9 mėnesių mažylis: kokie žaidimai jį lavina ir ugdo?

9 mėnesių mažylis: kokie žaidimai jį lavina ir ugdo?

07. Aug 2017, 08:00 Egle_Mamyciuklubas.lt Egle_Mamyciuklubas.lt

Ką 7 mėnesių amžiaus kūdikis sugeba, kokius veiksmus jau gali atlikti, ką ir kaip su juo žaisti, kokie žaisliukai jam tinkamiausi? Konsultuoja vaikų kineziterapeutė Viktorija Paltanavičiūtė, www.viktorijosmasazai.lt

Mažieji jau puikiai moka atskirti sau artimus žmones, matomus pirmą kartą ar tiesiog rečiau - prisileisti jau nebenori.

Vaiko motorika ir judėjimas jau atskleidžia mažo žmogaus individualybę, vieni mažyliai judresni ir stipresni, kiti šiek tiek lėtesni, tačiau nė viena savybė nėra bloga.

Liemuo jau gerokai sustiprėjęs, todėl mažylis moka keisti padėtis laikydamas žaisliuką rankytėje. Sėdėti mažieji draugai sugeba skirtingais būdais ir moka juos kaitalioti, gali iš vienos padėties lengvai pereiti į kitą. Pvz: iš sėdėsenos vieną koją sulenkus, kitą ištiesus gali atsisėsti ištiesdamas abi kojas, pasisukti į šoniuką, pasiremti ranka ir t.t.

Mėgsta daiktų mėtymo žaidimą

Vaikas jau gali laisvai paimti daiktus trimis pirštais (didžiuoju, rodomuoju ir nykščiu). Daiktus iš rankų paleidžia sąmoningai. Mėgsta daiktų mėtymo žaidimą. Moka žaisti lengvus žaidimus ir reikšti emocijas. Tokio amžiaus vaikams jau pavyksta parodyti “atia atia”, “didelis”, paploti, daužyti daiktus vieną į kitą. Pirštuku jau parodo, ko nori, emocingai juokiasi iš garsų, veido išraiškų. Pagal verkimo intonaciją jau galima suprasti, būtent ko mažylis reikalauja.

Moka greitai ir drąsiai iš sėdimos padėties pereiti ant keturių ir atvirkščiai. Mažyliai pradeda ropoti koordinuotais ir tolygiais judesiais. Dažnai galima pastebėti, kad ropodami mažyliai ne abi kojytes deda vienodai - tai visiškai normalu, jie ieško patogiausio būdo tai daryti.

Stojimasis. Stojasi dar vis laikydamasis už daiktų, tačiau jau prisitraukia ne vien tik rankomis, perėjęs į klūpimą padėtį sugeba viena koja atsispirti ir atsistoti. Įsikibę jau stovi tvirtai, dažnai pavyksta pažingsniuoti pristatomuoju žingsniu, laikantis už baldų. Vedamas už rankyčių jau žengia į priekį plačiai statydamas kojas.

Mažieji "ekspedicijų vadai"

Šiame etape mažieji tampa tikrais ekspedicijų vadais: pasiekiami daiktai bus iškraustyti ir ištyrinėti, gėlės “prižiūrėtos”, su žemių skoniu taip pat, didelė tikimybė, bus susipažinta. Tai itin atsakingas etapas, nes mažieji nori pasiekti viską, nesupranta, kas yra saugu, o ko geriau liesti nereikėtų. Tai laikas, kaip namuose visi nesaugūs daiktai “pakyla” į aukštumas.

Padėkite mažiesies namų gyventojams susibendrauti su kitais žmonimis, dažniau nemiegelio laiku išeikite į lauką, kad mažylis galėtų “susipažinti” ir daugiau pabendrauti su nepažįstamaisias. Jeigu mažylis pyksta, nereikėtų stengtis kuo greičiau jo atiduoti į svetimas rankas ar palikti su nepažįstamais vienoje patalpoje Jums išėjus, taip juos tik išgąsdinsime ir priversime pasijausti nejaukiai.

Žaislai:

  • stumdukai ar kiti daiktai, kuriuos stumiant galima nukeliauti iš vienos vietos į kitą, 
  • saugūs buityje naudojami daiktai, įvairios knygelės, kadalėdės, dėžutės, važinėjantys, siūbuojantys ar kitaip judantys žaislai.
  • “piramidės”, ant kurių galima sumauti žiedus, 
  • daiktai, kuriuos galima sukrauti vieną ant kito arba vieną į kitą. 
  • Patinka daiktai, kuriuos daužant į kitą skleidžiamas didesnis garsas.
  • vienas iš mėgstamiausių žaidimų vis dar išlieka slėpynės, tik jau patobulėjusios - pasislėpus mažyliai jau keliauja Jūsų ieškoti.

Rubrika "Huggies® žaidimų aikštelė" - apie tai, kaip žaisti ir kokius žaisliukus rinktis

20170629135136-28182.jpg