Ar galima su kūdikiu į lauką, spaudžiant šaltukui?

Ar galima su kūdikiu į lauką, spaudžiant šaltukui?

07. Jan 2017, 07:30 Mamyčių klubas Mamyčių klubas

Kai kūdikis gimsta šiltuoju metų laiku, su juo galima išeiti į lauką jau po kelių dienų. O kada naujagimį pirmą kartą galima išnešti į lauką vėlų rudenį ar žiemą?

Kokiu oru eiti į lauką?
 
Pasak gydytojos neonatologės Jolantos Savulionienės, naujagimiams ir vyresniems kūdikėliams itin pavojingas žvarbus ir drėgnas oras. Tad tokiu oru patartina likti namie.

"Tačiau jei lauke nors ir minus dešimt, bet šviečia saulė, yra sausa, nėra vėjo, galime su naujagimiu į lauką išeiti jau po savaitės, grįžus iš gimdymo namų. Žinoma, naujagimio nereikėtų laikyti ant rankų lauke, jį paguldome į vežimėlį", - patarė neonatologė J.Savulionienė.

Jeigu visgi matote, kad lauke oras žvarbus, vis tiek vaikučiui reikia gauti šviežaus oro, tuomet gerai išvėdiname vieną kambarį, paliekame langus maždaug dvidešimt minučių, vėliau į jį įnešame leliuką, aprengtą kaip į lauką.

Namuose ir žiemą yra daug dulkių, tik mes jų nematome, be to, žiemą prasčiau vėdinami namai, tad kasdien kūdikiui gauti gryno oro yra būtina.

Kaip aprengti naujagimį į lauką?

1-2 savaičių amžiaus kūdikiai dar nereguliuoja savo kūno temperatūros ir greitai atšąla, o nuo trijų savaičių ir vyresnių kūdikių kūno termoreguliacija šiek tiek stabilesnė, todėl vaikučius aprengti reikia pakankamai šiltai, natūralių audinių drabužėliais, tačiau vis pažiūrėti, ar mažylis neperkaito.

Kiek būti lauke?

Anot gydytojos, pirmą kartą su kūdikiu pabūti galima – penkiolika minučių, o po to kas savaitę pamažu ilginti laiką, galiausiai galite būti iki valandos ar dviejų lauke. Tačiau visuomet reikia žiūrėti, koks oras, jei drėgna ir vėjuota, geriau tokiu oru pabūti kuo trumpiau.