Verslios mamos Jolita, Dovilė ir Akvilė pristato sveikus skanėstus LABU

Verslios mamos Jolita, Dovilė ir Akvilė pristato sveikus skanėstus LABU

11. Apr 2017, 11:42 Goda_Mamyciuklubas.lt Goda_Mamyciuklubas.lt

Mažoji bendrija „LABU“, kurią įkūrė trys verslios mamos Akvilė, Jolita ir Dovilė, prieš gerą pusmetį Lietuvos rinkai pristatė unikalų saldumyną, kurį valgančių vaikų tėvai džiaugiasi ir vis dar negali patikėti, kad natūralus produktas gali būti toks skanus. Todėl džiovintos vaisių tyrės „LABU skanėstai“ patinka ne tik vaikams, bet ir jų tėvams, kurie taip pat nori ir mėgsta sveikai užkandžiauti.  

20170403164144-22574.jpg

- LABU - unikalus produktas Lietuvoje, papasakokite kas tai yra? 

Jolita:  LABU skanėstai – tai džiovintos vaisių, uogų ir daržovių tyrės juostelės, puiki alternatyva vaikams vietoje saldumynų, o suaugusiems – idealus užkandis. 

Unikalu tuo, kad LABU skanėstai yra sukurti ir gaminami mokslo laboratorijoje, pritaikant inovatyviausias ir pažangiausias mokslines žinias, kas leidžia produktuose išlaikyti maksimalų maistinių medžiagų, skaidulų ir vitaminų kiekį.

Juos gaminant naudojama visa vaisių valgomoji dalis: sultys, minkštimas ir susmulkinta odelė, kurioje, priklausomai nuo žaliavos rūšies, yra nuo 30 iki 60 proc. žmogaus organizmui reikalingų biologiškai vertingų medžiagų (fenolinių medžiagų, vitaminų, ląstelienos, pektino ir kt.). O džiovinimo metu iš vaisių pašalinus vandenį visos vertingos medžiagos, taip pat ir vitaminai, maistinės skaidulos yra 4-5 kartus labiau sukoncentruojamos. Būtent todėl LABU skanėstai yra biologiškai labai vertingas produktas. 

- Kaip kilo mintis sukurti šiuos skanėstus?

Dovilė:  Sveikas, sveikatai naudingas, natūralus ir ekologiškas maistas visuomet sudarė ir sudaro pagrindinę, prieš tai tėvų šeimos, o dabar ir mano pačios šeimos, raciono dalį. 

Visuomet domėjomės kokybiškais, sveikais produktais ir jų ieškojome parduotuvėse. Taip pat visą laiką traukė sukurti ką nors naujo, unikalaus pasitelkiant mokslininkus, maisto technologus bei panaudojant tik Lietuvoje augančius vaisius, uogas ir daržoves. 

Akvilė: Susipažinus su maisto pramonės sektoriuje dirbančiais mokslininkais sužinojome apie jų jau gaminamus produktus bei galimybes, sutapus požiūriui, tikslams ir idėjoms kartu sukūrėme tai, ką dabar vadiname LABU skanėstais. 

 20170403164230-97152.jpg

- Kaip vyko visas kūrimo procesas nuo idėjos iki... Čia juk ne kojinę numegzti :)

Akvilė:  Tai buvo ilgas ir nuoseklus mokslininkų darbas, kuriant inovatyvius maisto produktus, kuris buvo prasidėjęs dar prieš mums susitinkant. Tikriausiai mes susitikome labai geru laiku, kai mokslui reikėjo verslo, kad galėtų savo idėjas įgyvendinti ir paversti realiais produktais.

- Kur viskas gaminama? 

Jolita : Šiuo metu LABU skanėstai gaminami LAMMC Sodininkystės ir daržininkystės instituto mokslo laboratorijoje Babtuose, Kauno rajone. Džiaugiamės, kad Lietuvoje yra galimybė  bendradarbiauti verslui ir mokslui. 

- Esate trys mamos - kaip pasiskirstote darbus?

Dovilė: Esame pasiskirstę veiklos sritis, už kurias esame atsakingos. Tačiau visus pagrindinius sprendimus priimame kartu, viena kitą papildome ir palaikome. 

Jolita: Kiekviena iš mūsų turime skirtingas kompetencijas, kiekviena turime didelę motyvaciją išmokti naujų dalykų, mokomės viena iš kitos ir iš mūsų kartu priimtų sprendimų bei patirties. 

 20170403164327-24260.jpg

- Sakoma, jei nori rasti priešą - pradėk verslą su draugu. Ar nebijote susipykti? 

