3 su puse Olivijos savaitė: gimimo liudijimas ir naujagimių gelta

3 su puse Olivijos savaitė: gimimo liudijimas ir naujagimių gelta

01. Dec 2014, 14:12 Goda_Mamyciuklubas.lt Goda_Mamyciuklubas.lt

Šeštadienį Olivijai bus mėnuo! Neįtikėtina. Atrodo, na jau rytojų išgyvensiu, išjausiu nuo iki, lėtai lėtai skanausiu ir mėgausiuosi juo, bet ir rytojus, ir porytojus, ir visa savaitė tiesiog pralekia neįtikėtinu greičiu. Ir vėl lieka viskas tik vos paragauta. Toks turbūt mano gyvenimo būdas.

Gimimo liudijimas

Labai džiaugiuosi vis modernėjančiomis sistemomis - Olivijai dokumentus užsakiau elektroninėje erdvėje. Vilniaus gimdymo namai išdavė elektroninę pažymą, beliko tik metrikacijos skyriaus portale pateikti elektroninį prašymą ir tik nuvykti pasiimti užsakyto gimimo liudijimo. 

Greitai ir paprastai. Atvažiavus darbuotoja klausė ar turiu popierinį pažymos variantą (jį davė VGN išvažiuojant), o aš jį pamiršau. Ai, numojo ranka ir davė be to popieriaus. Tai kilo klausimas - kodėl reikia reikalauti popierinio varianto, kai jo paskui nebereikia? 

Tai Olivija jau oficialiai turi gimimo liudijimą, dabar teks keliauti daryti paso. Tik bėda, kad pasų poskyris tokių mažiukų nefotografuoja, reikia apsilankyti foto atelje (dar tokių būna???) ir ten pasidaryti pasui tinkamą nuotrauką. 

Naujagimių gelta

Kažkaip pačiai taip neatrodė, bet visi klausdavo kodėl tas kūdikis toks geltonas. Visai stipriai Olivijai pasireiškė fiziologinė naujagimių gelta. Ir jau net neramu pasidarė, kai net ir po dviejų savaičių ji nepraėjo. Pradėjau skaityti apie pasekmes, kurios gali ištikti užsitęsus geltai ir tapo visai nelinksma. Nusprendžiau, kad reikėtų ištirti bilirubino kiekį. 

Jau šią procedūrą yra "išbandžiusi" Eleonora, kuriai tik gimus ligoninėje įtarė geltą ir ėmė iš galvytės kraują. Brrr... Todėl pradėjusi skaityti apie naujagimių gelta labai apsidžiaugiau radusi informaciją, kad vienoje privačioje klinikoje (o gal ir daugiau kažkur?) bilirubino kiekį tiria naujovišku aparatu, kur tik prideda prie odelės ir per pusę minutės nustato. Nuvažiavome, susimokėjome 30 Lt, viens du tik prilietė aparatu ir iškart rezultatai. Olivija net nepabudo! Rekomenduoju labai labai!

Sauskelnių reikalai

Kodėl naujagimiai (dar turiu paskutinę savaitę Oliviją taip vadinti) labiausiai tuštinasi naktį? Ar čia tik maniškė taip :) Dieną kartą du, bet naktį... Prieš kiekvieną valgymą keičiu. Miega Olivija puikiai, valgo triskart ir vėl parpia. Todėl naktį labai nesinori išbudinti nešant į vonią ir plaunant užpakaliuką. Todėl šiam reikalui pasitarnauja drėgnos servetėlės. Tuomet keitimas neužtrunka ir jos neišbudina. 

20141201141139-37031.jpg

Ir, aišku, kaip "Mamyčių klubo" kūdikėlis galėtų augti be "Huggies" sauskelnių? Esu tiek apie jas rašiusi, skaičiuosi, kad pagaliau džiugu, išbandžius gyvai. Ir dar smagiau, kad viskas, ką rašiau ir skaičiau - teisybė. Ir drėgmės indikatorius yra tikrai labai naudingas daiktas! Nes kartais apčiupinėju Oliviją spręsdama keisti ar ne (kai nėra rimto reikalo), o dabar užtenka pažiūrėti kokia juostelės spalva - gelsva ar žalsva ir nuspręsta. 

