10 mitų apie naujagimius

10 mitų apie naujagimius

04. Aug 2014, 07:00 Mamyčių klubas Mamyčių klubas

Didelė dalis patarimų, kurie anksčiau atrodė savaime suprantami, pasirodo, neturėjo jokio mokslinio pagrindo. Pažiūrėk, kokie yra 10 labiausiai paplitusių mitų apie naujagimius. 

Mitas: Naujagimai geriau miega tamsiame kambaryje ir tyloje.

Tiesa: Nors kai kurių kūdikių tikrai yra jautrus miegas, tačiau daugeliui naujagimių šviesa ir triukšmas neturi jokios reikšmės. Be to, jei mažylis pripras užmigti tyloje, jam sunku bus užmigti skirtingose situacijose.

Mitas: Kai mažyliui pakyla temperatūra, reikia jį išrtinti degtine, kad temperatūra sumažėtų.

Tiesa: Ištrinimas kūdikio kūnelio degtine temperatūros nesumažins, be to, tai nėra saugu, nes alkoholis greitai susigeria į odą.

Mitas: Klasikinės muzikos klausymas didina IQ.

Tiesa: Muzika gali praturtinti mažylio gyvenimą, bet nėra tyrimų, kurie patvirtintų, kad klasikinės muzikos klausymas gali pagerinti proto sugebėjimus.

Mitas: Mažyliui reikia leisti paverkti, nes imant dažnai ant rankų, galima jį išlepinti.

Tiesa: Iki 4 mėnesių amžiaus kūdikiai turi kelis nusiraminimo būdus - jei žino, kaip čiulpti, kad nurimtų, jiems patinka, kai juos ima ant rankų ir sūpuoja. Kai mažylį tėvai ima ant rankų, jis žino, kad tėvai šalia, todėl jam ramu ir saugu. Todėl lepinimas šiuo atveju niekuo dėtas. 

Mitas: Mažylį reikia žadinti naktį, kad pakeistumėme šlapias sauskelnes.

Tiesa: Šiuolaikinės sauskelnės sugeria šlapimą puikiai iki 12 val., todėl normalu, jei naktį ir nepakeisite sauskelnių. Bet jei kūdikis naktį pakakojo, žinoma, jas reikia pakeisti. Tai kenkia, ypač mergaitėms, gali atsirasti sauskelnių dermatitas ir šlapimo pūslės infekcija.

Mitas: Pirmaisiais metais buteliuką reikia sterilizuoti po kiekvieno maitinimo.

Tiesa: Buteliuką ir žinduką reikia sterilizuoti pirmą kartą, kai išpakuojate, o toliau užtenka išplauti vandeniu ar skysčiu vaikų indams plauti, sterilizuojant tik retkarčiais.

Mitas: Pats saugiausias būdas guldyti vaiką - ant pilvo.

Tiesa: Pats saugiausias būdas migdyti vaiką - ant nugaros. Kažkada gydytojai manė, kad guldant ant nugaros yra rizika užspringti, bet dabar mano, kad migdant vaiką ant pilvo yra didesnė Staigios kūdikių mirties rizika.

Mitas: Košė pirmaisiais metais kūdikiui padeda išmiegoti ilgiau

Tiesa: Nereikia primaitinimo pradėti anksčiau nei nuo 4 mėnesių, jei kūdikis maitinamas mišinuku, ir ne anksčiau 6 mėnesių, jei maitinamas krūtimi. Tyrimais įrodyta, kad kūdikiai, kuriems papildomas maitinimas buvo duotas anksčiau nei sulaukus 4 mėn., miegojo prasčiau nei tie, kurie buvo primaitinami vėliau.

Mitas: Svarbu laikytis griežto maitinimosi režimo.

Tiesa: Geriausia maitinti mažylį pagal poreikį, vidinis alkis praneš, kada mažylis alkanas ir kada sotus. Griežtas mitybos režimas, ypač pirmaisiais mėnesiais, gali negatyviai įtakoti vaiko maitinimosi įpročius.

Šaltinis: www.parents.com


Ką manai apie šiuos mitus? Su kuo sutinki ir su kuo nelabai?