebi, kas labiausiai tinka vaikams, ko dar trūksta. Taip po truputį atsiranda vis daugiau ir įvairesnių priemonių sportuoti.

20140609135445-19129.jpg

- Kiek reikėjo investicijų verslo pradžiai ir kam daugiausiai?

Giedrius: mūsų veiklos pradžioje ir dabar daugiausiai investicijų reikia sporto užsiėmimams skirtam sporto inventoriui, kurio šiuo metu esame įsigiję labai įvairaus. Manome, kad jis yra gana svarbus, siekiant įdomių, vaikams nenuobodžių, nepasikartojančių užsiėmimų. 

Vaida: kol kas „Vaikų sporto“ veikla reikalauja daugiau investicijų nei teikia pajamų, bet iš tėvelių sulaukiame daug teigiamo grįžtamojo ryšio ir palaikymo. Tai mus motyvuoja nesustoti ir tikėti savo veikla.

- Kokias reklamos priemones esate numatę?

Vaida: norėtume sudaryti sąlygas tėveliams „pačiupinėti“, kas tas „Vaikų sportas“ yra. Bendradarbiaudami su „Mamyčiu klubu“ ir su www.vilniusvaikams.lt esame numatę renginius, kuriuose  užsiėmimus vaikams vesime nemokamai. Mūsų  veikla domisi ir  didelis ratas draugų  bei pažįstamų, kurie pasitiki Giedriumi kaip pedagogu ir žada savo vaikus leisti į  užsiėmimus. Taip pat rekomenduoja šiuos užsiėmimus savo draugų vaikams. Geriausia reklama – atsiliepimai ir rekomendacijos. Atsiliepimai įkvepia net ir mus! Tęsti, ką pradėjome.

20140609140021-87368.jpg

- Ar Vilniuje turite daug konkurentų? Analizavote juos?

Vaida:  ŽINOMA! Kiekviename žingsnyje – konkurentai. Juk pagalvokite, kiek iš mūsų yra norinčių pradėti reguliariai sportuoti, o kiek tuo užsiimančių... Ir net, jei užsiimate, kiek pagundų nesportuoti, suvalgyti dar vieną jau tikrai papildomą bandelę, įsijungti televizorių ar kompiuterį, užeiti į dar vieną „Facebook“ puslapį! Kažin, ar galima surasti konkurencingesnę aplinką (ir juokais, ir rimtai)? Už tai mums labai svarbu surasti tas išskirtines, ypatingas, žavias šeimas, kurios tiki, kad prisijaukinti aktyvų gyvenimo būdą ir aktyvų smalsumą nuo mažų dienų (pačiame šeimos branduolyje) – svarbu. Kuo daugiau mūsų tokių susiburs, tuo stipresnė dvasia ir palaikymas?

- Kokia svajonė - kaip po kažkiek metų atrodys "Vaikų sportas"?

Giedrius: svajojame po kelerių metų turėti patalpas, kuriuose galėtume nuolat dirbti, vesti užsiėmimus, organizuoti vaikų ir šeimos šventes, kurti "Vaikų sportas" plėtros planus. 

Vaida: norime suburti savo bendraminčių (šeimų su vaikais) bendruomenę, taip skatindami šeimas su vaikais laisvalaikį leisti aktyviai . Turime svajonių dėl „Vaikų sporto“ plėtros ir naujų veiklų, tikimės plėsti savo žinias, kaupti patirtį, dirbti kaip treneriai abu su Giedriumi ir tuo neapsiriboti. 

20140609140111-12051.jpg

- Verslas, suprantu, yra bendras šeimos, bet kaip esate pasiskirstę darbais? Kas už ką atsakingi?

Vaida: mano indėlis yra visi organizaciniai reikalai, bendravimas su klientais, veiklos koordinavimas, suderinimas būsimų reikalų ir darbų su kitais komandos nariais. Giedriaus – suplanuoti ir vesti užsiėmimus, analizuoti  veiklą , domėtis užsiėmimų ir sporto inventoriaus naujovėmis, bendrauti su vaikų tėveliais,  rengti pasiūlymus, programas. Dalia atsakinga už mūsų veiklos viešinimo veiklą, reklamos priemones, puslapio administravimą ir visas kitas  idėjas, pristatant mūsų veiklą ir paslaugas.

- Papasakokite apie savo sūnelius - kiek jiems metų, kas juos prižiūri ir kaip jie reaguoja į šią tėvelių veiklą?

Vaida: mes auginam du aktyvius berniukus: ketverių Dominyką ir beveik dvejų Lauryną. Dominykas lanko darželį, Laurynas dienos metu, kai mama dirba, leidžia laiką su tėčiu arba aktyvia jauna aukle, kuri prižiūri Lauryną, kartu su savo panašaus amžiaus sūneliu. 

