Verslus tėtis Nerijus įkūrė Demokratinę mokyklą!

Verslus tėtis Nerijus įkūrė Demokratinę mokyklą!

17. Feb 2015, 12:00 Goda_Mamyciuklubas.lt Goda_Mamyciuklubas.lt

Ypatingas svečias šįkart Verslios mamos rubrikoje. Tėtis Nerijus Buivydas, seniai besidomintis švietimo ypatybėmis, nusprendė Lietuvoje išbandyti visame pasaulyje veikiantį kitokios mokyklos principą ir šiemet įkūrė Demokratinę mokyklą (www.demokratinemokykla.lt). Todėl labai įdomu pristatyti pokalbį apie idėją, jos pagrindus ir vystymą!

20150216112648-20382.jpg

- Kur ir kada pirmą kartą išgirdote apie demokratinės mokyklos principus?

- Prieš penkerius metus su kolege dalyvavome Birštone vykusioje švietimiečių konferencijoje Ką daryti, kad vaikai norėtų eiti į mokyklą“. Ten buvo atvykęs svečias iš Anglijos, kuris pristatė bene seniausią Demokratinę mokyklą – „Summerhillbei jos veikimo principus ir metodus. 

- Kaip kilo mintis atidaryti tai Lietuvoje?

- Turbūt tame renginyje, klausant apie Demokratinio ugdymo filosofiją, jos požiūrį į vaiką bei veiklos modelį, pasamonėje ir gimė mintis – štai, čia yra būtent tai, ko trūksta Lietuvai, ką mes turime padaryti. Tada dar savanoriavome neformalaus ugdymo organizacijoje Sėkmės mokykla, bet naujos mintys greitai paskatino palikti senus darbus ir pereiti dirbti į švietimo sektorių. Taip po truputį pradėjome ruoštis tam, kas dar tik įvyks 2015 m. rugsėjį.

- Mokyklą atidaryti yra rimtas ir ne vieno žmogaus darbas - iš ko susideda komanda, kada pradėjo ruoštis, kokie didžiausi iššūkiai, kaip vyksta visas kūrimasis?

- Kartu su kolege Donata prieš porą metų atidarėme būrelį priešmokyklinukams, kurio tikslas buvo parodyti, kaip Demokratinio ugdymo principai gali būti pritaikyti praktiškai ir kuo tai naudinga vaikams. Kartu su ja pradėjome brandinti ir Demokratinės mokyklos idėją, kuri po truputį virsta realybe. Turime didelę bendraminčių ir  patyrusių konsultantų komandą, tačiau didžiausi iššūkiai lieka susiję ne su žmonėmis, o su finansų pritraukimu mokyklos patalpų įrengimui ir remonto darbams atlikti.

- Kaip radote patalpas? Kuo jos ypatingos?

- Pačios patalpos mums ne buvo tiek svarbios, kiek aplinka, kurioje jos yra. Svarbiausias reikalavimas - kad mokykla būtų gamtoje, t.y. apsupta medžių, dideliame žaliame plote, kuriame vaikai galėtų daryti projektus, mokytis lauko klasėje, turėtų šiltnamį, dūktų gryname ore. Džiaugiamės, kad Vilniaus savivaldybei padedant tinkamas patalpas radome Aukštuosiuose Paneriuose esančiame pušyne.

20150216112756-55649.jpg

- Mokykloje svarbiausi mokytojai - kur rasti tokių, suprantančių demokratinės mokyklos idėją?

- Lietuvoje mokytojų, turinčių darbo patirties Demokratinėse mokyklose nėra, tad ieškojome labiausiai tokiom idėjom pritariančių ir praktikoje dalį principų taikančių profesionalų. Mums svarbu ne tik tai, kad mokytojai turėtų darbo su vaikais patirties, bet ir juos mylėtų, gerbtų, padėtų, gebėtų prisitaikyti prie vaikų poreikių, tartųsi priimant sprendimus ir kitaip suteiktų galimybę kiekvienam vaikui pasijausti svarbiu.

- Ar lankėtės panašiose mokyklose užsienyje?

- Taip, esamę aplankę dvi pagrindines Demokratines mokyklas Anglijoje: Summerhillir Sands School. Nors mokyklos šiek tiek skiriasi, bet su abiem palaikome glaudžius ryšius, jų specialistai konsultuoja mus atidarant pirmąją Demokratinę mokyklą Lietuvoje. 

- Kuo ši mokykla skirsis nuo paprastų valstybinių mokyklų?

