Ankstyvasis ugdymas - vos grįžus iš gimdymo namų

Ankstyvasis ugdymas - vos grįžus iš gimdymo namų

20. Sep 2016, 06:00 Mamyčių klubas Mamyčių klubas

Kuo anksčiau pradėsime mažylį ugdyti, tuo bus geriau. Tačiau tai darykime natūraliai. Taip pataria ankstyvojo vaikų lavinimo specialistė, Vilniaus vaikų meninio ugdymo mokyklėlės „Strazdanėlės“ įkūrėja ir muzikos mokytoja Sonata Latvėnaitė- Kričenienė.

Nedarykite namuose tylos

Yra pasiskirsčiusios dvi nuomonės ankstyvojo vaikučių ugdymo atžvilgiu. Vieni sako, kad ankstyvasis muzikinis vaikų ugdymas yra būtinas ir pradedamas dar mamos pilvelyje, o kiti gi sako – niekur nereikia skubėti, ateis laikas ir vaikas pats visko išmoks. 

S.Latvėnaitė-Kričenienė, žinoma, palaiko pirmąją nuomonę. Daugelyje konferencijų, diskusijų, seminarų vaikų ankstyvojo ugdymo tema dalyvavusi specialistė tikina, kad kūdikį jau reikia pradėti ugdyti, vos grįžus namo iš ligoninės.

„Grįžau su pirmagimiu namo, viską dariau, kad aprūpinčiau savo kūdikį dėmesiu, šiluma ir meile. Tačiau labai norėjau užpildyti tą tylą namuose, kai lieki vienudu su vaikučiu, norėjau sukurti tą ypatingą namų erdvę. Aš dėkinga gydytojai, kuri aplankė mus su naujagimiu namuose ir patarė, kad namuose būtų kuo mažiau tylos.

Jei tu negali dainuoti, niūniuoti, tuomet šnekėk, pasakok mažyliui apie visa tai, ką matai, kas yra aplinkui. Aš pradėjau ir groti, ir dainuoti mažyliui, ir net eilėraščius skaičiau. O sužinojusi, kad kūdikiai turi matyti kuo daugiau mėlynos spalvos, net prikarpiau mėlynų gervių ir pakabinau jam virš lovytės. Taigi stengiausi būti kuo tobulesnė mama, kaip mes visos to siekiame. Tai jau yra ugdymo pradžia", - pasakojo Sonata.

Kaip ugdyti ir lavinti kūdikį? 

Dažna mamytė teiraujasi, kaip spėti užsiimti su mažiuku, jei vos jį pamaitini, o jau reikia susitvarkyti, pagaminti valgyti, mažylį maudyti ir pan. Atrodo, daug buities rūpesčių. 

Tačiau ankstyvojo vaikų lavinimo specialistė pataria viską daryti natūraliai.

"Suprantama, reikia ir valgyti pagaminti, ir buityje susitvarkyti. Šaunu, jei vaikutis miega ramiai ir tu gali spėti per tą laiką viską atlikti, tačiau jei nemiega, tuomet nuspalvinkime savo buitį tuo, kuo sugebame geriausiai. 

Pavyzdžiui, gaminu valgyti ir galiu dainuoti mažiukui, jei dainavimas teikia malonumą: Virė virė košę vaikai atsilošę…Galima tiesiog kalbėti su vaikučiu apie paprasčiausius dalykus. Tu darai, kas tau reikalinga ir nuolat kalbi, kad vaikas girdėtų tavo balsą, niūniuoji.

Atrodo, tai paprasti dalykai, bet tokiu būdu mes pratiname mažutį prie namų, pamažu pradedam ugdyti, supažindame su aplinkos, buities garsais", - pasakojo muzikos mokytoja S.Latvėnaitė-Kričenienė.

Ekspertai

Sonata Latvėnaitė - Kričenienė

Ankstyvojo muzikinio ugdymo specialistė, "Strazdanėlių" vadovė
Sonata Latvėnaitė - Kričenienė in-vecaku-skola