Kalėdos

Pas mus šiandien jau pradėjo vaikščioti kalėdinis nykštukas, kuris kasdien atneša po užduotėlę ir smulkmenėlę. Smiltė su Eleonora nustebo, kad nykštukas pamiršo Oliviją. Teko sakyti, kad dar nežinojo, bet būtinai praneš Kalėdų seneliui apie ją. 

Tad turiu atvirą klausimą - ką dovanoti pusantro mėnesio laiko kūdikiui Kalėdų proga? Norisi kažko atminčiai, nes visa kas reikalinga (ir ne tik) turiu. Žaislai, drabužiai, priežiūros priemonės - viso šio gėrio kalnai, o norisi dovanoti kažką prisiminimui. 

Smiltei pirmųjų Kalėdų proga senelis buvo atnešęs nuostabų stiklinį žaisliuką. Žadėjau tęsti tradiciją ir dovanoti kasmet, kad susirinktų žaisliukų kolekciją, bet pirmas sudužo ir baigėsi tradicija net neįsibėgėjus.

Gal turi minčių ką dar galima padovanoti? 

 

02. Dec 2014, 00:06

O gal muzikinę dėžutę? Jų yra įspūdingų, daug geriau nei tos karuselės, o ir suaugusi galės grožėtis ir gal išsaugojus perduoti savo dukrai😀)

02. Dec 2014, 00:04

Kokia gražuolė😀Na man tradicija saugoti pirmuosius Kalėdinius žaisliukus labai graži...šiais metais eglute puošiu savo pirmais žaisliukais ir pirksiu žaisliukus pirmosiom dukrytės Kalėdom, kurios saugom😀) na galima išsiuvineti metrikus pačiai, ar padovanoti tą kojytes, rankytes antspauda, ar fotosesija....sunku ką ir patarti, pati pirksiu praktiškas dovanas....

01. Dec 2014, 21:58

Oho jau kokia paaugus mergytė 😀 nors prie sauskelnių pakuotės atrodo kaip coliukė 😀)))
Man visai graži dovana atrodo vardinis migdukas, nors aišku, imti į rankytes viską pradės tik vėliau. Rankytės / kojytės antspaudas...

01. Dec 2014, 18:42

Zivile tavo princese laukia mano gimtadienio turbut 😃 kaip butu faina kad gimtu gruodzio 7 kaip ir as 😃

Krisliukas Krisliukas 01. Dec 2014, 18:38

pa(si)dovanokit Olivijai šeimos fotosesiją 😀

Goda_Mamyciuklubas.lt Goda_Mamyciuklubas.lt 01. Dec 2014, 18:14

Oi, tik dabar supratau, kad aprašiusi geltą nepasakiau rezultato - viskas gerai, bilirubinas normos ribose, gelta savaime praeina. 😃
Pypse - paskambinom į pasų poskyrį, sakė tokių mažų nefotkina. Smiltei pasą dariau dviejų savaičių, tai pamenu, kad irgi "pasiuntė"...

pypse pypse 01. Dec 2014, 16:32

Mums mažiuką fotografavo pasų poskyris, kaip gali nefotografuot?

gal tiktų dovanėlė kokia kaklaskarė? paprastai jos tinka nuo leliuko iki didelio vaiko. smagu vis žiemą vis išsitraukti daiktą nuo pirmų kalėdų

01. Dec 2014, 16:11

Pagrindinė foto gerulė 😀
nu nebūtumėm lietuviai, būtų griežtai reikalavę pop atvežt, būtų negerai, nepareikalavo vėl blogai....😀
kaip tą gelta išgydėt, juk kiek pamenu reik gulet ligoninėj po tom lempom ?
tai su olivija galit bandyt ta tradicija del žaisliukų iš naujo, visai puiki mintis, pavyks 😉