Akušerės iškvietimas į namus: kokios pagalbos tikėtis

15. Apr 2015, 07:00 Egle_Mamyciuklubas.lt Egle_Mamyciuklubas.lt

Skaičiuojant pirmąsias kūdikio dienas, savaites, net ir mėnesius mums iškyla daugybė klausimų. Bet pagalbos ieškoti mes arba nežinome kur, arba nedrįstame - jaučiame spaudimą, jog turime susitvarkyti patys. 

Pirmosios dienos namuose su vos kelių dienų mažyliu. Kiekviena jas jau išgyvenusi šeimyna prisimena, kiek jos sukelia jaudulio ir klausimų.

Įvairius naujagimio priežiūros klausimus galima užduoti dar esant gimdymo namuose akušerėms, tačiau daugiausia jų kyla kaip tik tuomet, kaip grįžtame namo ir tampame už viską atsakingos pačios. Tokiais atvejais mums gali padėti mūsų pačių mamos, patirties turinčios draugės arba profesionalai.

Lietuvoje jau pagaliau įsibėgėja pasaulyje populiari tradicija – išsikviesti akušerę į namus.

Akušerė„Gandro lizdo“ įkūrėja Ieva Girdvainienė, atvykusi į namus primiausia sužino, kaip mamytei sekėsi gimdymas, kokios svorio ir ūgio gimė mažylis, kaip sekasi žindyti ir visus kitus gyvybiškai svarbius klausimus. 

Į namus konsultacijai atvykusi akušerė gali padėti ne tik patarimais, bet ir praktinėse užduotyse: ji gali padėti ir numaudyti mažylį, ir jį pažindyti. Viskas priklauso nuo mamos poreikių, baimių ir klausimų, kurių, kaip juokiasi Gabrieliaus mamytė, jam augant ne mažėja, o daugėja.

Pirmas darbas, kurį mamai reiktų atlikti išsikvietus akušerę konsultacijai į namus – tai atsisėsti ir ramiai susirašyti visus rūpimus klausimus. Taip susitikimas tampa daug naudingesniu.

Neretai ištikus kokiam nors netikėtumui, pavyzdžiui, odos bėrimui - mamytės supanikuoja, kaip šiuo atveju Gabrieliaus mamytė, pastebėjusi, kad keletą dienų padaugėjo bėrimų ant sūnelio kūno. Mama įtarė netinkamą savo mitybą, tačiau suabejojo.

"Kaip žinote, tiesiogiai mamos mityba neturi teisioginio poveikio vaikelio sveikatai. Išskyrus tuos atvejus, jei mama suvalgytų alergizuojančių produktų itin dideliais kiekiais. Tačiau jūs normos neviršijate," - paaiškino akušerė Ieva.

Apžiūrėjusi kūdikį ir įvertinusi, jog tai yra ne infekcinis, o alerginis bėrimas, akušerė patarė mažylį prausti lakišiaus nuoviro vonelėje 2-3 kartus per savaitę.

Ko mums, tėvams, labiausiai norisi – kad mūsų vaikai būtų sveiki. Kai mums šypsosi mūsų sveikas kūdikis, atrodo, kad pats gyvenimas šypsosi mums :)

20150206142502-55382.jpg

Ekspertai

Ieva Girdvainienė

Akušerė, tėvystės mokyklos www.gandrolizdas.lt įkūrėja
Ieva Girdvainienė in-vecaku-skola