Ar mano kūdikis gerai girdi?

Ar mano kūdikis gerai girdi?

04. Nov 2016, 09:00 Goda_Mamyciuklubas.lt Goda_Mamyciuklubas.lt

„Ar mano mažylis gerai girdi?” – toks klausimas neretai kyla jauniems tėvams, susilaukusiems atžalos. Kaip atpažinti, kad vaiko klausa yra sutrikusi, ir kokia tokiu atveju galima pagalba?

Konsultuoja VU Vaikų ligoninės Ausų, nosies ir gerklės ligų skyriaus Klausos tyrimų poskyrio gydytoja otorinolaringologė Jekaterina Byčkova.

Kokie yra požymiai, kad vaikas neprigirdi ir jam reikia patikrinti klausą?

Požymiai priklausyto  nuo vaiko amžiaus. Jeigu tai naujagimiai, reikia stebėti reakciją į staigų, labai intensyvų garsą. Cypiantis žaislas, garsus plojimas - vaikas turėtų išsigąsti. Išgąsčio refleksas pasireiškia įvairiai: pavyzdžiui, jeigu vaikas čiulpia, jis nustoja čiulpti, arba jei nečiulpia, išsigandęs pradeda čiulpti, taip pat sujuda, ima rodyti grimasas, atsimerkia, užsimerkia.

Nuo šešių mėnesių kūdikis, kuris jau sėdi, pradeda lokalizuoti garsus – tai yra, suka galvą į tą pusę, iš kur skamba garsas. Jis turėtų raguoti į vidutinio intensyvumo garsus, taip pat reaguoja į vardą. Vyresni vaikai dairosi ne tik į šonus, išgirdę ir ieškodami garso šaltinio, bet ir į apačią bei viršų. Vaikas suvokia tam tikrus paliepimus, tokius kaip: ‚Parodyk atia“, „Parodyk, kur mama, tėtis, kur lempa“ ir kt. Apie pirmus metus atsiranda pirmieji žodžiai.

Vyresniems vaikams, jeigu vėluoja kalba, galima suprasti iš to,  jei vaikas nesupranta paprastų paliepimų, jeigu nesiplečia jo pasyvus žodynas, kalba sutrikusi: nėra galūnių, ji nerišli. Tokiais atvejais reikėtų pasitikrinti klausą.

Kokia pagalba neprigirdintiems vaikams?

Reikia skirti klausos sutrikimus. Dauguma jų yra laikini, po tam tikrų ligų, pavyzdžiui, po slogos, ausų uždegimo, ir tie sutrikimai praeina savaime, reikia gydyti minėtas ligas - infekcijas, operuoti adenoidus. Kita dalis vaikučių, turinčių klausos sutrikimų, turi juos nuo gimimo, jie yra įgimti ir dažniausiai genetinės kilmės.

Jeigu klausos sutrikimas yra nuo gimimo, vaikas neprigirdi arba yra kurčias, jokių vaistų, atstatančių klausos nervą, nėra. Pagalba vaikui - klausos aparato uždėjimas, o jeigu neprigirdėjimas ypatingai didelis arba yra kurtumas, implantuojamas kochlearinis implantas.

Pagalbos vaikui tikslas – kol vaikas yra visai mažas ir jo smegenys aktyviausios (taip būna pirmaisiais mėnesiais), duoti  smegenims garsų, lavinti jas girdėti garsą, jį atpažinti ir sudaryti sąlygas vaiko kalbos vystymuisi. Dėl to daugelyje pasaulio šalių tikrinama visų ką tik gimusių naujagimių klausą (ji tikrinama otoakustinės emisijos būdu). Atrenkami tie naujagimiai, kuriems gali būti klausos sutrikimų, jie toliau tiriami.

Pagalba - kuo anksčiau

Kuo anksčiau klausos sutrikimas nustatomas, ir padedama vaikui, tuo geresni rezultatai. Jei klausos sutrikimas nustatomas anksti, iki pusės metų, vaikui uždedamas klausos aparatėlis, jis pradeda lankyti specialius užsiėmimus, taip pat daug dirba su tėvais namuose. Jei vaikai visiškai kurti, arba stipriai neprigirdi ir klausos aparatai nepadeda (vadinasi, nesusiformuos vaiko kalba), rekomenduojama kochlearinė implantacija.

Ar esate turėję abejonių dėl savo vaiko klausos?