3 mėnesių mažylis: ką sugeba ir ką su juo žaisti?

3 mėnesių mažylis: ką sugeba ir ką su juo žaisti?

18. Jul 2017, 11:00 Egle_Mamyciuklubas.lt Egle_Mamyciuklubas.lt

Ką trijų mėnesių amžiaus kūdikis sugeba, kokius veiksmus jau gali atlikti, ką ir kaip su juo žaisti, kokie žaisliukai jam tinkamiausi? Konsultuoja vaikų kineziterapeutė Viktorija Paltanavičiūtė, www.viktorijosmasazai.lt

Šiame amžiuje jau mažyliai geba ilgiau ir didesne amplitude “sekti” judančius, ryškius daiktus. Bando juos sąmoningai paliesti, nors koordinacija dar nėra tiksli, tačiau susidomėjimas ir bandymas paliesti jau ryškiai matomas. Geba ilgą laiką laikyti nesugniaužtus, bet jau laisvus, atpalaiduotus kumštukus. Kadangi refleksinis griebimas jau beveik išnykęs - sugeba žaisti savo rankomis bei trumpai išlaiko į delną įspraustą barškutį ar kitą daiktą.

Dažnai mažylis liečia savo kūną ir drabužius. Gulėdamas ant pilvo jau gali remtis dilbiais, iškeltą galvytę moka pasukti į vieną ir kitą pusę. Tačiau gulėdamas ant pilvuko dar nėra labai aktyvus. Iš gulimos padėties už rankų sodinant mažylį jau pastebima, kad galva nuo kūno atsilieka labai nedaug ir laikoma vidurio linijoje.

Vartymasis - tai naujas etapas ir tokio amžiaus mažieji draugai jau gali apsiversti pirmus kartelius, gulėdami ant pilvuko siūbuoja ir apsiverčia ant nugarytės.

Šiame amžiuje reikėtų skatinti kuo daugiau liesti skirtingas tekstūras turinčius daiktus. Padėkime mažyliui susipažinti su įvairiomis medžiagomis, leiskime pajusti skirtingus pojūčius - taip padėsime savo mažajam pipiriukui geriau pažinti pasaulį. Kol kas koordinuotai jie to padaryti negali, dažniausiai nevalingai rankytėmis paliečia jiems rodomą daiktą, turime stengtis jiems padėti: įdėti žaisliukus į rankytę, paliesti švelniu daiktu kūnelį ar leisti įsikibti į šaltą megztinio sagą.

Jau drąsiai galime kabinti žaisliukus virš lovytės ar gultuko, puikiai tiks judantys, šviečiantys ir grojantys žaislai. Kaitaliokite mažylio būdravimo vietas, nereikėtų visą dieną praleisti vienoje vietoje. Panešiokime, kartu apžvelkite ir “apkalbėkite” daiktus, esančius namuose ir naudojamus buityje ar Jūsų kasdieninėje veikloje.

Kadangi jau pradeda vartytis, reikėtų tą skatinti ir stebėti, ar į abi puses noras verstis vienodas. Pastebėjus, kad turi savo mėgstamą pusę - rekomenduoju daugiau skatinti verstis į tą, kurią mėgsta mažiau. Daugiau laiko jau galima praleisti ir mažylius padėjus ant žemės, čia gulint ant pilvuko jiems bus paprasčiau pakelti galvytę, taip pat ši vieta tokiame amžiuje yra saugesnė, nes niekada negalima nuspėti, kurią akimirką Jūsų mažylis sugalvos apsiversti.

Žaislai: karuselės virš lovyčių, ryškūs lengvai paimami ir nesunkūs barškučiai, judantys, skirtingų tekstūrų žaislai - mediniai, švelnūs, plastmasiniai. Taip pat garsus skleidžiantys - grojantys ar čežantys. Keičiantys spalvas ir šviečiantys. 

Rubrika "Huggies® žaidimų aikštelė" - apie tai, kaip žaisti ir kokius žaisliukus rinktis

20170629135136-28182.jpg