Jolita: Natūralu, kad kiekvienoje komandoje kyla įvairių diskusijų. Svarbiausia yra atskirti emocijas nuo situacijos. Kai kalbame verslo reikalais kartais esame itin konkrečios, kartais net kategoriškos, bet visada vadovaujamės dviem dalykais – logika ir entuziazmu. Kai šie du dalykai dera tarpusavyje – visi sprendimas būna be pralaimėjimo! 

Dovilė: Kartais tikrai būna situacijų, kai reikia nesutikti su viena kitos nuomone, pasiginčyti, bet suprantame, kad turime bendrą tikslą ir geri tarpusavio santykiai jam pasiekti būtini. 

- Kaip sugalvojote pavadinimą? 

Akvilė:  Pavadinimą sugalvoti nebuvo lengva. Teko daug laiko sugaišti analizuojant, skaitant, ieškant prasmių. Norėjosi, kad pavadinimas būtų trumpas, žaismingas, lietuviškas, atitiktų prekės ženklo nešamą pozityvumą, atsakomybę. 

Manome, kad LABU įkūnija visai tai. Žodis „LABU“ turi tiek aliuziją į laboratoriją, kurioje ir gimsta skanėstai, tiek yra ir trumpo lietuviško neformalaus ir itin draugiško pasisveikinimo forma. 

 20170403164429-67768.jpg

- Ar rašėte verslo planą? Kodėl?

Dovilė: Verslo plano nerašėme, turėjome pagrindines gaires, tikslus ir jų siekėme. Nenorėjome daug laiko sugaišti teoriniams dalykams, kurie praktikoje dažnai keičiasi. 

Jolita: Mano nuomone, smulkaus verslo plano rengimas ne visada yra geras sprendimas, per šį laiką jau galima susikurti Facebook paskyrą viešinimui, išsinuomoti el.parduotuvę ir pradėti realius pardavimus. Užtenka turėti veiklos principus, kryptį ir judėti pirmyn. Labai svarbu reaguoti į tai, ką sako ir siūlo klientai bei partneriai. Dėl to mes esame lankstūs ir tai yra mūsų stiprybė. 

Kur jau pardavinėjama LABU?

Dovilė: LABU skanėstų galima įsigyti mūsų internetinėje parduotuvėje www.labulabu.lt, o taip pat ir nemažoje dalyje kitų prekybos vietų  visoje Lietuvoje. LABU skanėstais taip pat jau prekiaujama Londone parduotuvių tinkle „Vida & Sons”, tikimės, kad netrukus sėkmingai užbaigsime ir kitas derybas su pardavimo vietomis užsienyje.  

- Ar dalyvaujate mugėse? Kodėl? 

Dovilė: Mugės nėra mūsų pagrindinė pardavimo vieta, todėl labai atsirenkame, kurioje mugėje norime dalyvauti ir tai būna vos kelis kartus per metus. Muges labiau vertiname kaip rinkodaros priemonę, kuri padeda didinti produkto žinomumą. 

 20170403164516-15053.jpg

- Kaip planuojate plėstis?

Jolita: Lietuvos rinkai LABU skanėstus pristatėme vos prieš pusmetį, todėl plėstis galimybių yra dar labai daug ir šiuo metu tai yra pagrindinis mūsų tikslas. Žinoma, turime tam tikrą viziją, kur norime matyti savo produkciją, o kur ne, todėl labai tikslingai ieškome naujų pardavimų vietų. LABU skanėstų tikrai nenusipirksite bet kur, jų nerasite prekybos centruose. Labai džiaugiamės pastebėję, kad specializuotos sveikų produktų parduotuvės pačios labai aktyviai ieško naujų produktų, dėl to mus labai dažnai susiranda. Šis produktas yra išties unikalus, nes jis pats save parduoda! 

LABU skanėstai neretai tampa išskirtine verslo dovana, juos vis dažniau atranda valstybės institucijos, kurios ieško išskirtinių, Lietuvą reprezentuojančių dovanų užsienio partneriams.  

Taip pat matome didelį potencialą asmeninių švenčių, ypač vaikų, srityje. Jau bendradarbiaujame su taip pat unikaliu projektu Lietuvoje – „Maisto dėžutė“, kuri renginiams ir privatiems asmenims siūlo įvairias užkandžių dėžutes, kuriose nuo šiol galima rasti ir natūralius LABU skanėstus.  

- Ar žadate užkariauti užsienio rinkas? Nuo ko pradėsite? Ar ten didelė konkurencija? 

