Ar būtinas režimas žindant kūdikį?

Ar būtinas režimas žindant kūdikį?

25. Nov 2016, 09:00 Egle_Mamyciuklubas.lt Egle_Mamyciuklubas.lt

Pirmaisiais mėnesiais žindant mažylį, kyla nemažai klausimų. Vienas svarbiausių  - maitinimo režimas. Ar toks apskritai reikalingas?

Dar visai neseniai naujagimius ant rankų sūpuojančioms mamytėms buvo griežtai nurodoma, kada ir kaip maitinti mažylį - ir tą, kuris maitinamas mamos pienu, ir tą, kuris maitinamas mišinukais. 

O pastaruosius kelerius metus teigiama užtikrintai – vaikas žįsti turi tada, kai jis to nori ir tiek, kiek jis to nori.

Pasak „Pradžių pradžia“ žindymo konsultantės Jolantos Ugnės Vilkaitės, maitinimo režimas atsiranda natūraliai.

"Iki tol mažylis buvo mamos gimdoje ir maitinimą gaudavo nepertraukiamai, o dabar atsiranda nauji pojūčiai, alkis, tad natūraliai, kai jis yra alkanas, atsibunda ir prašosi pamaitinamas. Taip primityviai ir natūraliai atsiranda budrumo ir miegojimo ritmas", - paaiškino žindymo konsultantė.

Ar žadinti mažylį maitinti naktimis?

Pirmąjį mėnesį naujagimio skrandžio talpa yra labai maža, tai vos arbatinis šaukštelis, o medžiagų apykaita yra labai greita, tad skrandžio turinio pasišalinimas yra labai greitas, todėl reikia jį nuolat papildyti.

"Kai mamos pieno gamyba užsiveda apie trečią parą, tarpai tarp maitinimų pasidaro ilgesni, nes skrandis šiek tiek prasiplečia. Tačiau net naujagimiai dienos metu neturėtų išmiegoti ilgiau nei dvi-tris valandas, o nakties metu tas tarpas tarp maitinimų neturėtų būti ilgesnis nei keturios valandos, - patarė J.Vilikaitė.

Mamoms, kurių mažyliams ne taip sėkmingai sekasi priaugti svorio, o naktį jie miega ilgiau nei keturias valandas, specialistai pataria pagalvoti apie vaikelio pasižadinimą, mat naktiniai maitinimai ypatingai svarbūs.

"Naktį gaminasi daugiau hormono prolaktino, kuris atsakingas už pieno gamybą. Be to, naktį sparčiau gaminasi vaikelio augimo hormonai, taigi, suprantama, kad vaikai yra sutverti maitintis ir augti naktimis. Jie turi daug aktyvaus miego fazių, kurių metu sparčiai auga smegenys. Šių miego fazių yra net 50% daugiau nei suaugusio žmogaus, todėl nakties metu kūdikiams irgi reikia energijos", - pasakojo „Pradžių pradžia“ žindymo konsultantė J.Vilkaitė.

Kokie gi kriterijai mamai gali padėti susigaudyti, ar reikia dažninti mylimo mažylio maitinimų kiekį?

Pasak specialistės, pirmiausia reikia stebėti, koks yra vaikučio svorio prieaugis, kaip dažnai jis šlapinasi bei tuštinasi. Užtenka kartą per mėnesį apsilankyti pas gydytoją, kuris ir pasakys, ar svorio prieaugis atitinka normas, ar reikia dažninti žindymą tiek dienomis, tiek naktimis.

Per dieną iki mėnesio kūdikis turi prišlapinti ne mažiau kaip 6 vystyklus ar sauskelnes, o tuštinimasis pirmąjį mėnesį gali būti po kiekvieno maitinimosi arba kelis kartus per dieną. Tai priklauso nuo kiekvieno mažylio. Išmatos turi būti nepakitusio kvapo, konsistencijos, viduriai neturi būti užkietėję.

Galimybė žįsti mamos pieną mažyliui reiškia daug daugiau nei vien tik pasisotinimą, būtent žįsdamas jis jaučia ir jūsų rūpestį, dėmesį, meilę.


  20150206142717-44313.jpg