Vienas žaislas - keli žaidimai

Vienas žaislas - keli žaidimai

07. Feb 2020, 15:05 Mamos dienoraštis Mamos dienoraštis

Socialinėje erdvėje, internete ir įvairiose knygose galima rasti daug idėjų, kaip lavinti vaikus: įvairūs žaislai ir žaidimai iš namie rastų daiktų: kruopos, makaronai, kartonas, dėžės, virvelės, segtukai, kaladėlės, šiaudeliai... ir iš viso to galima sugalvoti begalę žaidimų: spalvų pažinimo, rūšiavimo pagal spalvas, dydžius ar formas. 

Ir nereikia ieškoti kažkokių imantrių dalykėlių. Kiekvienuose namuose atsiras smulkmenų, kurios taps puikiu lavinančiu žaidimu.

Mano "atradimas" yra labai labai primityvus ir paprastas, viskas, ko reikia - magnetinė piešimo lenta ir kelios smulkmenos.

Kodėl magnetinė lenta? Todėl, kad ji, skirtingai nuo popieriaus lapo, gali būti panaudota daug kartų. Nupieši, ištrini ir vėl nupieši. Lygiai taip pat puikiai tiks speciali magnetinė lenta, ant kurios galima piešti markeriais arba kreidelėmis. 

Tačiau šiandien mes žaidžiam su paprasta nešiojama magnetine lenta, kurią galima pasiimti ir į kelionę ( nes jos būna skritingų dydžių).

Tai ką gi galima nuveikti?

Galima tiesiog piešti!

Galima žaisti žaidimą: "atspėk kas" arba "mama, nupiešk man"

Pirmu atveju mama arba vaikas kažką piešia, kitas spėja, kas tai. Štai, prašom, šuo - pudelis ?

Antru atveju vaikas arba mama piešia tai, ką "užsisakė" kitas. Tai gali būti gyvūnas, daiktas, automobilis, reiškinys. Žodžiu, bet kas.

Galima mokytis figūrų: imame bet ką: formeles, kaladėles, delionės dalis, dežutes, kinderio "lukštus). Dedame ant lentos ir apipiešiam. Štai ir gauname kvadratą, stačiakampį, trikampį, apskritimą ir ką tik norim.

Galima lygiai taip pat piešti gyvūnų siluetus. Tam puikiai tinka smulkesni žaisliukai. Ideliai - vaflinės kaladėlės. Jos yra plokščios, tad jas langva padėti ant lentos ir apiešti. Demonstruojam žirafą! Ją galima ir nuspalvinti. ( jei piešiame ant baltos markerių lentos - tai ir skirtingomis spalvomis).

Su vyresniu vaiku galima mokytis skaičių arba raidžių, braižyti linijas ir taip lavinti rankytę. Galima ir mokytis skaičiuoti!

Na, o jei lavintis ir mokytis nesinori, galime tiesiog pažaisti kryžiukus-nuliukus :) mūsų atveju apskritimus-trikampėlius :)

O gal aš dar ne viską išvardinau ir jūs žinote daugiau būdų? :)