Zebriukas - žaisliukas

Zebriukas - žaisliukas

16. Jun 2020, 17:15 Mamos dienoraštis Mamos dienoraštis

Turbūt visi žinote tokius jojimo arkliukus - žaislus, kurie turi tik galvą ir vietoj kūno -  pagalį. Jį apžergi ir "joji". Man atrodo, kad dabar tai gan primirštas žaislas, būdingas "aniems seniems" laikams.

Beje, net labai seniems laikams - viduramžiams.

Pvz., štai dailininko Alonso Sánchez Coello paveikslas, kuriame vaizduojamas Diego Félix - Austrijos princas, taip pat  Astūrijos ir Portugalijos princas vaikystėje (1577m.)

paveikslas iš interneto

O jei pasižvalgysime dar atidžiau, tai šį žaislą  aptiksime Indijos provincijoje Radžastane ( pažodžiui - "Karalių žemė"). 

Nors tikslių duomenų, kur ir kada atsirado šis žaislas nėra, yra žinoma, kad jis buvo labai populiarus viduramžiais Anglijoje ir ne tik. Jį labai mėgo vaikai ir dažnai savo laisvalaikį leisdavo būtent taip jodinėdami. Angliškai jis vadinasi hobby horse, gal dėl to žodis hobby prigijo kalbant apie laisvalaikio užsiėmimus. Beje, panašius arkliukus jodinandavo ir suaugę ( per miesto ar kaimo šventes ir vaidinimus).

Arkliukas imitavo tikrą žirgą, ir taip, kaip dabar berniukai ir mergaitės stumdo spiriamas mašinėles, taip anuomet berniukai jodinėjo tokiais arkliukais. Manau, kad mergaitėms šio žaislo neduodavo... nors gal ir klystu.

Na, bet nukrypau į tolių tolius. Norėjau papasakoti, kad sumaniau atgaivinti šį žaisliuką. Kol kas jis dar paslėptas, nes ruošiau jį šventei, bet labai tikiuosi, kad vaikams patiks.

Pagaminau jį iš kartoninės tūtos nuo dovanų popieriaus. Pasitaikė itin ilga ir tvirta. Tiesa, iš pradžių tiesiog išpjoviau dvi kartono juostas ir tarp jų tvirtinau galvą. Bet laiku pamačiau, kad turiu tinkamesnį variantą.

Galvą piešiau ir kirpau irgi iš storesnio kartono. Dažiau akriliniais dažais.

Tik viena maža smulkmena. Pas mane išėjo ne arklys, o zebras. Ir iš tiesų, kodėl būtinai turi būti arklys? Mano mažąjam patinka zebrai. Lai būna zebras! O juk gali būti ir dramblys, ir gal net žirafa, be abejo, ir tradicinis arkliukas.

Ir jei pagaminčiau tokių kelis, galima rengti lenktynes.

Na, užsisvajojau. Masinei gamybai neturiu laiko ir resursų ? 

Bet kaip vienkartinis projektas labai patiko. Nėra sunku pasigaminti!