9 mėnesių mažylis dar nesėdi - ar reikėtų sunerimti?

9 mėnesių mažylis dar nesėdi - ar reikėtų sunerimti?

09. Mar 2017, 08:00 Mamyčių klubas Mamyčių klubas

Iš mamos laiško:

Laba diena. Dukrytei beveik 9 mėnesiai, bet ji dar nesėdi ir nešliaužioja, atrodytų, kad ji tingi. Ji sėdi trumpai pasodinta, pasisveria į priekį, paliečia savo kojytes, pasiima žaisliuką, paskui tarsi specialiai nusvyra į šoną kaip guminė. Kai pasisodinu ant kelių, dažniausiai ji nenori sėdėti, pyksta, riečia pilvą į viršų ir ištiesia kojas, kad aš ją pastatyčiau. Nors atsisėst ji pati atsilenkia paguldyta. Bet tai trunka labai trumpai, kaip ir minėjau.

Šliaužioti irgi nešliaužioja. Dabar atsirado labai didelis poreikis apsiverst ant pilvuko, net naktį pabudus ji apsiverčia ant pilvo, nežinau, ar gerai, jei nuolat ant pilvo?

Atlieka tokį manevrą tarsi norėtų šliaužti – užpakalį pakelia, kojas ištiesia, paskui sulenkia, toks kaip klūpantis vaikas, kartais galvą įsiremia tokioje pozoje į lovą ir norėtų šliaužti. Tik toks vaizdas, kad galva trukdytų įremta į lovą, o kai pakelia galvą, tada nemėgina šliaužti. Esame prieš 3 mėnesius lankę mankšteles, rankytės buvo truputį įtemptos.

Konsultuoja vaikų kineziterapeutė Laura Sidaraitė:

Siūlyčiau apsilankyti pas neurologą, kad apžiūrėtų mergaitę, bei nenustokite daryti mankštų. Darykite įvairius pratimus nugaros bei pilvo preso stiprinimui, nepamirškite ir rankyčių, kojyčių.

Darykite lengvą masažiuką, daugiau žaiskite ant grindų, taip skatindama mergaitę šliaužioti, ropoti, atsisėsti.

Dar norėjau paklausti, ar nestatot mergaitės į vaikštynę, nes tai galėtų būti priežastis jos nenoro sėdėti, šliaužioti. Jei niekas nepadės, kreipkitės į specialistus.

Sėkmės.