"Akušerė skuba į pagalbą": pilvo diegliukai, "viru viru košę" ir kiti patarimai

07. Feb 2018, 09:00 Egle_Mamyciuklubas.lt Egle_Mamyciuklubas.lt

Akušerė, žindymo konsultantė Ieva Girdvainienė primena, kad mamai, sugrįžusiai po gimdymo į namus, svarbu ne tik rūpintis vaikeliu, bet ir savimi. Visuomet normalu prašyti pagalbos ir patarimų.

Taigi, dažnas kūdikių baubas – pilvuko diegliai - neaplenkė ir Simos sūnelio Augusto, kuriam neseniai sukako mėnuo.

Akušerės patarimai:

  • gerosios bakterijos
  • vaistukai pilvukui, kuriuos turi rekomenduoti šeimos gydytojas
  • mankšta
  • masažas. 

O kokią įtaką mažylio pilvukui turi pačios mamos mityba? Ką valgyti ir gerti, o ko, šiukštu, negalima, kad nepakenktume žindomo kūdikio dar nebrandžiai virškinimo sistemai?

Yra dvi nuomonių stovyklos: vieni sako, kad galima valgyt viską, o kiti riboja maistą kaip senais laikais. 

"Tačiau kraštutinumai nėra gerai. Maitinanti mama turi valgyti viską, bet įvertinant savo dietą. Man patinka dietologų patarimas, jog valgyti turime tiek, kiek telpa į vieną delną. Taigi, kad ir valgytumėte alerginius produktus, tačiau vieną porciją, pvz vieną mandariną, nieko blogo nenutiks - jūs matysite, ar esate jam alergiška per 12 valandų", - patarė akušerė Ieva.

Griežtų mitybos taisyklių nėra, nes juk visos esame skirtingos. Vienų mažylių mamos gali valgyti viską, kitiems mamos mityba labai jaučiama. Kartais pakanka pamasažuoti mažylio pilvuką ar pavažinėti su kūdikiu autokėdutėje ir dujos pasišalina.

Kol mama ir akušerė namų princą aptarinėja, jis vis dar saldžiai miega. Kol mažylis miega, Ieva pataria padaryti delniukams "viru viru košę" - labai sveika ir naudinga.

20180206175532-25667.jpg

Kol Augustas dar toks mažas, specialistė primena vilnones kojinaites jam užmauti kasdien. 

"Iki trečio mėnesio jas turėkite. Vilnonės kojinės reikalingos ne tik dėl šilumos. Kadangi jos šiek tiek "kanda", taip dirgina vaikučio pėdų raškus ir primena mažyliui, kad reikia kvėpuoti. Juk mes visi baiminamės apnėjos - staigios naujagimių mirties sindromo", - pasakojo akušerė.

Nepamirškite vis pamasažuoti ne tik mažylio pilvuką, bet ir nugarytę sukamaisiais judesiais pagal laikrodžio rodyklę.

20180206180503-21895.jpg

Būtina pasivaikščioti lauke nors trumpai

Ieva primena, kad kasdien mamos su kūdikiais (kad ir kokie jie maži bebūtų) turėtų išeiti į lauką. 

"Iki minus 10 drąsiai galite eiti kiekvieną dieną, o laukas šiek tiek išvargina. Deguonis duoda kitokį aktyvumą, kūdikio skruostai užrausta. Galite būti apie valandą arba tiek, kiek leidžia jūsų žindymo laikas", - patarė akušerė.