Ar gali mažylis vystytis kaip "iš knygos"

Ar gali mažylis vystytis kaip "iš knygos"

24. Aug 2016, 07:00 Mamyčių klubas Mamyčių klubas

Puiku, jei mažylis auga ir vystosi pagal visas normas ir „standartus“. O ką daryti, jei atrodo, kad jis „atsilieka“ nuo normos?

Kaip sako Mamyčių klubo specialistai (kineziterapeutai ir psichologai), mama – tai tas žmogus, kuris pats pirmas jaučia ir mato, jei su mažyliu kažkas ne taip.

Tačiau mama visgi ne medikas. Nereikia pačioms išgalvoti diagnozių, o geriausia iškart kreiptis į specialistus – kineziterapeutą ar neurologą, kurie greičiausiai nustatys, ar mažylis vystosi gerai. 

Kuo naudingas kineziterapeutas? 

Vaiko vystymosi metu didelę reikšmę turi kasdienė jo priežiūra. Tam, kad tėvai nepridarytų klaidų, kurias vėliau reikėtų ištaisyti masažais ar pratimais, geriausia jau kelių mėnesių mažylį parodyti profesionaliam kineziterapeutui, kuris paaiškins ir parodys, kaip teisingai kūdikį imti ant rankų, kaip nešti, kaip laikyti, kaip pamankštinti, pamasažuoti mažylį. Nėra tikslaus laiko, kada būtina vaiką parodyti specialistui. Tėvai patys turi nuspręsti ir klausytis savo intuicijos.

Pagrindinės problemos

Pirma, į ką tėvai turėtų atkreipti dėmesį – tai vaiko simetrija. Stebėkite, ar mažylis vienodai judina abi rankytes, ar verčiasi ant abiejų šonų

Šioje situacijoje labai didelį vaidmenį vaidina tai, kaip tėvai kasdien rūpinasi kūdikiu. Jei pvz. mama laiko kūdikį visuomet viena puse ar verčia mažylį keisdama sauskelnes tik ant vieno šoniuko, tai abi kūno pusės nesivystys vienodai.

Antra problema – padidėjęs raumenų tonusas. Reikia skirti fiziologinį padidėjusį tonusą, kuris paprastai išnyksta iki trijų mėnesių, nuo tikrai padidėjusio raumenų tonuso, kuris gali atsirasti dėl neteisingos mažylio priežiūros.

Pavyzdžiui, jeigu kūdikį tėvai kelia į viršų už pažastų, tai padidėjęs tonusas fomuosis pečių srityje.

Kuo pavojingas "negeras" raumenų tonusas?

Jis apsunkina vaiko vystymąsi:

- mažyliui bus sunku save pažinti

- visi judesiai bus „kampuoti“

- vaikas norės kažką padaryti, tačiau tai jam bus per sunku atlikti.

Svarbus ir emocinis vystymasis

Emocinis vaiko vystymasis susijęs su jo priežiūra. Jeigu mama gerai išsimiegojo ir puikiai jaučiasi, ji gali duoti kur kas daugiau mažyliui, nei būdama pervargusi.