Ar dėl streso nėštumo metu gali vaikutis lėčiau vystytis?

Ar dėl streso nėštumo metu gali vaikutis lėčiau vystytis?

05. Apr 2016, 13:30 Egle_Mamyciuklubas.lt Egle_Mamyciuklubas.lt

Iš Grytos laiško:

Norėčiau užduoti klausimą gydytojai - ar dėl stipraus streso ir emocinio liūdesio, patirto nėštumo metu, gali vaikutis lėčiau vystytis? Ar tai turi įtakos sulėtėjusiam vaisiaus augimui? Ačiū.

Konsultuoja "Tarandės šeimos klinikos" šeimos gydytoja Neringa Sakalauskė. 

Mamytės gera emocinė savijauta, mityba, žalingų įpročių vengimas yra pagrindiniai veiksniai, kurie lemia vaisiaus augimą tiek prenataliniu periodu, tiek jau vaikeliui gimus, augant.

Buvo atlikti moksliniai tyrimai, kurie aiškinosi streso, patirto nėštumo metu, įtaką vaisiui. Tyrimai buvo atliekami su gyvūnais. Tyrimo metu buvo nustatyta, kad padidėjęs streso lygis nėštumo metu padidina tikimybę savaiminio persileidimo ir priešlaikinio gimdymo. Mamos išskiriamų streso hormonų svyravimai didžiausią įtaką daro CNS, kur po gimimo per 3 metus laikotarpyje stebimas vaiko elgesio sutrikimas, dažniausiai tai temperamentingi, hiperaktyvūs vaikai, kuriems sunku pažinti, sunku įsiminti.

Taip pat tyrimas parodė, kad mamytėms, kurios patyrė didelį streso kiekį, gimsta mažesnio svorio naujagimiai, ir statistiškai patikimi tyrimo rezultatai patvirtina, kad jų galvyčių apimtis yra sumažėjusi. 

Žinant šiuos faktus, reikėtų išmokti valdyti stresą.

Valdykime stresą.

Ekspertai

Neringa Sakalauskė

Šeimos gydytoja, neringa.sakalauske@kraujotyrimai.lt
Neringa Sakalauskė in-vecaku-skola