Žarnyno mokykla: kaip padėti sau?

Žarnyno mokykla: kaip padėti sau?

05. Jan 2015, 22:06 InetaBu InetaBu

Jei susiduriate su pilvuko problemomis - šis straipsnelis kaip tik Jums :) Jei dažnai sutrinka virškinimo veikla, laukiatės ar esate neseniai pagimdžiusi, tikiuosi ši informacija Jums padės. Taigi, pirmiausia reikia išmokti dvi taisykles: išmokite teisingai valgyti ir daugiau judėkite. 

Teisingai pasirinktame maiste turi būti daugiau nesuvirškinamų medžiagų. Šių medžiagų nesuskaido žarnyno fermentai ir jos neversta maisto medžiagomis. Nesuvirškinamos skaidulinės medžiagos yra labai naudingos, nes sugeria daug vandens, išbrinksta ir labai padidina maisto košelės tūrį. Tai sudirgina žarnos sienelę, išsiskiria daugiau virškinimo fermentų, sustiprėja žarnų judesiai, o maisto košelė aktyviau stumiama žemyn. 

Nevirškinamos skaidulinės medžiagos į žarnyną gali patekti tik iš augalinės kilmės maisto produktų. Geriausias jų šaltinis yra iš javų pagaminti maisto produktai. Trijose iš rupių ruginių miltų iškeptos duonos riekelėse yra apie penkiolika gramų skaidulinių medžiagų, o tai sudaro apie pusę dienos normos. Daugiausia skaidulinių medžiagų yra kviečių sėlenose. 

Daug skaidulinių medžiagų rasite džiūvėsiuose, ruginėje duonoje, miežinėse kruopose, avižiniuose dirbsniuose, rupių miltų makaronuose, salieruose, ridikėliuose, brokoliuose, kopūstuose, salotose, džiovintose figose, slyvose, dalulėse, abrikosuose, įvairiose uogose, kriaušėse, obuoliuose, ananasuose, pupelėse, žirneliuose, lęšiuose, migdoluose, lazdyno riešutuose.

Visus šiuo produktus į savo racioną turėtumėte įvesti pamažu, o ne staiga. Iš pradžių reikia maistą labai gerai sukramtyti, organizmas turi apsiprasti, kad nevyktų nemalonus pilvo pūtimas ir kiti reiškiniai. 

Taip pat reikia nepamiršti per dieną išgerti apie tris litrus skysčių. Su maisto produktais organizmas per parą gauna apie pusantro litro skysčių. O likusį kiekį reiktų papildyti geriant vandenį. 

Kalbant apie fizinį aktyvimą, itin gerai žarnyno veiklą veikia ištvermę ugdančios sporto šakos: ėjimas greitu žingsniu, ilgų distancijų bėgimas, važiavimas dviračiu, plaukimas, irklavimas, mankšta. Sportuoti reikia tris kartus per savaitę. 

Linkiu linksmo pilvuko :)