Apkabinimų ir mylavimų svarba vaikučiui

14. Dec 2013, 10:00 Egle_Mamyciuklubas.lt Egle_Mamyciuklubas.lt

Kiekviena mamytė su didžiule atsakomybe ir švelnumu rūpinasi savo mažyliu nuo pat pirmųjų jo gyvenimo akimirkų. Iš tos begalinės meilės. Mamos apkabinimai, mylavimai ir glamonės ne tik malonios mažyliui, bet ir naudingos. Lytėjimas dato teigiamą įtaką kūdikio vystymuisi.

Psichologai teigia, jog pirmaisiais metais mažyliui reikia skirti daugiausiai dėmesio ir laiko. Pirmaisiais gyvenimo mėnesiais kūdikis turi dar nepakankamai išsivysčiusią klausą ir regėjimą, tad didžiąją dalį informacijos jis gauna iš prisilietimų, nes kontakto metu veikiami odos receptoriai.

Paguodos prizas

Būdamas mamos pilvelyje mažylis ramiai plaukioja vaisiaus vandenyse. Jam patogu, šilta, jauku ir saugu. Kai tik ateina į šį pasaulį, viskas kardinaliai keičiasi. Kas jam belieka? Vienintelė, kuri geriausiai gali paguosti ir nuraminti – tai mama, jos balsas, prisilietimai. Net ir be žodžių, vien iš prisilietimų mažylis supranta, kaip yra mylimas. O nesąmoningas to suvokimas padeda jam vėliau tapti pasitikinčiu žmogumi, tikėti kitais ir jaustis saugiam šiame pasaulyje.

Papildomi bonusai

Psichologai dažnai tvirtina, kad savo prisilietimais mama tam tikra prasme formuoja savo mažylį. Kai tik aktyvinami odos receptoriai, smegenys gauna signalą ir atitinkamoms zonoms duoda komandą veikti. Mamos prisilietimai stimuliuoja laimės hormono gamybą. Todėl atsiranda gera nuotaika, mažylis tampa ramesnis.

Tėčio glostymai

Kai kurie tėvai atkreipia dėmesį į tai, kad mamos prisilietimai malonūs ir pozityviai nuteikia. Tad savaime iškyla klausimas – o kaip tėtis? Nesijaudinkite! Tiesiog pirmaisiais metais kūdikis labiau prisirišęs prie mamos. Juk beveik metus jie buvo VIENA. Ir kai tik jis išvysta pasaulį, tarp jo ir mamos užsimezga dar glaudesnis emocinis ryšys, kurio pradžia jau buvo pilvelyje. Tėtį mažylis priima kiek kitaip, todėl kitaip reaguoja ir į jo prisilietimus. Tėčiai labai dėmesingai parodo mažyliui savo švelnumą, tačiau jų prisilietimai šiek tiek skiriasi nuo mamos glamonių. Bet tėčiai ir toliau turi rodyti švelnumą bei dėmesį savo kūdikiui, kuri ilgainiui pripranta ir mokosi juo pasitikėti.

Sukurk savo mažylio koliažą ir laimėk pirmuosius batukus!

20131206163824-13876.jpg