Ar čiulptukas nepakenks laktacijai ir sąkandžiui?

Ar čiulptukas nepakenks laktacijai ir sąkandžiui?

13. Aug 2016, 07:00 Egle_Mamyciuklubas.lt Egle_Mamyciuklubas.lt

Jei turite klausimų apie vaikučio priežiūrą, sveikatą ar žindymą, rašykite: redakcija@mamyciuklubas.lt

Sulaukėme antro vaikučio besilaukiančios Renatos laiško:

Norėjau pasiteirauti dėl čiulptuko. Pirmajam jį daviau iš karto. Bet po to kol atsisakėme, vaikui sukako 2 metai. Nuolatos norėdavo turėti čiulptuką. Dabar turime problemų su kalbėjimu, nes labai mažai kalba, kalba sau suprantamais žodžiais. Nežinau, ar tai susiję su ilgu čiulptuko naudojimu. Dvejoju, ar antrajam išvis siūlyti čiulptuką, tačiau ir bijau, kad tokiais momentais, kaip dantų dygimas ar kokia kita problema, čiulptukas būtų išsigelbėjimas. Kaip tuomet reikės nuraminti vaiką…

Atsako tėvystės mokyklos Kaune „Opa Pupa“ opapupa.lt žindymo specialistė Agnė:   

Čiulptuko naudoti nerekomenduojama, kaip ir kitų krūties pakaitalų, mat tai mažina norą žįsti krūtį, todėl krūtis stimuliuojama mažiau, tai gali turėti neigiamos įtakos laktacijai. Prie kietoko ir burnoje formos nekeičiančio čiulptuko pripratęs kūdikis vėliau netaisyklingai apžioja krūtį ir formuojasi ydingi čiulpimo įpročiai, taip paversdamas žindymą mamai skausmingu, to rezultatas – mažėjanti pieno gamyba. 

Dar vienas neigiamas aspektas - sąkandžio pakitimai, nors pažymima, jog jie fiksuojami vaikams, naudojantiems čiulptuką ar buteliuko žinduką ilgiau, nei vaikui sueis treji metai.

Gydytojai bei logopedai vis dar ginčijasi, ar čiulptukas padeda stiprinti liežuvio raumenis bei stimuliuoja liežuvyje esančias nervines galūnėles, padedančias vystytis vaiko kalbai bei rijimui.

Gana dažnai mažyliai čiulptuką pamilsta prieš išsikalant pieniniams dantukams. Kramsnodami čiulptuką, jie numalšina dantenų perštėjimą ir niežulį. Tačiau krūtis, mamos pienelis ir artumas yra dar geresnis guodėjas šiuo atžvilgiu. 

Kalbėti apie tai, jog žindukas padeda ir mamai, auginančiai „niekada nepasisotinantį“ ar labai verksmingą kūdikį, taip pat neverta – praktine šio išradimo puse įsitikinusi ne viena mamytė.

Vis tik pediatrai sutaria vienu aspektu – čiulptuko naudojimas turi būti saikingas ir tik tada, kai jo tikrai reikia nuraminti kūdikiui. 

Taigi, įvertinusi šias rekomendacijas vėl tik Jūs galite priimti sprendimą, kaip norite auginti savo vaikelį.

Ekspertai

OpaPupa

tėvystės mokyklėlė
OpaPupa in-vecaku-skola