Vyrai taip pat suserga krūties vėžiu

Vyrai taip pat suserga krūties vėžiu

08. Jul 2011, 00:00


Kaip teigia Vilniaus universiteto Onkologijos instituto gydytoja onkologė Audronė Lukšytė, džiugi žinia, kad paskutiniu metu Lietuvoje padėtis gerėja, mažėja užleisto vėžio atvejų ir šiaip mažiau įtartinų atvejų.

 

Jei anksčiau ir važinėdama su „Rožiniu autobusėliu“, ir dirbdama Vilniaus universiteto Onkologijos institute dažnai rasdavau jau aiškų vėžį, paskutiniu metu pasitaiko vos vienas kitas įtarimas – moterys ima vis labiau prisižiūrėti, daugėja informacijos.

 

Liga yra liga – ją reikia gydyti. Kuo anksčiau pradedama gydyti, tuo geresni rezultatai. Iš praktikos galiu pasakyti, kad jaunoms merginoms krūties vėžys nustatomas labai retai, merginų iki 20­ties metų neprisimenu apskritai. Daug kas priklauso nuo ligos stadijos, ar ji agresyvi, ar sėkminga operacija, koks taikytas gydymas, ar nustatytos metastazės ir kuriose vietose (kauluose, kepenyse, smegenyse ar limfmazgiuose), ir kaip stipriai pacientė nori išgyti.

 

Dar penkerius metus nuo ligos gydymo mes dažnai bendraujame su pacientėmis: pirmus dvejus metus ji atvyksta kas 3 mėnesius, o likusius dvejus metus – kas pusę metų. Po to užtenka kartą per metus pasitikrinti, nes rizika, kad liga atsinaujins ar atsiras naujas darinys, išlieka, tačiau žymiai mažesnė.

 

Per metus krūties vėžiu suserga 10–15 vyrų. Tai yra tikrai nedidelis skaičius palyginus su 1 300–1 400 moterų. Vyrams, kaip ir moterims, taikomas toks pats gydymas.

 

VšĮ Šiaulių apskrities ligoninės Onkologijos klinikos radiologė-echoskopuotoja Jolanta Tatlauskaitė:

 

Pasitaiko labai įvairių ligos atvejų, svarbiausia, kad moteris laikytųsi nurodymų. Atsimenu, buvo viena pacientė, kuri savo nuožiūra nusipirko kelialapį ir išvažiavo į sanatoriją. Ten paatostogavo, pasikaitino saulėje, matyt, lankėsi netinkamose procedūrose. Taip krūties vėžys, prasidėjęs vienoje krūtyje, išplito į kitą, po to į visą organizmą. Šis atvejis man įstrigo atmintyje – moteris negali imtis savarankiškai gydytis, nes tai gali baigtis labai blogai. Taip pat negalima delsti – yra tekę matyti atvejų, kai auglys yra sutraukęs jau visą krūtinę, kartais atsiranda ir atviros žaizdos.

 

Svarbu, kad moteris reguliariai tikrintųsi ir po gydymo. Tokių atvejų, kai vėžys nebeatsinaujina, yra kur kas daugiau. Tai džiugina, nes kitaip būtų nelengva dirbti. Visgi, pasitaiko atvejų, kai procesai suaktyvėja ir po dešimties metų, todėl negalima pamiršti tikrintis. Norėčiau moterims palinkėti mylėti save ir prisižiūrėti. Jų sveikata reikalinga jų šeimai, artimiesiems, draugams.

 

Vyrai taip pat suserga krūties vėžiu. Man yra pasitaikęs tik vienas toks atvejis. Nors piktybiniai navikai nedažni, kur kas dažniau vyrams diagnozuojami gerybiniai navikai. Viena priežasčių – tai maisto papildai, skirti raumenų masei didinti. 

 

 

1

 

www.nedelsk.lt