Dovilė: Po truputį pradeda rastis partnerių užsienyje, kur jau išsiuntėme pirmuosius LABU skanėstus. Užsienio rinkose konkuruojame su milžinišku kiekiu kitų produktų, todėl natūralu, kad konkurencija yra didžiulė, tačiau visur unikalus produktas randa savo pirkėją. 

Jolita, kaip jūsų kitos veiklos? Ar dar skiriate joms dėmesio?

Jolita: Kuo daugiau darai, tuo daugiau padarai ir spėji, nes išmoksti planuoti savo laiką ir tada jo užtenka viskam. Be šios veiklos turiu labai mėgiamą pagrindinį darbą. LABU skanėstai ir kitos mano veiklos (aksesuarai ir litais „Mano litai“ ir socialinio verslo projektas www.uzuguostisonline.lt)  – užklasinė veikla ir papildoma mano motyvacija. Nė viena veikla nekliūna viena kitai, priešingai – papildo, nes kiekvieną patirtį gali panaudoti skirtingose situacijose. 

20170403164807-52191.jpg

- Papasakokite apie visų savo vaikučius - kokie vardai, kiek metų ir kaip derinate darbus ir motinystę?

Jolita: Aš turiu vieną dukrytę, kuriai jau treji. Dovilė ir Akvilė augina po du vaikučius. Akvilė - dvi dukrytes, aštuonerių ir penkerių metų amžiaus. Dovilė turi trimetį sūnų ir vienerių dukrytę.  

Kadangi tik viena iš trijų mamyčių šiuo metu vis dar yra vaikučių priežiūros atostogose, didžiausia dalis organizacinių, reikalų tenka jai. Kitos mamytės turi labai aiškias funkcijas, kurias atlieka laisvu nuo pagrindinio darbo metu.

Būti mama ir derinti darbus tikrai yra nemažas iššūkis ir tikrai tenka kartais užduotis nukelti nakčiai ir savaitgaliams. Tačiau LABU teikia labai daug džiaugsmo, suteikia galimybę save realizuoti, tobulėti, įgyvendinti įdomias idėjas, susipažinti su įdomiais žmonėmis, sulaukti daug gerų atsiliepimų.

- Kuris LABU skonis populiariausias?

Dovilė: LABU skanėstai yra keturių skonių - Obuolių ir morkų; Obuolių ir juodųjų serbentų; Slyvų, obuolių ir morkų bei visų skanėstų asorti viename pakelyje.

Sunku išskirti vieną skonį, kadangi jie visi yra mėgstami ir unikalūs. Sau patinkantį LABU skanėstą tikrai ras ir saldesnius, ir šiek tiek rūgštesnius skonius mėgstantys smaližiai.  

Galima paminėti, kad suvalgę LABU skanėstą, gausite tiek vitaminų, maistinių medžiagų ir skaidulų, kaip, pvz., suvalgius obuolių ir morkų skanėstą 1 obuolį ir pusę morkos;obuolių ir juodųjų serbentų skanėstą 1 obuolį ir 14 uogų juodųjų serbentų uogų; slyvų, obuolių ir morkų skanėstą   6 slyvas, pusę obuolio ir  pusę morkos. 

- Dabar atsigręžus atgal - kuris darbas buvo pats sudėtingiausias? Ką darytumėte kitaip?  

Akvilė: 

Sunkiausia galbūt pradedant veiklą, susijusią su maistu, yra išsiaiškinti visus reikalavimus pakuotėms, jų ženklinimui, taip pat pradžioje yra per daug svarstymų, tobulumo paieškos, todėl galbūt kitaip nedaryčiau nieko, tik greičiau ir ryžtingiau priiminėčiau kai kuriuos sprendimus. Reikia mažiau kai kur svarstyti, o daugiau daryti. 

- Ką patartumėte kitiems, kurie norėtų imtis verslo, susijusio su maistu?

Dovilė: Tai viena iš sričių, kurioje didelė konkurencija ir kainos prasme konkuruoti su užsienio gamintojais labai sunku, bet konkuruoti kokybe, išskirtinumu tikrai galima. 

Jolita: Sunkiausia yra pradėti, bet šis etapas yra sąlyginai labai trumpas, o po to prasideda labai įdomi veikla. O kuo didesnis iššūkis – tuo daugiau kūrybos ir turi daugiau galimybių išsiskirti. Svarbiausia nepradėti plaukti pasroviui, kokia veikla beužsiimtum. Nuobodūs dalykai niekam neįdomūs! 

Ačiū už pokalbį!

LABU paskanauti galite www.labulabu.lt ir mamas pakalbinti www.facebook.com/labulabu.lt