Ar galima vaikams naudoti kondicionierių automobilyje ir iki kokios temperatūros?

Ar galima vaikams naudoti kondicionierių automobilyje ir iki kokios temperatūros?

02. Jun 2016, 09:00 Goda_Mamyciuklubas.lt Goda_Mamyciuklubas.lt

Netikėtai užklupę karščiai alina ir suaugusius, ir vaikus. Tiesa, didesni dėl savo sveikatos nepergyvena ir nuo karščio bent jau automobilyje ginasi vėsiu kondicionuotu oru. Kai važiuojate su vaiku arba turite šį prietaisą namuose, dažnai kyla klausimas - ar galima jungti kondicionierių? O jeigu ir taip - kokia temperatūra turi būti nustatyta? 

Gydytojai teigia, kad ventiliatorius ar kondicionierius yra geresnė išeitis nei perkaitimas ir alinantis karštis. Juk nepamirškite, kad kūdikiai, o ypač naujagimiai, dar nemoka gerai reguliuoti savo kūno temperatūros taip, kaip suaugę. Todėl jiems didesnė rizika perkaisti, dehitratuoti ar gauti karščio smūgį. 

Tarp užsienio specialistų net yra teigiančių, kad dirbtinai atvėsintas oras kambaryje padeda vaikams geriau miegoti ir net sumažina Staigios kūdikių mirties sindromą. 

Svarbu prisiminti, kad staigus pasikeitimas tarp karščio ir vėsumo, vaikams nėra gerai. Todėl net jei kondicionuojate orą - nereikia jo pernelyg atšaldyti. Kūdikiams ir mažiems vaikams nereikėtų laikyti žemesnės nei 23-26 laipsniai šilumos. 

 

Jeigu namuose naudojate ventiliatorių - palikite pravertą langą ar duris, kad oras galėtų ventiliuotis. 

SVARBU: Prisiminkite, kad kūdikius reikia laikyti atokiau nuo tiesioginio pučiamo oro!
Nepamirškite, kad net nuo šalto oro reikia apsaugoti kūdikių odelę, todėl net ir karštą dieną, važiuojant vėsinantis kondicionieriumi, geriau aprengti ilgomis rankovėmis ir kelnėmis. Mažylių odelė ypač greit atvėsta. Galioja auksinė taisyklė - naujagimius reikia rengti vienu daugiau drabužiu nei jūs.
Taip pat nepamirškite reguliariai valyti kondicionieriaus tam, kad užtikrintumėte jog pučiamas oras yra švarus.
Kaip ir minėjome, venkite staigaus temperatūros pasikeitimo, todėl įsėdus ne tik neskubėkite jungti šalto kondicionieriaus, bet ir prieš išlipant kondicionierių pakeiskite į paprastus ventiliatorius, juos palaipsniui mažinant - taip sumažinsite tikimybę, jog kūdikis susirgs.
Žinoma, didžiausias „šokas“ būna įsidėdus į karštą, lyg pirtis automobilį, todėl prieš sodindami ten kūdikį - pravėdinkite ar šiek tiek atvėsinkite.
JustytesMama JustytesMama 17. May 2018, 00:35

Ivairiose istaigose, i kurias einame su vaikuciais, buna naudojami kondicionieriai. Beda ne juose, o per dideliame lauko ir kondicionuojamos patalpos temperaturu skirtume. Pasiskaitykite placiau, jei idomu 😉 https://www.inoterma.lt/oro-kondicionieriai