Ar kūdikis gali valgyti kas valandą?

Ar kūdikis gali valgyti kas valandą?

02. Mar 2016, 09:00 Mamyčių klubas Mamyčių klubas

Iš mamos Gitos laiško:

Laba diena,

Norėjau paklausti, ar normalu, jei naujagimis per dieną valgo kartais kas 1 valandą, kartais kas 2 val., skaičiuojant nuo maitinimo pradžios? Nors antras vaikas, bet jaučiuosi, kaip su pirmu, visada pasimetu, net nežinau, ką daryti.

Nes kas valandą aš tiek pieno neturiu, jau bent man taip atrodo, arba jis per mažai pavalgo, o gal pienas per liesas (jei būna taip). Norisi juk vaikui geriausio, nesinori labai kišti tų mišinukų. Nors gydytoja sako, kad reikia maitinti tada, kada vaikas nori. Kaip elgtis, kodėl jis taip dažnai prašo valgyti? Mažiukui 2 savaitės ir 3 dienos.

Konsultuoja žindymo skatinimo veikla užsiimančios organizacijos „Pradžių pradžia“ konsultantė, mama Marija:

Miela mama Gita, 

visų pirma, sveikinu susilaukus mažylio. Labai gerai, kad norite išsiaiškinti visus dėl žindymo kylančius klausimus ir neskubate duoti mišinio, kuris nė iš tolo neprilygsta mamos pienui. Gydytoja teisi, sakydama, kad maitinti vaiką reikia tada, kada jis nori.

Naujagimio skrandukas labai mažas, o mamos pienas labai lengvai virškinamas, todėl vaikutis gali išalkti ir kas valandą. Mamos pienas nebūna per liesas, tiesiog jo sudėtis kinta pagal mažylio amžių ir poreikius. Pirmomis paromis gaminasi priešpienis, kuris yra liesesnis, tačiau turi daug būtinų ir niekuo nepakeičiamų medžiagų naujagimio organizmui.

Apie 10 parą priešpienis pasikeičia į nuolatinį pieną, kurio sudėtis jau kitokia, jis yra riebesnis. Be to, pieno sudėtis kinta ir žindymo metu - pradžioje teka liesesnis pienas, skirtas troškuliui numalšinti, vėliau - riebesnis, sotesnis. Nakties pienas taip pat riebesnis, nei dienos. Kartais gali atrodyti, kad krūtis tuščia, tačiau taip nebūna - pienukas gaminasi nuolat.

Kuo dažniau krūtis ištuštinama, tuo daugiau pieno pasigamina. Todėl klaidinga būtų specialiai ilginti tarpus tarp žindymų, stengiantis sukaupti krūtyse daugiau pieno.

Tad žindykite taip dažnai ir tiek ilgai, kaip nori kūdikėlis, ir pieno gaminsis pagal jo poreikius. Nesijaudinkite, jei atrodys, kad žindymas trunka kone ištisą parą. Tai netruks amžinai. Tarpai tarp žindymų vis retės, paties žindymo trukmė irgi trumpės kūdikiui augant. Tiesiog mėgaukitės buvimu kartu ir džiaukitės, kad galite duoti savo vaikučiui tai, kas geriausia - savo pieną ir artumą.

Sėkmingo Jums žindymo.