Žindant pastoti neįmanoma - mitas ar tiesa?

Žindant pastoti neįmanoma - mitas ar tiesa?

02. Feb 2016, 13:00 Mamyčių klubas Mamyčių klubas

Šis klausimas iškyla ne vienai kūdikį žindančiai mamai. Reguliariai žindant, vaikelis gali saugiai maitintis mamos pienu, o moteris gali nepastoti. Visgi, ar verta pasikliauti tik žindymu, vengiant pastoti?

Krūtimi maitinanti mama negalės pastoti, jei, pasak akušerės ginekologės Rasos Dubinkienės, atsižvelgs į šias taisykles: 

  • vaikeliui ne daugiau nei pusę metų;
  • moteriai nėra prasidėjusios mėnesinės;
  • kūdikį maitinate tik savo pienu ne rečiau kaip kas tris valandas dieną, o naktį – ne rečiau kaip kas keturias valanandas;
  • naktinis žindymas yra viena iš būtinų sąlygų, nenorint pastoti.

Tačiau tai nėra šimtaprocentinis garantas, kad nepastosite laikantis visų šių taisyklių.

„Tai teorija, kuri atitinka tikrovę. Tačiau buvo atvejų, kai ir laikydamasi šių nurodymų, pora pastojo praėjus pusei metų. Kodėl tap atsitiko, nežinia“, – pasakojo akušerė.

Atnaujinti lytinius santykus gydytojai pataria praėjus 6-8 savaitėms po gimdymo, tačiau kiekvienos moters atvejis yra individualus, tad pirmiausia vertėtų apsilankyti pas savo gydytoją ginekologą, kuris ir įvertintų sveikatos būklę.

Motina gamta padarė gerą pusiausvyrą – reguliariai žindant vaikelis gali saugiai maitintis mamos pienu, o jūs galite nepastoti ir neprarasti kūdikio maitindama bei, žinoma, kokybiškai maitinti kūdikį bent iki pusės metų.

Mėnesinių metu pakinta pieno skonis

Pasak akušerės, pasirodžius mėnesinėms, šiek tiek pakinta pieno skonis. Tad nenustebkite, jei kūdikis jų metu nenorės žįsti krūties.

„Tada mamos supanikuoja ir galvoja, kad kūdikiui jau užtenka, kad jis galbūt jau užaugo ar pieno pritrūko, tačiau to priežastis – prasidėjusios mėnesinės. Tik nenustokite maitinti ir toliau duokite vaikui krūtį, nes pasibaigus mėnesinų ciklui vėl viskas grįš į savo vėžes“, – aiškino akušerė.

Jei neplanuojate susilaukti kito vaikelio dar žindant vieną kūdikėlį, būkite būdrios su vaikučio maitinimu ir miegu naktį.  Anot akušerės, jei vaikas miega 4-5 valandas naktį, mamos mano, kad tai nėra blogai.

„Žinoma, nėra blogai, tačiau jau yra praleistas maitinimas. Todėl negalima garantuoti, kad nepastosite, nes yra sutrikdytas maitinimo režimas. Jūsų hormoninis fonas toks, jog gali įvykti pastojimas. Tad būkite budrios“, – sakė R.Dubinkienė.

Ar jūs žindydamos vaikelį dar kartą pastojote?