Giedrius: berniukams labai patinka sportuoti. Jeigu yra kamuolys,  kitų žaislų ir veiklų gali ir nebūti (juokiasi). Kamuolį jie spardo praktiškai nuo gimimo – vienas senelis yra futbolo treneris, kuris juos taip pat skatina sportuoti, yra mokytojas, autoritetas ir pavyzdys sveiko ir aktyvaus gyvenimo...

Vaida: „Vaikų sporto“ veikloje jie abu lygia greta su mumis dalyvauja. Jie  šios veiklos įkvėpėjai ir bene aktyviausi dalyviai! Didžiuojamės jais, iš tiesų jie nuo mažens labai panašūs į mus su vyru, nenustygstantys vietoj, be galo smalsūs, nemaištauja dėl mūsų šeimoje esančio intensyvaus gyvenimo ritmo, o priešingai – vis smalsauja, ką šiandien veiksime, kur važiuosime, ką išbandysime (šypsosi). Kol kas jie visai nesinaudoja (nežaidžia) kompiuteriu ar telefonais (skirtingų nuo kitų savo bendraamžių, ypač vyresnėlio), mažai žiūri televizoriaus ir mes tuo labai džiaugiamės.

20140609140209-37991.jpg

- Kokia jūsų nuomonė apie šiuolaikinių vaikų fizinį aktyvumą?

Giedrius: vaikai per mažai juda ir yra per mažai tėvų skatinami sportuoti, aktyviai ir sveikai gyventi. 

Vaida: dėl neaktyvaus gyvenimo būdo jiems vėlesniame amžiuje kyla įvairių problemų. Pavyzdžiui, stereotipiškai - mergaitėms dėl antsvorio, berniukams dėl įvairių sveikatai žalingų užsiėmimų, kuriuos jie išbando, kai neturi prasmingos papildomos  veiklos. Kai sportuoji, esi priverstas žengti už savo komforto zonos ir tiesiog veikti. Juk, kai į tave atskrieja kamuolys, net, jei tau smagiausia būtų patyliukais tupėti kamputyje, esi priverstas judėti ir spręsti situaciją, kad nenukentėtum nuo kamuolio. Atrodo – elementaru. Bet tokie įgūdžiai ir įpratimas padeda aktyviau reaguoti į aplinką, žmones, skirtingas situacijas, tuos pačius iššūkius. Nemanome, kad visiems reikia būti nutrūktgalviškai aktyviems – ne! Pavyzdžiui, intravertams reikia erdvės ir prisijaukinimo. Bet įgūdžiai aktyviai spręsti – išlieka. Mes taip pat išskiriame smalsumą kaip ypatingą savybę. Manome, kad smalsumas padeda išeiti iš komforto zonos žaismingai ir patraukliai. Skatina surizikuoti. O mainais gali gauti žymiai daugiau atradimų ir sprendimų.  

- Ar nebaisu pradėti savo verslą? 

Vaida: mes tiesiog tikime aktyvaus gyvenimo pranašumu. Šiuo metu tas tikėjimas įgauna „Vaikų sporto“ pavidalą. Mums labiau smalsu nei baisu. Statome po plytą savo viziją. Turime didelius ir rimtus planus, bet juk žinome, kad verslas – tai ne statinys. Džiaugiamės tuo, ką turime šiandien: norus, užsidegimą, šaunius atsiliepimus, palaikymą, komandą. Labai didžiuojamės savo partneriais: vaikais ir jų tėveliais.

Galiausiai apsiginkluojame tuo pačiu smalsumu – ir pirmyn už komforto zonos ribų. Kas žino, ką atrasime...

- Tradicinis klausimas – kiek tėvystė įkvėpė jus imtis šio verslo? 

Vaida: visiškai tiesiogiai vykdyti šią veiklą mus įkvėpė mūsų vaikai. Jie yra aktyvūs berniukai, kuriems be galo patinka smagiai leisti laiką sportuojant šeimos ar draugų rate. Jiems, kaip ir mums su vyru, reikia nuolatinio veiksmo, aktyvios veiklos, bendravimo. 

Giedrius: mėgstame planuoti šeimos išvykas, atostogas – mus visus tai įkvepia kasdienybėje, laukiam to, tuo vienas kitą skatinam. Norime ir kitiems palinkėti gyventi aktyviai,  pakviesti šeimas daugiau sportuoti ir savo pavyzdžiu vaikus nuo mažens mokyti gyventi sveikai.  

"Vaikų sportas" pasieksite jų tinklalapyje www.vaikusportas.lt arba socialiniame tinkle - www.facebook.com/vaikusportas.

Nuotraukų autoriai - fotojura.lt ir Gytis Grigėnas

B20140609140246-44208.jpg