- Bene didžiausi skirtumai bus du. Pirma, mūsų mokykloje vaikai galės rinktis ką, kada ir kaip mokytis, t.y. mažiau mokytis tų dalykų, kurie tuo metu juos ne taip domina, ir daugiau laiko praleisti tose pamokose, kurios itin patinka. Taip eisime kiekvieno vaiko indvidualaus domėjimosi ir autentiškos asmenybės formavimosi keliu. Antra, kiekvienas mokyklos moksleivis galės dalyvauti ir balsuoti priimant svarbiausius mokyklos sprendimus bendrų susirinkimų metu. Taip leisime kiekvienam vaikui mokykoje pasijausti svarbiu bei praktiškai mokytis sprendimų priėmimų ir atsakomybės.

- Jūs siūlote labai įvairius mokėjimo planus, kur išlaidas sumažinti gali tėvai, prisijungdami prie mokyklos veiklos. Ar tai pasiteisina? 

- Esame netradicinė mokykla, tad netradiciškai žiūrime ir į mokėjimo galimybes. Stengiamės sudaryti sąlygas kuo platesniam tėvų ratui, kurie norėtų leisti savo vaikus į Demokratinę mokyklą. Be standartinės ugdymo kainos siūlome sumažintą kainą tiems tėvams, kurie turės galimybę prisidėti prie mokyklos savo savanoryste ar kitais resursais. Jau turime tėvų, kurie dirba buhalterijos srityje ir pasiruošę savo paslaugas teikti mokyklai.

- Kiek ir kokių klasių bus renkama šiais metais?

- Artėjančiam rugsėjui renkame priešmokyklinukų, pirmą ir antrą klases. Džiaugiamės kasdien augančiu tėvų susidomėjimu ir sparčiai artėjame prie išsikelto tikslo - pirmuosius mokslo metus Demokratinėje mokykloje norime pradėti kartu su 25 vaikais (bendrai per visas tris amžiaus grupes).

Susipažinti su mumis kviečiame internetinėje svetainėje www.demokratinemokykla.lt, socialiniame tinkle Facebook, taip pat Lietuvoje vykstančių vaikų ugdymui skirtų konferencijų, parodų, seminarų ir panašių renginių metu.

- Kuriate ne tik mokyklą, bet ir demokratinio ugdymo institutą. Kas tai ir kam tai?

- Lietuvos mokyklose ugdymo procesas per daug unifikuotas ir negebantis prisitaikyti prie skirtingų vaikų poreikių. Suprasdami, kad dėl to vaikai dažnai praranda motyvaciją mokytis, nesijaučia mokykloje gerai, nusprendėme parodyti, kad galima šią situaciją pakeisti. Tam šalia mokyklos steigiame institutą, kuris Demokratinio ugdymo principus diegs ir norinčiose keistis valstybinėse ugdymo įstaigose. Institute sukaupta ekspertinė patirtis ir metodika galės būti pritaikyta skirtingose mokyklose. Tikime, kad tai pradės pokyčius švietime ir mokyklose bus daugiau laimingesnių vaikų.

- Papasakokite apie savo vaikus - kiek metų, kokie vardai, kokias mokyklas ar darželius jie lanko?

- Mūsų Bernardui prieš kelias savaites suėjo du metukai. Pavyko patekti į valstybinį lopšelį-darželį „Gėlynas, kuriuo esame labai patenkinti. 

20150216112946-95556.jpg

- Ar jis lankys demokratinę mokyklą?

- Žinoma. Sūnus yra didžiulė paskata ir motyvacija atidaryti mokyklą. Demokratinė mokykla yra geriausia, ko linkėčiau savo vaikui.

- Kokius darbus dirbote prieš tai ir kaip tai padeda kuriant mokyklą?

- Šešerius metus teko darbuotis dviejose didelėse kompanijose rinkodaros srityje, tačiau prieš ketverius metus išėjau iš verslo sektoriaus ir savo karjerą paskyriau švietimui. Patirtis dirbant lyderiaujančiose įmonėse buvo be galo naudinga: išmokė vadybos, finansų valdymo, efektyvesnio laiko planavimo. Visos šios kompetencijos praverčia dabar atidarant mokyklą.

- Kiek tėvystė įkvėpė jus šiam projektui?

- Mokyklos idėja gimė dar prieš tampant tėčiu. Labai džiaugiausi, kad susipažinus su būsima žmona mūsų požiūriai į vaikų auklėjimą ir ugdymą bei jo svarbą sutapo. Manau, mes puikiai vienas kitą papildome ir įkvepiame tolimesniems darbams. Kai gimė Bernardas, siekis atidaryti mokyklą įgavo naują prasmę.

Ačiū už atsakymus!

Daugiau informacijos apie Demokratinę mokyklą galite rasti www.demokratinemokykla.lt arba www.facebook.com/demokratinemokykla