17 vaiko pasiekimų per pirmuosius dvejus metus

17 vaiko pasiekimų per pirmuosius dvejus metus

25. Jul 2016, 09:00 Mamyčių klubas Mamyčių klubas

"Kaip greitai bėga tas laikas. Neseniai, rodos, mažylį parsivežėme iš gimdymo namų, o štai jis jau sėdi, ropoja ir vaikšto, taria pirmuosius žodelius" - turbūt ne viena taip galvojame. Pažiūrėkime, kaip mūsų mažyliai iš naujagimystės įeina į laimingos vaikystės etapą.

1. Šypsosi

2 – 2,5 mėn.

Pati pirmoji jūsų kūdikio šypsena gali pasirodyti jau po kelių dienų jam gimus, kai sočiai pavalgė ir pamiegojo. Tačiau tai dar nesąmoninga šypsena. Tikrąją šypseną pamatysite, kai jam bus 2 – 2,5 mėnesių, mažylis šypsosis atsakydamas į Tavo balsą.

2. Laiko galvytę

3 mėn.

Naujagimiai, kaip žinote, dar negali nulaikyti galvytės. Pirma, tam reikia stiprių kaklo raumenų, antra – vestibiuliarinio aparato treniruotės ir gero regėjimo. Visa tai išsivysto ne anksčiau nei sukakus trečiam mėnesiui, tada mažylis gali nulaikyti galvytę ne tik gulėdamas ant pilvuko, bet ir vertikalioje padėtyje.

3. Seka akimis žaisliuką

3 – 3,5 mėn.

Iki šio amžiaus mažylis dar nemoka fokusuoti žvilgsnio, nes dar neišsivystęs binokulinis regėjimas, ir abi akys dirba skirtingai. Binokulinio regėjimo (abiem akimis vienu metu) atsiradimas leidžia tiksliai vertinti atstumą iki daiktų ir sekti jų judėjimą.

4. Atpažįsta mamą ir tėtį

3 – 4 mėn.

Naujagimis gali vienodai ramiai gulėti tiek ant mamos, tiek ant močiutės ar kito žmogaus rankų. Maždaug apie 3 – 4 mėnesį mažylis jau gali atskirti mamą ir tėtį nuo kitų žmonių. O vėliau, apie 6 – 7 mėnesius, gali atsirasti baimė svetimiems žmonėms. Tačiau viskas priklauso nuo mažylio temperamento.

5. Juokiasi

4–5 mėn.

Pirmasis kūdikio juokas – viena iš džiaugsmingiausių akimirkų šeimoje kaip ir pirmoji šypsena. Dažniausiai mažyliai ima juoktis, kai yra kutenami, bučiuojami ir mėtomai į viršų. Tačiau nepamirškite apie vaikišką nuotaikų kaitą ir nenusiminkite, jeigu po pusės minutės mažylio juokas virs verksmu – vaikai jau tokie.

6. Barškina barškučiu į stalą

5 – 6 mėn.

Mažylio sugebėjimas laikyti barškutį rankose priklauso ne tik nuo jo raumenų jėgos, bet didžiąja dalimi nuo nervinės sistemos. Kūdikių nervinės skaidulos nepadengtos apvalkalu, štai kodėl judesių koordinacija sunkiai pavyksta.

Dviejų mėnesių kūdikiai išlaiko barškutį kelias sekundes, jeigu įdėsite jį į rankas. Trijų mėnesių mažyliai barškutį išlaiko ilgiau, o keturių – žaislą perima iš vienos rankos į kitą, arba į burnytę. 4-5 mėnesių mažyliai jau aktvyiai griebia viską, kas patenka po ranka, daužo į stalą, ima į burnytę.

O štai paleisti žaisliuką iš rankų mažyliui sekasi kur kas sunkiau, tai pavyksta tik nuo šešių mėnesių amžiaus. 

7. Ropoja keturiomis

6–7 mėn.

Pirmasis ropojimas daugiausiai priklauso nuo to, kaip užsiimate su vaiku, o taip pat nuo jo svorio. Iki septynių mėnesių dauguma mažylių pradeda ropoti, pirmiausia šliaužia ant pilvuko, po to keturiomis. Ropojimas labai naudingas ir padeda vystytis jo protiniams sugebėjimams. Padėkite jam šiame procese.

Sukurkite ant grindų atitinkamą aplinką ropojimui – įvairių kliūčių, kurias mažylis ropodamas galėtų įveikti. Pasistenkite, kad mažylis kasdien paropotų bent keletą metrų.

8. Sėdi savarankiškai

7–8 mėn.

Sėdėjimas priklauso nuo to, kiek stiprūs mažylio apatinės nugaros srities raumenys. Apie 4 – 5 mėnesį mažylis jau gali sėdėti su palaikymu, pvz. atsirėmęs į pagalvę, o jei griūna, tai į šoną. Tačiau neleiskite vaikučiui taip sėdėti, kol jis pats tvirtai savarankiškai nesėdės.

