8 mėnesių mažylio sugebėjimai, tinkami žaislai ir žaidimai

8 mėnesių mažylio sugebėjimai, tinkami žaislai ir žaidimai

03. Aug 2017, 10:00 Egle_Mamyciuklubas.lt Egle_Mamyciuklubas.lt

Ką 8 mėnesių amžiaus kūdikis sugeba, kokius veiksmus jau gali atlikti, ką ir kaip su juo žaisti, kokie žaisliukai jam tinkamiausi? Konsultuoja vaikų kineziterapeutė Viktorija Paltanavičiūtė, www.viktorijosmasazai.lt

Tikri “aktyvuoliai”, mokantys paversti savo tėvelius budriais, atsakingais ir matančiais keletą žingsnių į priekį. 8 mėnesių mažajam žirniukui gulėjimas jau nėra labai smagus užsiėmimas, todėl vos tik paguldytas stengiasi pakeisti kūno padėtį, stengiasi kuo greičiau atsisėsti.

Sėdėjimas. Sėdint pusiausvyra jau galutinai susiformavusi, mažylis pats savarankiškai gali keisti sėdėjimo pozicijas. Iš sėdimos padėties jau moka atsigulti ant šoniuko arba atsistoti ant keturių. Tačiau ilgai išsėdėti tiesia nugaryte dar nepavyksta, pasėdėjus mažyliai pavargsta - nugara susilenkia, o petukai nusileidžia.

Ropojimas - mažieji draugai jau moka atsistoti ant keturių, siūbuoti ir perkelti kūno svorį nuo rankyčių ant kojų ir atvirkščiai. Kai kurie stipruoliai jau moka atsistoti įsikibę į baldus. Stodamiesi daugiausia naudoja savo rankų jėgą. Mažyliai daug juda ir visada yra užsiėmę aplinkos tyrinėjimu ir pažinimu. Toks pažinimo noras skatina mažuosius dar daugiau judėti bei atrasti laisvę.

Šiame amžiuje mažylis atranda ir pradeda suprasti, ką reiškia viduje ir išorėje. Rankų koordinacija jau pakankamai gera, todėl moka mažesnius daiktus sudėti į didesnius, po to vėl juos išimti ar išpilti. Puikiai supranta “dingusio” daikto sąvoką: paslėpus daiktą moka jo ieškoti. Mokosi padaryti “atia atia”. Mažus daiktus su pirščiukais griebia kaip mažais pincetėliais, naudodamas nykštį ir rodomąjį pirštą. Pagerėjus rankyčių koordinacijai laikydamas po daiktą abiejose savo rankutėse, mokosi juos pataikyti vieną į kitą.

Domisi veidrodyje “gyvenančiu” savo draugu: mėgsta paliesti, paglostyti, pabendrauti ar net paragauti. Tokio amžiaus dar nesupranta, kad tai jų atvaizdas.

Saugumas namuose. Mažyliai labai aktyvūs ir šiuo laikotarpiu jų pilni namai, todėl reikėtų labai atsakingas apsižvalgyti ir, jeigu tik yra galimybė, iš erdvės, kurioje mažylis praleidžia daugiausia savo laiko, tam tikram laikotarpiui reikia pašalinti arba kitais būdais apsaugoti aštrius kampus turinčius baldus, daiktus prie kurių stodamasis mažasis tyrinėtojas galėtų apversti.

Mažieji jau moka atsistoti įsikibę į baldus ar kitus didesnius daiktus - labai svarbu atkreipti dėmesį, ar įsikibęs į kokį nors stalčių, jam atsidarius, nesusižeis. Kadangi mažasis dar nesupranta, kur galima prisilaikyti, o kur geriau nereikėtų, dažnai griebiasi staltiesės kampų, tokiu atveju reikėtų laikinai atsisakyti staltiesės arba naudoti vaikams nepasiekiamą.

Padėkime mažiesiems pasiekti savo tikslų: sudominkime žaisliuku ir padėkime mokytis ropoti, prilaikydami padėkime atsistoti. Reikėtų mažylius skatinti sudėti mažesnius daiktus į didesnius, juos išimti. Statyti kaladėles vieną ant kitos, sudėti vieną į kitą. Mažiesiems tai nepavyks iš pirmo karto, kol kas griovimas - jų smagiausias užsiėmimas, tačiau turime rodyti ir mokyti, laikui bėgant patys norės išmėginti šį smagų užsiėmimą.

Mokykime mažylius atsisveikinti, tai yra parodyti “atia atia”. Kiekvienas mažylis tai atliks savaip, dažnai tai padaro neiškart, tačiau parėjus nemažai laiko po svečio ar šeimos nario išėjimo.

Mažyliui atlikus vienokią ar kitokią užduotį, parodykite, kad juo didžiuojatės ir leiskite jam suprast, kad tai dideli pasiekimai ne tik mažylio, bet ir Jūsų gyvenime.

Žaislai: žaidimams šiame amžiuje puikiausiai tinka įvairių dydžių dėžutės, kaladėlės, kuo įvairesnių dydžių, tekstūrų, spalvų. Vaikus domins knygelės su garsais, daugybe spalvų ir  atverčiamais langeliais, nedūžtantys veidrodėliai, judantys žaislai.

Rubrika "Huggies® žaidimų aikštelė" - apie tai, kaip žaisti ir kokius žaisliukus rinktis

20170629135136-28182.jpg