Kaip sloguojant padėti sau ir žindomam kūdikiui: akušerės patarimai

09. Feb 2017, 08:00 Egle_Mamyciuklubas.lt Egle_Mamyciuklubas.lt

Žindyti kūdikį yra didžiulis stebuklas, bet puolančios ligos ir virusai kelia sunkumų ne tik mažyliui, bet ir mamai. Į pagalbą su patarimais pas neseniai vaikelio susilaukusią mamą Mildą skuba "Gandro lizdas" įkūrėja, dviejų dukryčių mama, akušerė Ieva Girdvainienė.

Grįžusi iš kelionės Milda sako peršalusi ir nerimaujanti, ar geriant vaistus ir žindant nepakenks savo sūneliui Matukui, kuriam dar tik mėnuo.

Pasak akušerės Ievos, natūralu, kad šaltuoju sezonu mamos serga ne tik mažyliai, bet ir mamos. Tačiau reikia nepamiršti, kad žindymas - pagalba kūdikiui, tad reikia maitinti nuolat, net ir pačiai negaluojant. Žindymas - tai geriausia apsauga, kurią galima duoti mažyliui.

Bežindant kūdikiui gali užsikimšti nosytė. Kaip ją išvalyti?

"Ryte prabudus reikia visuomet pažiūrėti, ar vaiko nosytėje nėra svetimkūnių. Jei kas nors matyti išorinėse nosies landose, pasiimame vatos skritulėlį ir pavalome nosies išorėje, nieko kišti į vidų nereikia. Jei matote, kad kūdikis šnopuoja ir kažkas yra giliau nosytėje, tuomet su specialia pompyte tai ištraukiate, nes, kaip žinia, kūdikiai dar nemoka nosies pūsti", - paaiškino I.Girdvainienė.

Akušerė patarė apžiūrėti ne tik nosytę, bet ir kūdikio ausytes, ar nėra susidarę sieros kamščių, nes nosies ir ausų sistema yra bendra.

Kita mamų gudrybė - baigiant žindyti į mažylio nosytę išspauskite kelis lašus pienuko, juo patepame ir išorines nosies landas. 

"Aišku, tai nėra vaistas. Pagrindinė priemonė - jūros vanduo arba prisotintas tirpalas, kuriuo reikia plauti nosies gleivinę", - patarė akušerė.

DĖMESIO! Galima pienu pasitepti ir sau nosies landas, tik prasidedant slogai. Tai, anot akušerės, taip pat padeda.

Svarbu pasirinkti tinkamą žindymo pozą

Naujagimystės periodu kūdikiams dažnai valosi kvėpavimo takai, tad jeigu mažyliai keletą kartų per dieną sukosi ar čiaudo, tai yra visiškai natūrali būsena. Bet jeigu tai vyksta dažniau ir nosis yra užsikimšusi, svarbiausia pasirinkti tinkamą žindymo pozą.

Anot akušerės Ievos, ta poza turėtų būti tokia, kad padėtų mažyliui kvėpuoti. 

Patarimas Nr.1 - kuo mažiau gulimų pozų! Geriausia tai daryti sėdint, tradicinėje Madono pozoje.

Patarimas Nr.2 - padėti kūdikį tarp krūtų ir leisti jam išsirinkti pačiam krūtį, kaip jam patogiau. Nes būna, kad užsikimšusi viena nosies landa ir kūdikis pats pasirenka, kaip jam patogiau žįsti.

Patarimas Nr.3 - rinkitės žindymo pagalvę. Jei kūdikis turi temperatūros ir dar prisiglaudžia prie mamos, jam būna per šilta, tokiu atveju geriausia žindyti, pasidėjus mažylį ant žindymo pagalvės.

Ką vartoti mamai susirgus žindymo laikotarpiu?

Vaistus galime vartoti tik pasitarus su specialistu. Bet kaip yra su žolelių arbatomis, citrina ir pan.?

Akušerė I.Girdvainienė patarė sergančiai žindyvei gerti daug skysčių, arbatų, tačiau svarbu, kad jos būtų ne intensyvios, nestimuluojančios. Vartoti galima viską, bet saikingai. Sakoma, kad mėtos ir šalavijas stabdo laktaciją, tačiau tai nėra moksliškai pagrįsta.  

Sveiko ir sėkmingo žindymo!

20150206142717-44313.jpg