Iki 7 – 8 mėnesių jūsų mažylio raumenys sutvirtės, o nugaros slanksteliai taps pakankamai tvirti, kad galėtų išlaikyti krūvį.

9. Valgo pats

7–9 mėn.

Dėti į burnytę viską, kas patenka po ranka, ir tikslingai valgyti – du skirtingi dalykai. Pirmąjį kietą maistą mažylis gauna šaukšteliu sulčių ar košės pavidalu. Bet kai mažyliui ima dygti dantukai, nepamirškite, kad jiems reikia duoti darbo.

Leiskite vaikučiui ką nors įsidėti ir valgyti savarankiškai, pvz. banano gabaliuką ar obuolį. Tai galima leisti apie 7 – 9 mėn. O po kelių savaičių galėsite duoti į rankytes pakramtyti ir sausainio ar barankos.

10. Sovi, laikydamasis į baldus

7–9 mėn.

Mokantis stovėti mažyliui reikalingos ne tik stiprios kojytės, bet ir gera vestibiuliarinio aparato mankšta. Maždaug nuo 5-6 mėnesių mažylis stovi ant kojų, prilaikomas abiem rankytėmis, tačiau dar neišvystytas pusiausvyros pojūtis neleidžia ant kojyčių išsilaikyti pačiam.

Tačau pamažu vystantis vestibiuliariniam aparatui vaikutis mokosi sėdėti be paramos. Tik įsisavinęs tai, jis ima mokytis atsistoti ir stovėti. Tai vyksta gana greitai.

Todėl jei jūsų mažylis jau sėdi savarankiškai, ruoškitės – jis tuoj tuoj atsistos, laikydamasis už lovelės ar kitos atramos.

11. Pirmieji žingsniai

10–12 mėn.

Pradžioje mažylis vaikšto aplink atramą, remdamasis į sieną ar kokį nors baldą, ir dažnai krenta. Tai vyksta apie 10 – 12 mėnesius. Jeigu namuose yra kopėčios, pagalvokite apie apsauginius vartelius. Visuomet turėkite paruošę videokamerą, nes bet kurią minutę mažylis gali žengti pirmuosius žingsnelius!

12. Sako kelis žodelius

11–13 mėn.

Mažylis gali sakyti tam tikrus garsus apie penktą-šeštą mėnesį. O apie 7 – 9 mėn. jis ima naudotis liežuviu, tuomet jo vokalinis diapazonas gerokai išsiplečia, tad jau apie aštuntą mėnesį galite išgirsti pirmąjį žodį „mama“.

Apie 12 – 15 mėnesius mažylis išmoksta iki šešių žodžių, moka sakyti „ne“, pažįsta žmones iš vardų ir girdi paprastus prašymus, pvz. „Duok man meškiuką“.

13. Naudojasi šaukšteliu

12–15 mėn.

Valgyti rankomis kur kas lengviau ir smagiau nei šaukšteliu. Jei ir išmokėte mažylį naudotis šiuo stalo įrankiu, tvarkingo valgymo nelaukite. Greičiausiai mažylis šaukšteliu ištaškys košę po visą stalą. Tačiau įgūdis naudotis šaukšteliu jau formuojasi apie 12 – 15 mėn.

14. Vaikšto pats!

15–16 mėn.

Anksčiau tam, kad galėtų atsistoti, mažylis turėjo į ką nors atsiremti, arba atsistoti keturiomis, o tik po to ant kojų. Dabar jam jau ne problema iškart atsistoti, nesilaikant ir pradėti eiti.

Tik išmokęs vaikščioti jis bando bėgti. Gali net kopėčiomis į viršų lipti, bet nusileisti dar ne. To jis išmoksta gerokai vėliau, beveik dvejų metukų.

15. Supranta nesudėtingą kalbą

15–18 mėn.

Būdamas pusantrų metukų vaikas jau žino iki 20 žodžių ir gali sudaryti paprastus sakinius: „noliu nam“, „einam liulia liulia“ ir kt. Suprasti jis gali kur kas daugiau nei pats pasakyti. Jis jau stato bokštą iš 4 – 5 kaladėlių ir mėgsta šokti skambant muzikai.

16. Pratinasi sėsti ant puoduko

20160724214222-60253.jpg

18–30 mėn

Vaikas, kuris moka savarankiškai naudotis puoduku, jau beveik didelis. Tik šio sugebėjimo amžius svyruoja plačiu intervalu. Nesijaudinkite: nemokėjimas kontroliuoti tuštinimosi ir pasišlapinimasi į kelnytes normalu vaikams iki trejų metų.

17. Padeda

20–24 mėn.

Nuo šiol turėsite pagalbininką namuose. Jis noriai atlieka, ko prašomas: „Prašau, atnešk tą“, „padėk ten“, supranta ir vykdo netgi dvigubas užduotis: "eik į virtuvę ir atnešk puoduką". Kūdikystės etapas liko praeityje ir mažylis pradeda laimingą vaikystę.